Ρωσία και Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στα βραβεία Νόμπελ

Ρωσία και Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στα βραβεία Νόμπελ παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / nobelprize.org
0

Η Ρωσία και η Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στην εκδήλωση των βραβείων Νόμπελ στη Σουηδία, αφού είχαν αποκλειστεί πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσκληση έλαβε και το Ιράν, στο οποίο επίσης δεν είχε επιτραπεί να παραστεί πέρυσι. Η οργάνωση των Νόμπελ δήλωσε ότι επιδιώκει να συμπεριλάβει ακόμη και εκείνους που δεν συμμερίζονται τις αξίες των βραβείων.

Αναφορικά με την απόφαση να προσκληθούν ξανά οι συγκεκριμένες χώρες ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, διευθυντής της διοργάνωσης των Νόμπελ, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι ο κόσμος “διχάζεται” όλο και περισσότερο και ο διάλογος μεταξύ όσων έχουν διαφορετικές απόψεις περιορίζεται». Συμπλήρωσε πως «για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση, διευρύνουμε τώρα τις προσκλήσεις μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε τα βραβεία Νόμπελ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κοινωνιών».

Την ίδια ώρα, ένας Σουηδός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τις φετινές προσκλήσεις «εξαιρετικά ακατάλληλες». Επίσης, η Σουηδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Κάριν Κάρλσμπρο κατηγόρησε το ίδρυμα ότι δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας το πράσινο φως για να προσκαλέσει τη Ρωσία σε μία λαμπερή εκδήλωση, ενώ πύραυλοι πέφτουν πάνω από ουκρανικά πολιτιστικά κέντρα και δολοφονούν παιδιά». Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Σουηδίας, χαρακτήρισε τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν «κράτη-παρίες» που «καταπιέζουν τους πολίτες τους και διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ίδιου τους του λαού αλλά και των γειτονικών χωρών». Συμπλήρωσε πως «είναι χώρες που δεν προσυπογράφουν τις δημοκρατικές αξίες με κανέναν τρόπο».

Πέρυσι, το ίδρυμα Νόμπελ δήλωσε ότι οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα προσκληθούν «λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Λευκορωσία είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας και ο ηγέτης της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Ιράν δεν είχε επίσης προσκληθεί πέρυσι. Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως πέντε από τις έξι τελετές απονομής των βραβείων Νόμπελ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη, ενώ το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Διεθνή / Σπέρμα δότη με γενετικό κίνδυνο για καρκίνο χρησιμοποιήθηκε για τη σύλληψη τουλάχιστον 67 παιδιών σε όλη την Ευρώπη

Τουλάχιστον 10 οι διαγνώσεις μέχρι στιγμής - Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν δύο οικογένειες, ανεξάρτητα μεταξύ τους, επικοινώνησαν με τις κλινικές γονιμότητας αφού τα παιδιά τους διαγνώστηκαν με καρκίνο
LIFO NEWSROOM
Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

LiFO politics / Το αίμα των αθώων της Γάζας και το παλαιστινιακό αδιέξοδο

Ο Σωτήρης Ρούσσος, καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το παλαιστινιακό αδιέξοδο, τους στόχους του Ισραήλ και τις κινήσεις του Τραμπ στην περιοχή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ