ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Ρωσία: Απέδρασε η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα- Μπήκε στη λίστα καταζητούμενων

Ρωσία: Απέδρασε η δημοσιογράφος Μαρίνα Οβσιανίκοβα- Μπήκε στη λίστα καταζητούμενων Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Στη λίστα καταζητούμενων έβαλε η Ρωσία την δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιανίκοβα, η οποία φέρεται να απέδρασε από τον κατ' οίκον περιορισμό που είχε τεθεί.

Η 44χρονη δημοσιογράφος γεννημένη στην Ουκρανία προσέλκυσε τη διεθνή προσοχή τον Μάρτιο όταν εισέβαλε σε ένα στούντιο του Channel One, όπου εργαζόταν για να καταγγείλει την ρωσική εισβολή, κατά τη διάρκεια ενός ζωντανού δελτίου ειδήσεων, κρατώντας ένα πλακάτ που έγραφε «όχι στον πόλεμο». Της επιβλήθηκε πρόστιμο 30.000 ρούβλια (460 λίρες).

Η δημοσιογράφος συνέχισε να διαμαρτύρεται κατά του πολέμου και τον Αύγουστο κατηγορήθηκε για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό.

Είχε αναρτήσει ένα πλακάτ που έλεγε «Ο Πούτιν είναι δολοφόνος, οι στρατιώτες του είναι φασίστες» κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας της στον ποταμό Μόσκοβα απέναντι από το Κρεμλίνο.

Τότε τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό μέχρι την δίκη. Είναι αντιμέτωπη με ποινή 10 ετών αν κριθεί ένοχη.

Ωστόσο, το Σάββατο, ο πρώην σύζυγος της Οβσιανίκοβα είπε ότι απέδρασε από το σπίτι όπου κρατείτο μαζί με την κόρη της.

«Χθες το βράδυ, η πρώην σύζυγός μου έφυγε από το μέρος όπου είχε τεθεί υπό περιορισμό και εξαφανίστηκε με την 11χρονη κόρη μου προς άγνωστη κατεύθυνση» είπε ο Ιγκόρ Οβσιανίκοβ, που εργάζεται στο τμήμα ειδήσεων του RT.

Άγνωστο παραμένει το πού βρίσκεται η δημοσιογράφος. Την Δευτέρα προστέθηκε στην λίστα του υπουργείου Εσωτερικών με τους καταζητούμενους, όπου και αναρτήθηκε φωτογραφία της.

Από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου καταστολή διαδηλωτών και ξένων δικτύων κοινωνικής δικτύωσης, μεταξύ άλλων. 

Στις αρχές Μαρτίου, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε έναν δρακόντειο νόμο που επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για τη διάδοση σκόπιμα «ψευδών» ειδήσεων σχετικά με τον στρατό, ποινικοποιώντας ουσιαστικά οποιαδήποτε δημόσια κριτική για τον πόλεμο.

Εκατοντάδες κορυφαίοι Ρώσοι ανεξάρτητοι δημοσιογράφοι και ακτιβιστές έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, φοβούμενοι ένα κύμα κυβερνητικής καταστολής. 

Αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε σε παραιτήσεις δημοσιογράφων από τα αυστηρά ελεγχόμενα κρατικά τηλεοπτικά κανάλια της Ρωσίας.

Τον περασμένο μήνα, η Ζάνα Αγκαλάκοβα, πρώην παρουσιάστρια ειδήσεων του Channel One, η οποία την εποχή της παραίτησής της τον Μάρτιο ήταν ανταποκρίτρια του σταθμού στο Παρίσι, ανακοίνωσε ότι επέστρεφε τα δύο κρατικά μετάλλια που έλαβε από τον Πούτιν για τη δουλειά της στο κανάλι.

«Κύριε Πρόεδρε, η ηγεσία σας οδηγεί τη χώρα στην άβυσσο», είπε η Αγκαλάκοβα σε χειρόγραφο σημείωμα που αναρτήθηκε στη σελίδα της στο Facebook. «Θεωρώ τα βραβεία σας απαράδεκτα». 

Με πληροφορίες της WashingtonPost/Guardian

Διεθνή
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΚΟΠΕΡΦΙΛΝΤ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΝΤΕΙΒΙΝΤ ΜΠΛΕΙΝ

Διεθνή / Αρχεία του FBI αποκαλύπτουν στενές σχέσεις του Έπσταϊν με τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ και τον Ντέιβιντ Μπλέιν

Οι διάσημοι ταχυδακτυλουργοί Ντέιβιντ Μπλέιν και Ντέιβιντ Κόπερφιλντ είχαν στενές σχέσεις με τον Τζέφρι Έπσταϊν σύμφωνα με αρχεία από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης
THE LIFO TEAM
Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς - και έβαλε όριο στις ευλογίες

Διεθνή / Πρώτη φορά ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μίλησε για τους LGBTQ+ Καθολικούς και έβαλε όριο στις ευλογίες

Ο πρώτος Αμερικανός Πάπας δήλωσε ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να διχάζεται γύρω από τη σεξουαλικότητα, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν σκοπεύει να πάει πέρα από τη γραμμή του Φραγκίσκου για τις άτυπες ευλογίες ομόφυλων ζευγαριών.
THE LIFO TEAM
Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Διεθνή / Ο γκέι Καθολικός σχεδιαστής που ντύνει τον Πάπα

Ο Ιταλός Filippo Sorcinelli δημιουργεί εδώ και πάνω από 20 χρόνια τελετουργικά άμφια για το Βατικανό. Μετά τον Βενέδικτο ΙΣΤ΄ και τον Φραγκίσκο, τα σχέδιά του φορέθηκαν και από τον Πάπα Λέοντα ΙΔ΄, που βρέθηκε στη λίστα της Vogue με τους πιο καλοντυμένους ανθρώπους του 2025.
THE LIFO TEAM
NATO ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Γιατί ο πόλεμος στο Ιράν δείχνει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι έτοιμο να πολεμήσει τη Ρωσία

Από τις ελλείψεις σε πυρομαχικά μέχρι την ανεπαρκή χρηματοδότηση των ναυτικών δυνάμεων, η συμμαχία φαίνεται να βρίσκεται αρκετά μακριά από το να είναι πραγματικά έτοιμη για πόλεμο
THE LIFO TEAM