Ρομάν Αμπράμοβιτς: Πού έχει μεταφέρει τα σούπερ γιοτ του μετά τις κυρώσεις

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter
Το Solaris του Ρομάν Αμπράμοβιτς - Φωτ. Marine Traffic
0

Το σούπερ γιοτ Solaris του Ρομάν Αμπράμοβιτς κινείται στα ανατολικά της Μεσογείου, μετά την επιβολή κυρώσεων στον ιδιοκτήτη της Τσέλσι. 


Το σκάφος, αξίας 600 εκατ. δολ. εντοπίστηκε να πλέει ανοιχτά των ακτών της Σικελίας, χθες Πέμπτη. 

Σύμφωνα με το Reuters, το Solaris απέπλευσε την Τρίτη από το λιμάνι της Βαρκελώνης όπου βρισκόταν για εργασίες συντήρησης, και το απόγευμα της Πέμπτης εθεάθη στις νότιες ακτές της Σικελίας. 

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter

Το άλλο γιοτ του Αμπράμοβιτς, το ακόμη πιο πολυτελές Eclipse -εκτιμώμενης αξίας άνω του 1 δισ. δολ.- έβαλε πλώρη από τον Άγιο Μαρτίνο της Καραϊβικής, προς ανατολάς σε διεθνή ύδατα, μετά την κατάσχεση σκαφών άλλων Ρώσων ολιγαρχών. 


Σύμφωνα με τον ιστότοπο ναυτικού εντοπισμού vesselfinder.com, το Eclipse διέσχισε το μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού την Πέμπτη, οπότε και καταγράφηκε στα δυτικά των Κανάριων Νήσων. 

Ο Αμπράμοβιτς είχε βρεθεί στο στόχαστρο των αμερικανικών κυρώσεων το 2018, όμως πλέον, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, μπήκε και στη λίστα των οικονομικών μέτρων της Βρετανίας. 

Το Eclipse, μήκους 163 μέτρων, εννέα καταστρωμάτων, δύο ελικοδρομίων και μιας πισίνας 16 μέτρων που μπορεί να μετατραπεί σε πίστα, είναι το ακριβότερο σκάφος μεγιστάνα που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ, Ε.Ε και Ηνωμένου Βασιλείου. 

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter
Το Eclipse στον Άγιο Μαρτίνο - Φωτ. Marine Traffic

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter
Το Eclipse στο Κάπρι - Φωτ. Marine Traffic

«Δε σχολιάζουμε ποτέ τις κινήσεις των γιοτ ή άλλων οχημάτων ή σκαφών» σχολίασε ο εκπρόσωπος του Αμπράμοβιτς προ ημερών. 

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter
Το Eclipse στην Κω - Φωτ. Marine Traffic

Superyachts tracked: Abramovich’s boat heads east after sanctions Facebook Twitter
Το Eclipse στον Άγιο Μαρτίνο - Φωτ. Marine Traffic

Ρομάν Αμπράμοβτς  και τον Ιγκόρ Σέτσιν, διευθύνοντα σύμβουλο του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, καθώς και άλλοι πέντε Ρώσοι ολιγάρχες είναι οι πιο υψηλές προσωπικότητες που προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων των Βρετανών, μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις, καθαρής περιουσίας 1,8 δισ. ευρώ, πλήττουν τους: 

Ρομάν Αμπράμοβιτς
«Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς έχει  μερίσματα στον κολοσσό του χάλυβα Evraz, στο Norilsk Nickel και είναι ιδιοκτήτης της Τσέλσι. Πούλησε το 73% της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft στον κρατικό τιτάνα φυσικού αερίου Gazprom για 9,87 δισεκατομμύρια λίρες το 2005. Η καθαρή περιουσία του υπολογίζεται σε 9,4 δισεκατομμύρια λίρες. Είναι ένας από τους λίγους ολιγάρχες απ' τη δεκαετία του 1990 που διατήρησε σχέση με τον Πούτιν. Κανένας από τους συμμάχους της Μ. Βρετανίας δεν έχει επιβάλει ακόμη κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς».

Όλεγκ Ντεριπάσκα
«Ο Όλεγκ Ντεριπάσκα έχει μερίδια στην En+ Group, μια μεγάλη εταιρεία εξόρυξης και ενέργειας που κατέχει την UC Rusal, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αλουμινίου στον κόσμο. Έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων πολλών εκατομμυρίων λιρών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 2 δισεκατομμύρια λίρες.»

Ιγκόρ Σέτσιν 
«Ο Ιγκόρ Σέτσιν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, μιας ρωσικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου και ιδιαίτερα στενός και ισχυρός σύμμαχος του Πούτιν. Στον Σέτσιν έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.»

Αντρέι Κοστίν 
«Ο Αντρέι Κοστίν είναι πρόεδρος της τράπεζας VTB, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας στη Ρωσία. Η Μ. Βρετανία  έδωσε εντολή διακοπής των συναλλαγών στην VTB Bank  στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Κοστίν  είναι στενός συνεργάτης του Πούτιν και έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τους στόχους του Κρεμλίνου μέσω της VTB Bank. Η καθαρή του περιουσία υπολογίζεται σε 379 εκατομμύρια λίρες. Ο Κοστίν έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και την ΕΕ."

Αλεξέι Μίλερ
«Ο Αλεξέι Μίλερ είναι Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας ενέργειας Gazprom, καθιστώντας τον ένα από τα πιο σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τη ρωσική κυβέρνηση. Ο Μίλερ υπηρέτησε υπό τον Πούτιν τη δεκαετία του 1990 όταν ο Πούτιν ήταν αντιδήμαρχος στην Αγία Πετρούπολη. Στον  Μίλερ έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ.»

Νικολάι Τοκάρεφ
«Ο Νικολάι Τοκάρεφ είναι πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αγωγών Transneft. Συνάντησε για πρώτη φορά τον Πούτιν όταν και οι δύο υπηρέτησαν ως αξιωματικοί της KGB στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας τη δεκαετία του 1980. Από τότε παρέμειναν στενά συνδεδεμένοι. Ο Τοκάρεφ έχει τιμωρηθεί από τις ΗΠΑ και ΕΕ.»

Ντμίτρι Λεμπέντεφ
«Ο Ντμίτρι Λεμπέντεφ είναι πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Bank Rossiya. Το Ηνωμένο Βασίλειο  διέκοψε τις συναλλαγές στην Bank Rossiya, που θεωρείται ευρέως ως η ιδιωτική τράπεζα του Κρεμλίνου, στις 22 Φεβρουαρίου 2022. Στον Λεμπέντεφ επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ το 2016.» 


Με πληροφορίες από Guardian/ΑΠΕ
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ