Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η διαμεσολάβηση για την ειρήνη δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά τον προστατεύει από κυρώσεις

Oligarch’s effort to broker peace falters even as it shields him from sanctions Facebook Twitter
Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς στις διαπραγματεύσεις Κιέβου- Μόσχας, στην Κωνσταντινούπολη (Φωτ.: Getty Images)
0

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ενεργεί ως «διαμεσολαβητής» ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα. Όμως, μέχρι τώρα, αυτό έχει καλύτερα αποτελέσματα για τον ολιγάρχη, παρά για τους Ουκρανούς, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι και ειδικοί. 

Τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκατοντάδες Ουκρανοί ήταν αντιμέτωποι με την εξόντωση στο περικυκλωμένο από τους Ρώσους εργοστάσιο Azovstal στη Μαριούπολη, ο Αμπράμοβιτς διεμήνυσε ότι είχε πετύχει μια πιθανή σημαντική εξέλιξη. 

Ο δισεκατομμυριούχος είπε σε Ουκρανούς αξιωματούχους ότι είχε συναντήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν στα μέσα Απριλίου και πως «κατέληξε σε συμφωνία» που θα επέτρεπε στους τραυματίες στρατιώτες και αμάχους- ανάμεσά τους παιδιά- να φύγουν από το εργοστάσιο, σύμφωνα με ανθρώπους που έχουν γνώση των συζητήσεων. 

Αλλά, όταν Ουκρανοί αξιωματούχοι αναζήτησαν λεπτομέρειες για το πώς θα προχωρήσουν, δεν πήραν απάντηση από τη Μόσχα. Η Ρωσία συνέχισε να βομβαρδίζει το Azovstal αδιάκοπα, μέχρι τη στιγμή που ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού απέσπασαν ξεχωριστή δέσμευση από τον Πούτιν, προκειμένου να απομακρυνθούν κάποιοι άμαχοι αυτή την εβδομάδα. Ο Αμπράμοβιτς δεν ενεπλάκη σε αυτές τις συζητήσεις και δεν έδωσε καμία εξήγηση για την κατάρρευση της υποτιθέμενης συμφωνίας του, σύμφωνα με τους αξιωματούχους. 

Μεγαλύτερο το όφελος για τον Αμπράμοβιτς  

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν καταρρεύσει εν μέσω των συνεχιζόμενων επιθέσεων και των στοιχείων για θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις. Παρόλα αυτά, η εμπλοκή του Αμπράμοβιτς τον έχει προφυλάξει από το μπαράζ κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ σε άλλα μέλη της ρωσικής ελίτ, επισημαίνουν Αμερικανοί αξιωματούχοι.  

«Είναι ένα είδος χρήσιμης μυθοπλασίας για τον Αμπράμοβιτς, για να παραμείνει ζωντανός», δήλωσε ο Γκάβιν Γουάιλντ, που διετέλεσε διευθυντής για τη Ρωσία στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΠΑ έως το 2019. «Στο βαθμό που οι διαπραγματευτικές προσπάθειές του έχουν αποτρέψει αμερικανικές κυρώσεις, θα έλεγα ότι σίγουρα ήταν πιο ωφέλιμες για εκείνον- και ίσως ακόμη και για τη Μόσχα- παρά για την Ουκρανία», συμπλήρωσε. 

Συνεργάτες του Αμπράμοβιτς επιμένουν ότι τα κίνητρά του είναι ειλικρινή. «Είναι η ανθρώπινη φύση να σκέφτεσαι ότι κάποιος κάνει κάτι όχι γιατί είναι καλός άνθρωπος, αλλά επειδή θέλει κάτι», δήλωσε ένας από αυτούς. «Οι άνθρωποι που έχουν σημασία εκτιμούν τον Ρόμαν», συμπλήρωσε. 

Από την άλλη, Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι είναι προσεκτικοί ώστε να μην εμπιστευτούν υπερβολικά έναν ολιγάρχη με τόσο μακροχρόνιες σχέσεις με το Κρεμλίνο, αλλά αναγνώρισαν ότι είναι ο μοναδικός συνομιλητής που φαίνεται ότι έχει άμεση πρόσβαση στον Πούτιν. 

«Αυτό είναι το μοναδικό κανάλι που σε αυτή τη φάση ουσιαστικά λειτουργεί», είπε ένας αξιωματούχος και συμπλήρωσε ότι ενώ ο Αμπράμοβιτς έχει υπάρξει ένα αξιόπιστο «κανάλι» με τον Ρώσο ηγέτη, «η λήψη αποφάσεων γίνεται αποκλειστικά από τον Πούτιν». 

Oligarch’s effort to broker peace falters even as it shields him from sanctions Facebook Twitter
Το Eclipse του Αμπράμοβιτς δεμένο στη Μαρμαρίδα, στις 22 Μαρτίου (Φωτ.: EPA)

Η αποφυγή των κυρώσεων 

Ενώ παρουσιάζει τον εαυτό του ως «διπλωμάτη», ο Αμπράμοβιτς έχει εκμεταλλευθεί, περισσότερο από κάθε άλλο Ρώσο ολιγάρχη, τις πολιτικές σχέσεις και έχει ξεχρεώσει χάρες για να προστατεύσει μια οικονομική αυτοκρατορία που έχει υποστεί σημαντική ζημιά από τις συνέπειες του πολέμου. Είναι ένα στοίχημα που υπάρχει ο κίνδυνος τελικά να γυρίσει μπούμερανγκ, με την αποκάλυψη των σχέσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο, δεσμούς που ο ίδιος έχει αρνηθεί σθεναρά στο παρελθόν. 

Ο Αμπράμοβιτς είχε απρόσμενη υποστήριξη, μεταξύ άλλων από τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος πίεσε τόσο τον Τζο Μπάιντεν όσο και τον Μπόρις Τζόνσον να μην επιβάλουν κυρώσεις στον ολιγάρχη όσο αποτελεί κανάλι επικοινωνίας με τον Πούτιν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Ο Μπάιντεν συμφώνησε σε μια «αναβολή» για τον Αμπράμοβιτς έπειτα από το αίτημα του Ζελένσκι που φαινόταν σχεδόν ακούσιο, σύμφωνα με αξιωματούχους. Τον Μάρτιο, σε συνομιλία με τον Ουκρανό ομόλογό του, ο Μπάιντεν ανέφερε τα μέτρα που σχεδίαζε η Ουάσινγκτον για τη στήριξη της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων κυρώσεις σε βάρος Ρώσων. Μόνο όταν ο Ζελένσκι άκουσε το όνομα του Αμπράμοβιτς ζήτησε μια αναβολή, με την ελπίδα ότι ο ολιγάρχης θα αποδειχθεί χρήσιμος στις συνομιλίες με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Συνεργάτης του Αμπράμοβιτς δήλωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε και από τον Τζόνσον να μην επιβάλει κυρώσεις στον ολιγάρχη. Όμως, το γεγονός ότι ο Ρώσος είναι πιο γνωστός στη Βρετανία και η πολιτική πίεση στον πρωθυπουργό έκανε μια τέτοια κίνηση μη βιώσιμη. Το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς τον Μάρτιο. 

Έως τότε, ο 55χρονος Ρώσος είχε ήδη ενορχηστρώσει μια ξεχωριστή έκκληση προς την αμερικανική κυβέρνηση- στην οποία εμπλέκονταν και εξέχοντα ισραηλινά ιδρύματα, που είχαν λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, ή υποσχέσεις για κάτι τέτοιο, τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους το Yad Vashem, το μνημείο του Ισραήλ για το Ολοκαύτωμα. Η απόφαση του προέδρου του οργανισμού να υποστηρίξει τον Αμπράμοβιτς προκάλεσε εσωτερικές αντιδράσεις. 

Οι προσπάθειες του Αμπράμοβιτς έφτασαν και στο βρετανικό κοινοβούλιο. Τις πρώτες ημέρες του πολέμου βουλευτές των Εργατικών, ανάμεσά τους ο Κρις Μπράιαντ, με καυστικές ομιλίες στη Βουλή των Κοινοτήτων ζήτησαν να επιβληθούν κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς και να του πάρουν την Τσέλσι. Ο Μπράιαντ δήλωσε ότι στη συνέχεια δέχθηκε μηνύματα και τηλεφωνήματα από Συντηρητικούς βουλευτές που του ζητούσαν να κάνει πίσω, επικαλούμενοι τον ρόλο του Αμπράμοβιτς στις ειρηνευτικές συνομιλίες. 

Ο Μπράιαντ αρνήθηκε να κατονομάσει εκείνους που επικοινώνησαν μαζί του, αλλά δημοσιοποίησε το περιεχόμενο των μηνυμάτων τους. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει μαζί του εκπρόσωπος της ουκρανικής κυβέρνησης, που του ζήτησε βοήθεια προκειμένου ο Μπράιαντ «να σταματήσει να λέει οτιδήποτε για τον Αμπράμοβιτς δημοσίως. Είμαστε εν μέσω ευαίσθητων διαπραγματεύσεων μαζί του… Τα λόγια του Κρις προκαλούν ζημιά σε αυτό». 

Ήταν σαφές, είπε ο Μπράιαντ, ότι ο Αμπράμοβιτς και οι σύμμαχοί του «έκαναν ό,τι μπορούσαν» προκειμένου να μείνει εκτός του στοχάστρου των κυρώσεων. «Πιστεύω ότι μας χρησιμοποιούσαν», συμπλήρωσε. 

Oligarch’s effort to broker peace falters even as it shields him from sanctions Facebook Twitter
Ο Αμπράμοβιτς αναγκάστηκε τελικά να βάλει «πωλητήριο» στην Τσέλσι (Φωτ.: EPA)

Οι ελιγμοί του Αμπράμοβιτς 

Στο μεταξύ ο Αμπράμοβιτς έκανε απροκάλυπτες προσπάθειες να αποφύγει τις βρετανικές κυρώσεις, αλλά κάποιες από αυτές απέτυχαν. Δύο ημέρες μετά την εισβολή παραχώρησε τον έλεγχο της Τσέλσι στο φιλανθρωπικό ίδρυμα του συλλόγου, ελπίζοντας προφανώς ότι έτσι θα σταματήσουν οι εκκλήσεις να του πάρουν την ομάδα. 

Όταν αυτό δεν είχε αποτέλεσμα, προχώρησε με τα σχέδια να πουλήσει τον σύλλογο και υποσχέθηκε να δωρίσει τα κέρδη σε θύματα του πολέμου. Αυτό εξόργισε Βρετανούς πολιτικούς, όταν έγινε σαφές ότι σκόπευε να δώσει χρήματα όχι μόνο σε οικογένειες στην Ουκρανία, αλλά και στη Ρωσία. 

Οι μηχανορραφίες του Αμπράμοβιτς είχαν ανάμεικτα αποτελέσματα. Η αμερικανική αναστολή του έδωσε δύο μήνες για να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία, να συγκεντρώσει μετρητά και να λάβει άλλα μέτρα για να διαφυλάξει την περιουσία του. Όμως, τα βρετανικά μέτρα έχουν ήδη συνέπειες. Αναγκάστηκε τελικά να βγάλει προς πώληση την Τσέλσι υπό όρους που επέβαλε η βρετανική κυβέρνηση, οι οποίοι σχεδιάστηκαν προκειμένου να τον εμποδίσουν να αποκομίσει κέρδος και αντί για αυτό να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να βοηθήσει την Ουκρανία.

Ο Αμπράμοβιτς μεταβίβασε σε μακροχρόνιους συνεργάτες του τον έλεγχο των επενδύσεων του σε εταιρείες που είναι εισηγμένες στο βρετανικό χρηματιστήριο και σε offshore, αλλά και αυτοί μπήκαν στο στόχαστρο των βρετανικών κυρώσεων. Αρκετά από τα σκάφη του και τα ιδιωτικά τζετ μεταφέρθηκαν στην Τουρκία και σε άλλες περιοχές, μακριά από τη δικαιοδοσία των δυτικών αρχών, σύμφωνα με δημοσιεύματα. 

Άλλα περιουσιακά στοιχεία, ανάμεσά τους μία έπαυλη 15 δωματίων στο Κένσινγκτον «πάγωσαν», κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να τα πουλήσει. Το Τζέρσεϊ, το νησί που είναι εδώ και καιρό φορολογικός παράδεισος για τους πλούσιους, «πάγωσε» περιουσιακά στοιχεία του ύψους περίπου 7 δισ. δολαρίων του Αμπράμοβιτς στις 12 Απριλίου. 

Η ΕΕ έχει πάρει παρόμοια μέτρα, επικαλούμενη τις «μακροχρόνιες και στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν» και την «προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο». Η Γαλλία «πάγωσε» την έπαυλή του, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, στην Αντίμπ, που κάποτε ανήκε στον Αριστοτέλη Ωνάση

Συνδυαστικά, αυτά τα μέτρα έχουν προκαλέσει πλήγμα στην περιουσία του που κάποτε υπολογιζόταν στα 14,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όμως, ειδικοί λένε ότι οι αμερικανικές κυρώσεις θα προκαλούσαν ακόμη μεγαλύτερη ζημιά, λόγω του διάχυτου ρόλου του δολαρίου στις παγκόσμιες συναλλαγές. 

Τα περιουσιακά στοιχεία του στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι αξίζουν δισεκατομμύρια. Έχει το 29% του ομίλου χάλυβα Evraz, έχει επενδύσει τεράστια ποσά σε αμερικανικά funds, ενώ του ανήκουν πολυτελή ακίνητα, μεταξύ άλλων ένα σπίτι 1.300 τετραγωνικών μέτρων κοντά στο Άσπεν του Κολοράντο. Οι αμερικανικές κυρώσεις όχι μόνο θα «πάγωναν» αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά ουσιαστικά θα του στερούσαν τη δυνατότητα να κάνει συναλλαγές σε δολάρια. 

Η έκκληση του Ισραήλ 

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είχε αρχίσει τις κινήσεις για να αποφύγει κάτι τέτοιο ακόμη και προτού η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, εκμεταλλευόμενος σχέσεις που είχε δημιουργήσει στο Ισραήλ από το 2014, λίγο μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. 

Στις αρχές Φεβρουαρίου, όταν η Ουάσινγκτον άρχισε να καθιστά σαφές ότι ετοιμαζόταν να εξαπολύσει τιμωρητικά οικονομικά μέτρα αν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, επτά ηγέτες κορυφαίων ιδρυμάτων έστειλαν επιστολή στον Αμερικανό πρέσβη στο Ισραήλ, Τόμας Νάιντς, ζητώντας να εξαιρεθεί ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι Εβραίος και έχει ισραηλινή υπηκοότητα. 

«Θα σας παροτρύναμε σθεναρά να λάβετε υπόψη τη θέση και τη σημασία του Ρόμαν Αμπράμοβιτς για την κοινότητα και το Ισραήλ», ανέφερε η επιστολή που έστειλαν στις 6 Φεβρουαρίου. «Θα προειδοποιούσαμε ότι η όποια ενέργεια εναντίον του δεν θα ήταν μόνο άδικη, αλλά θα είχε αρνητικό αντίκτυπο στον εβραϊκό κόσμο και το Ισραήλ», συνέχιζε. 

Ανάμεσα στους υπογράφοντες ήταν ο πρόεδρος του πανεπιστημίου του Ισραήλ, ο διευθυντής του Sheba Medical Center- του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας- ο αρχιραβίνος του Ισραήλ και ο πρόεδρος του Yad Vashem. 

Ο τελευταίος, ο Ντάνι Ντάγιαν, ενώ υπέγραφε την επιστολή οριστικοποιούσε μια συμφωνία με τον Αμπράμοβιτς για δωρεά 10 εκατ. δολαρίων στο ίδρυμα, σύμφωνα με αξιωματούχους του Yad Vashem. Δύο από αυτούς ανέφεραν πως όρος για τη δωρεά ήταν η προθυμία του ιδρύματος να υποστηρίξει την επιστολή και να βοηθήσει τον Αμπράμοβιτς απέναντι στις κυρώσεις. 

«Ο Αμπράμοβιτς είπε ότι επειδή έκανε δωρεά, το Yad Vashem θα έπρεπε να το πράξει αυτό. Ήταν αρκετά ξεκάθαρο πως αυτό ήταν ένας όρος», δήλωσε ο Γεχούντα Μπάουερ, 96χρονος Ισραηλινός ιστορικός, ακαδημαϊκός σύμβουλος του ιδρύματος. Δήλωσε ότι προειδοποίησε τον Ντάγιαν ότι η υπογραφή της επιστολής θα ήταν καταστροφική, καθώς θα έβαζε το ίδρυμα εν μέσω μιας παγκόσμιας διπλωματικής θύελλας. «Ποτέ δεν έχει υπάρξει δωρητής που προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Yad Vashem για τους προσωπικούς ή πολιτικούς σκοπούς του», τόνισε. 

Από την πλευρά του ο Ντάγιαν αρνήθηκε ότι η δωρεά του Αμπράμοβιτς είχε σχέση με την επιστολή.  Είπε ότι την υπέγραψε λόγω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις θα στερούσαν τη δωρεά από το Yad Vashem και μελλοντικές συνεισφορές από έναν από τους πιο γενναιόδωρους δωρητές του ιδρύματος. 

Ακόμη και όταν το Λονδίνο επέβαλε κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς, στις 10 Μαρτίου, το Yad Vashem δίστασε να κόψει τους δεσμούς μαζί του. Αργότερα την ίδια ημέρα, το ίδρυμα ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τη «στρατηγική συνεργασία» του με τον Αμπράμοβιτς. Όμως, ο Ντάγιαν αρχικά αρνήθηκε, σύμφωνα με αξιωματούχους και σκέφτηκε για λίγο να παραιτηθεί. 

Ο Ντάγιαν παραδέχθηκε ότι η απόφαση να υπερασπιστεί τον Αμπράμοβιτς εν μέσω της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία έβλαψε τη φήμη του Yad Vashem. «Ήταν λάθος; Ναι. Έκανε ζημιά στο Yad Vashem; Ναι και για αυτό είναι ο λόγος που το μετανιώνω», δήλωσε. Σύμφωνα με αξιωματούχους του ιδρύματος, το Yad Vashem δεν έλαβε ούτε πρόκειται να δεχθεί οποιοδήποτε ποσό από τη δωρεά του Αμπράμοβιτς. Άλλα ιδρύματα που υπέγραφαν την επιστολή δεν έχουν κάνει παρόμοια δέσμευση. 

Η αμερικανική πρεσβεία δεν απάντησε στην επιστολή, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο. Άλλοι ανέφεραν ότι δεν προωθήθηκε στην Ουάσινγκτον και πως ποτέ δεν έπαιξε ρόλο στην απόφαση για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς. 

Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σημαντικό καταφύγιο για τον Αμπράμοβιτς. Παιδί Εβραίων, που έμεινε ορφανός σε ηλικία 3 ετών, απέκτησε υπηκοότητα Ισραήλ το 2018, μετά την «απάντηση» του Λονδίνου στη δηλητηρίαση των Σκριπάλ στην Αγγλία. 

Αγόρασε ένα σπίτι στην πόλη Herzliya έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων, που τότε ήταν τα περισσότερα χρήματα που είχαν δαπανηθεί για κατοικία στο Ισραήλ. Επίσης, αγόρασε το Varsano Hotel στο Τελ Αβίβ, από τον Γιαρόν Βαρσάνο, τον σύζυγο της ηθοποιού Γκαλ Γκαντότ, έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Τα σχέδια για την επέκταση του ξενοδοχείου «πάγωσαν» στα μέσα Μαρτίου, όταν επιβλήθηκαν κυρώσεις σε βάρος του Αμπράμοβιτς. 

Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Η διαμεσολάβηση για την ειρήνη δεν έχει αποτέλεσμα, αλλά τον προστατεύει από κυρώσεις Facebook Twitter
Ο Αμπράμοβιτς στις συνομιλίες Ρωσίας- Ουκρανίας, στην Κωνσταντινούπολη, στις 29 Μαρτίου (Φωτ.: Getty Images)

Δεν ήταν η πρώτη επιλογή των Ουκρανών

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς ανήκει στην παλιά φρουρά των Ρώσων ολιγαρχών, που άρχισαν να δημιουργούν την περιουσία τους επί προεδρίας Μπόρις Γέλτσιν. Με τη βοήθεια συνεργάτη που είχε στενή σχέση με τον τότε πρόεδρο, πλήρωσε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια το 1995 για να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο πετρελαϊκής εταιρείας, την οποία πούλησε μία δεκαετία αργότερα στην Gazprom, έναντι 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Αρχικά δεν ήταν στον στενό κύκλο του Πούτιν, αλλά κέρδισε την εύνοια του Ρώσου προέδρου δείχνοντας υποταγή που άλλοι ολιγάρχες δεν επέδειξαν. Για παράδειγμα, ήταν επί χρόνια κυβερνήτης επαρχίας στη Σιβηρία, κάτι που σύμφωνα με ειδικούς ήταν ένα τεστ αφοσίωσης στο οποίο τον υπέβαλε ο Πούτιν. 

Ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν απαραίτητα η πρώτη επιλογή της Ουκρανίας για την επικοινωνία με το Κρεμλίνο, σύμφωνα με αξιωματούχους που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις. Δύο άλλοι ολιγάρχες, ανάμεσά τους ο Μιχαήλ Φρίντμαν- δισεκατομμυριούχος που έχει γεννηθεί στην Ουκρανία- προσεγγίστηκαν αλλά αρνήθηκαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. 

Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος, ένας τηλεοπτικός και κινηματογραφικός παραγωγός που είχε συνεργαστεί με τον Ζελένσκι όταν ήταν ηθοποιός, προσέγγισε τον Αμπράμοβιτς και είχαν εκτεταμένες επαφές στο Ισραήλ και τη Ρωσία. Ο Αμπράμοβιτς συμφώνησε να πάρει μέρος στις ειρηνευτικές συνομιλίες όταν πήρε την έγκριση του Πούτιν. 

Ουκρανοί αξιωματούχοι, που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων, περιγράφουν τον Αμπράμοβιτς ως έναν ήπιο διαμεσολαβητή που ενδιαφέρεται να ακούσει τις ουκρανικές θέσεις περισσότερο από ότι η ρωσική αντιπροσωπεία. 

Ο Αμπράμοβιτς είναι «πολύ προσγειωμένος, πολύ ταπεινός. Δεν έρχεται και λέει την προπαγάνδα του Κρεμλίνου», είπε ο ένας αξιωματούχος. Έχει εργαστεί στις διαπραγματεύσεις για τους διαδρόμους απομάκρυνσης ανθρώπων από βομβαρδισμένες πόλεις και για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, σύμφωνα με αξιωματούχους και συνεργάτες του. Δεν είναι σαφές αν έχουν επιτύχει οι προσπάθειές του. Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει επανειλημμένα τη Ρωσία ότι αγνοεί ή παραβιάζει τις συμφωνίες για εκκενώσεις και κατάπαυση του πυρός.  

Η αποτυχία των διαπραγματεύσεων στην εξεύρεση ενός δρόμου προς τον τερματισμό του πολέμου δημιουργεί κινδύνους για τον Αμπράμοβιτς. Χωρίς αξιοσημείωτη πρόοδο και με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις για εγκλήματα πολέμου, φαίνεται πως διαβρώνεται το σκεπτικό πίσω από την προστασία του Αμπράμοβιτς από τις κυρώσεις. 

Ο Αμπράμοβιτς και το Κίεβο έχουν την ίδια απόγνωση για να αποφευχθεί το χειρότερο πιθανό αποτέλεσμα, επεσήμανε ο Γουάιλντ. «Όμως, η ειρωνεία είναι πως το βασικό επιχείρημά του απέναντι στις κυρώσεις είναι και ο μεγαλύτερος περιοριστικός παράγοντας: Απλά, δεν έχει τόσο μεγάλη επιρροή στη Μόσχα», κατέληξε. 

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ