Ρωσία: 16 χρόνια κάθειρξη σε Αμερικανό πρώην πεζοναύτη για κατασκοπεία

Ρωσία: 16 χρόνια κάθειρξη σε Αμερικανό πρώην πεζοναύτη για κατασκοπεία Facebook Twitter
Ρωσία: 16 χρόνια κάθειρξη σε Αμερικανό πρώην πεζοναύτη για κατασκοπεία (REUTERS)
0

Ένοχο έκρινε ρωσικό δικαστήριο τον Αμερικανό πρώην πεζοναύτη Πολ Ουίλαν για κατασκοπεία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 16 χρόνων, μετά από μία δίκη που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών.

Αμερικανοί διπλωμάτες τη χαρακτήρισαν άδικη και αδιαφανή.

Ο Ουίλαν, που διαθέτει αμερικανική, βρετανική και ιρλανδική υπηκοότητα, κρατείτο από πράκτορες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Μόσχα από τις 28 Δεκεμβρίου 2018.

Η Μόσχα υποστηρίζει πως ο 50χρονος Ουίλαν, συνελήφθη επ΄αυτοφόρω με ένα στικάκι USB, που περιείχε απόρρητες πληροφορίες.

Ο Ουίλαν, που δήλωσε αθώος, είπε πως έπεσε σε παγίδα και πως ο ίδιος πίστευε πως το στικάκι, που έλαβε από μια γνωριμία του στη Ρωσία, περιείχε φωτογραφίες από διακοπές.

Διπλωμάτες των ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την υπόθεση «σημαντικό εμπόδιο» στη βελτίωση των ήδη κακών διμερών σχέσεων, έχουν δηλώσει κατ΄επανάληψη πως δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του και κάλεσαν τη Ρωσία να τον αφήσει ελεύθερο.

Κρατικοί εισαγγελείς, που κατηγόρησαν τον Ουίλαν ότι είναι το λιγότερο ένας βαθμοφόρος συνταγματάρχης των στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, ζήτησαν από το δικαστήριο να καταδικάσει τον Ουίλαν σε κάθειρξη 18 ετών σε φυλακή ασφαλείας.

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν δήλωσε πως η καταδίκη του Πολ Ουίλαν θα πλήξει τις σχέσεις ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο δικηγόρος του Ουίλαν δήλωσε μετά την ετυμηγορία ότι είχε ειπωθεί στον πελάτη του πως θα περιλαμβανόταν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων με έναν Ρώσο πολίτη που κρατείται στις ΗΠΑ, κάτι που το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως έχει προτείνει σε διάφορες περιπτώσεις.

Με πληροφορίες του Reuters/AFP/ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ