Ρωσία: Πάνω από 121.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν το Κουρσκ μετά την ουκρανική επίθεση

Ρωσία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πόλη μετά από ουκρανική επίθεση Facebook Twitter
Ρωσικός στρατός στο Κουρσκ/Φωτ.: ΕΡΑ
0

Περισσότεροι από 121.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από εννέα παραμεθόριες περιοχές στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS. 

Η Ουκρανία έχει εξαπολύσει εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες μια άνευ προηγουμένου διασυνοριακή επίθεση στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ, όπου δηλώνει ότι ελέγχει πάνω από 80 κοινότητες. 

Την ίδια ώρα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε η πόλη Προλετάρσκ στη νοτιοδυτική Ρωσία, μετά από πυρκαγιά που προκλήθηκε από τη σφοδρή επίθεση ουκρανικών drones. 

Η πόλη Προλετάρσκ βρίσκεται στη νοτιοδυτική Ρωσία, όπου την Κυριακή είχε προκληθεί από επίθεση ουκρανικών drones πυρκαγιά σε αποθήκες καυσίμου και είχαν τραυματιστεί τουλάχιστον 18 πυροσβέστες

Οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς, η οποία ξέσπασε χθες το πρωί σε βιομηχανική εγκατάσταση στη ρωσική περιφέρεια Ροστόφ, συνεχίζονταν σήμερα, ανέφεραν οι αρχές της Προλετάρσκ σε ανάρτησή τους στο Telegram. Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε σε ισχύ τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) της Κυριακής, πρόσθεσαν. 

Σε ανάρτησή του στο Telegram, ο περιφερειάρχης Βασίλι Γκολούμπεφ ανέφερε ότι 18 πυροσβέστες χρειάστηκε να λάβουν περίθαλψη από γιατρούς και ότι 4 από αυτούς διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα. 

Σύμφωνα με την πηγή αυτή, επιπρόσθετα μέσα εστάλησαν στην περιοχή για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά «εν μέσω πολύ δύσκολων συνθηκών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών». Την Κυριακή, ο περιφερειάρχης είχε δηλώσει ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από την πτώση συντριμμιών μετά «την απώθηση επίθεσης με drones από τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας», διευκρινίζοντας ότι κανείς δεν είχε τραυματιστεί. 

Παράλληλα πηγή των ουκρανικών στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών GUR επιβεβαίωσε χθες στο AFP ότι drones επιτέθηκαν στην εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμου και πετρελαϊκών προϊόντων Kavkaz που βρίσκεται στην Προλετάρσκ. Σύμφωνα με την πηγή, η εγκατάσταση αυτή εφοδιάζει το ρωσικό «στρατιωτικοβιομηχανικό συγκρότημα». 

Η Προλετάρσκ, μια πόλη 20.000 κατοίκων, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία και περίπου 350 χιλιομέτρων από τις ζώνες μαχών που κρατάει το Κίεβο στη γραμμή του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία. 

Από την έναρξη του πολέμου το 2022, το Κίεβο έχει βάλει στο στόχαστρο επανειλημμένως εγκαταστάσεις πετρελαίου και αερίου στη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τα σύνορά του, στο πλαίσιο αυτών που χαρακτηρίζει «δίκαια» αντίποινα στις επιθέσεις κατά των ενεργειακών του υποδομών.

Οι ανακοινώσεις των ρωσικών δυνάμεων

Οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν τα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή Κουρσκ από τις 6 Αυγούστου, όταν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες διέσχισαν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στην ανώτατη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας. 

Στο μεταξύ το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε σήμερα επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι ο ρωσικός στρατός κατέλαβε την κοινότητα Ζαλίζνε, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στην κοινότητα Τορέτσκ, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ, στην ανατολική Ουκρανία. 

Οι μονάδες του ρωσικού στρατού «απελευθέρωσαν μια από τις μεγαλύτερες περιοχές του οικισμού του Τζέρζινσκ (Τορέτσκ στα ουκρανικά), αυτή του Αρτιόμοβο (Ζαλίζνε στα ουκρανικά)», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στην καθημερινή ενημέρωσή του. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM