Ρωσία και Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στα βραβεία Νόμπελ

Ρωσία και Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στα βραβεία Νόμπελ παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: Αρχείου / nobelprize.org
0

Η Ρωσία και η Λευκορωσία προσκλήθηκαν ξανά στην εκδήλωση των βραβείων Νόμπελ στη Σουηδία, αφού είχαν αποκλειστεί πέρυσι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσκληση έλαβε και το Ιράν, στο οποίο επίσης δεν είχε επιτραπεί να παραστεί πέρυσι. Η οργάνωση των Νόμπελ δήλωσε ότι επιδιώκει να συμπεριλάβει ακόμη και εκείνους που δεν συμμερίζονται τις αξίες των βραβείων.

Αναφορικά με την απόφαση να προσκληθούν ξανά οι συγκεκριμένες χώρες ο Βίνταρ Χέλγκεσεν, διευθυντής της διοργάνωσης των Νόμπελ, δήλωσε πως «είναι σαφές ότι ο κόσμος “διχάζεται” όλο και περισσότερο και ο διάλογος μεταξύ όσων έχουν διαφορετικές απόψεις περιορίζεται». Συμπλήρωσε πως «για να αντιμετωπίσουμε αυτή την τάση, διευρύνουμε τώρα τις προσκλήσεις μας για να γιορτάσουμε και να κατανοήσουμε τα βραβεία Νόμπελ και τη σημασία της ελεύθερης επιστήμης, του ελεύθερου πολιτισμού και των ελεύθερων, ειρηνικών κοινωνιών».

Την ίδια ώρα, ένας Σουηδός ευρωβουλευτής χαρακτήρισε τις φετινές προσκλήσεις «εξαιρετικά ακατάλληλες». Επίσης, η Σουηδή ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Κάριν Κάρλσμπρο κατηγόρησε το ίδρυμα ότι δημιουργεί ένα «επικίνδυνο προηγούμενο, δίνοντας το πράσινο φως για να προσκαλέσει τη Ρωσία σε μία λαμπερή εκδήλωση, ενώ πύραυλοι πέφτουν πάνω από ουκρανικά πολιτιστικά κέντρα και δολοφονούν παιδιά». Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Σουηδίας, χαρακτήρισε τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Ιράν «κράτη-παρίες» που «καταπιέζουν τους πολίτες τους και διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ίδιου τους του λαού αλλά και των γειτονικών χωρών». Συμπλήρωσε πως «είναι χώρες που δεν προσυπογράφουν τις δημοκρατικές αξίες με κανέναν τρόπο».

Πέρυσι, το ίδρυμα Νόμπελ δήλωσε ότι οι πρέσβεις της Ρωσίας και της Λευκορωσίας δεν θα προσκληθούν «λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία». Η Λευκορωσία είναι βασικός σύμμαχος της Ρωσίας και ο ηγέτης της, Αλεξάντερ Λουκασένκο, υποστήριξε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Το Ιράν δεν είχε επίσης προσκληθεί πέρυσι. Η Τεχεράνη αντιμετωπίζει εδώ και καιρό επικρίσεις για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Υπενθυμίζεται πως πέντε από τις έξι τελετές απονομής των βραβείων Νόμπελ πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στη Στοκχόλμη, ενώ το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στο Όσλο.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM