Ρωσία: Δεκάδες σκελετοί στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην υποχώρηση του Ναπολέοντα ετάφησαν 208 χρόνια μετά

Ρωσία: Δεκάδες σκελετοί στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην υποχώρηση του Ναπολέοντα ετάφησαν 208 χρόνια μετά Facebook Twitter
Η μάχη της Βιάζμα, Peter von Hess
0

Δεκάδες σκελετοί Γάλλων και Ρώσων ετάφησαν περισσότερο από δύο αιώνες μετά τη γαλλική εισβολή στη Ρωσία

Οι 120 σκελετοί ανήκουν σε στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους κατά την υποχώρηση του Ναπολέοντα. Ο εντοπισμός πραγματοποιήθηκε πριν από δύο χρόνια από μία ομάδα Γάλλων και Ρώσων αρχαιολόγων. Μαζί τους βρέθηκαν και οι σκελετοί τριών γυναικών και τριών εφήβων. Πιστεύεται πως οι γυναίκες παρείχαν φαγητό και πρώτες βοήθειες στους στρατιώτες, ενώ οι έφηβοι ήταν τυμπανιστές. 

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σε ένα μοναστήρι στη μικρή πόλη της Βιάζμα και ενώ η θερμοκρασία άγγιζε τους -15 βαθμούς Κελσίου, έδωσαν το «παρών» αξιωματούχοι και των δύο χωρών. Παρούσα ήταν και στρατιωτική μπάντα. Τα φέρετρα με τα οστά των 126 ανθρώπων, που έχασαν τη ζωή τους κατά τη μάχη της Βιάζμα, τοποθετήθηκαν σε τάφους, ενώ ακολούθησαν τιμητικοί πυροβολισμοί.

Η Βιάζμα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων από τη Μόσχα. Η μάχη της Βιάζμα πραγματοποιήθηκε στις 03 Νοεμβρίου 1812. 

Κατά το πρώτο μέρος του πολέμου (Ιούνιος - Σεπτέμβριος 1812), ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε με μάχες από τα σύνορα της Ρωσίας στη Μόσχα. Στο δεύτερο μέρος του πολέμου (Οκτώβριος - Δεκέμβριος 1812), ο στρατός του Ναπολέοντα άρχισε σταδιακά να υποχωρεί προς τα σύνορα της Ρωσίας, αφού είχε δεχτεί αρκετές ήττες, αντιμετωπίζοντας παράλληλα τις δυσμενείς συνθήκες που έφερε ο ρωσικός χειμώνας.

Αρχικά κάποιοι σκελετοί είχαν εντοπιστεί κατά τη διάρκεια έργων και θεωρήθηκε ότι ανήκουν σε νεκρούς του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η έρευνα απέδειξε ωστόσο πως τα λείψανα ανήκουν σε στρατιώτες του Ναπολέοντα, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γύρω στα 30 όταν έχασαν τη ζωή τους. 

Οι αρχαιολόγοι κατάφεραν να προσδιορίσουν τις μεραρχίες όπου οι στρατιώτες υπηρετούσαν από τα κουμπιά των στολών τους. 

 

Με πληροφορίες από BBC/France 24

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ