Reuters: Η Χαμάς απάντησε θετικά στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ

ΧΑΜΑΣ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΓΑΖΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΗΠΑ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: EPA
0

Η Χαμάς παρέδωσε την απάντησή της στην αμερικανική πρόταση κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, δήλωσε στο Reuters ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος που γνωρίζει τις συνομιλίες, προσθέτοντας ότι είναι «θετική και θα πρέπει να βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας».

Νωρίτερα, η Χαμάς ανακοίνωσε ότι είχε διαβουλεύσεις με άλλα παλαιστινιακά κινήματα αναφορικά με την πρόταση εκεχειρίας με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Πολιτική Προστασία ανέφερε 40 νέους θανάτους σήμερα από ισραηλινά πυρά και επιδρομές.

Στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα ο Νετανιάχου

Η ανακοίνωση της Χαμάς έρχεται πριν από την επίσκεψη τη Δευτέρα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πιέζει για εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα ο οποίος έχει σχεδόν ισοπεδωθεί μετά από σχεδόν 21 μήνες πολέμου.

Χαμάς: Τι περιλαμβάνει η αμερικανική πρόταση για εκεχειρία 

Σύμφωνα με παλαιστινιακή πηγή, αυτή η πρόταση «περιλαμβάνει εκεχειρία 60 ημερών» κατά την οποία η Χαμάς θα απελευθερώσει τους μισούς από τους υπόλοιπους Ισραηλινούς ομήρους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Πηγή που πρόσκειται στη Χαμάς δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι η παλαιστινιακή οργάνωση ζήτησε να της παρασχεθούν εγγυήσεις ότι η πρόταση αυτή θα οδηγήσει στον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα.

Ο Τραμπ διαβεβαίωσε την Τρίτη ότι το Ισραήλ είχε συμφωνήσει να οριστικοποιήσει τους όρους της εκεχειρίας και κάλεσε τη Χαμάς να την αποδεχτεί, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι κοντά.

Νέες επιθέσεις Ισραήλ στη Γάζα

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στον πολιορκημένο παλαιστινιακό παράκτιο θύλακα όπου, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, τουλάχιστον 40 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, συμπεριλαμβανομένων πέντε από πυρά ενώ περίμεναν να λάβουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, οι άλλοι Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές σε καταυλισμούς γεμάτους σκηνές που στέγαζαν εκτοπισμένους κοντά στο Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός, με τον οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις συγκεκριμένες επιθέσεις λόγω έλλειψης ακριβών συντεταγμένων, αλλά πρόσθεσε ότι «διεξάγει επιχειρήσεις για τη διάλυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς».

Την Τετάρτη, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι θα εξοντώσει τη Χαμάς. «Δεν θα υπάρχει Χαμάς. Δεν θα υπάρξει Χαμαστάν. Δεν θα γυρίσουμε πίσω σ’ αυτό. Τελείωσε», είπε ο Νετανιάχου μετά τη δήλωση Τραμπ για τη συμφωνία του Ισραήλ στην πρόταση εκεχειρίας.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Έγραφαν ‘είναι ο Κάρολος ο πατέρας του Χάρι;’» - Της περνούσαν λαθραία τα tabloids στο παλάτι

Η πριγκίπισσα παραβίαζε τους βασιλικούς κανόνες, σύμφωνα με τον επί χρόνια κομμωτή της, Ρίτσαρντ Ντάλτον, ο οποίος εξήγησε ότι η συχνά την αναστάτωναν όσα γράφονταν για εκείνη
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΧΕΓΚΣΕΘ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΗΠΑ

Διεθνή / Κοινή επίθεση Τραμπ - Χέγκσεθ στην στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ: «Θα απολύσω όποιον δεν μου αρέσει - Γίναμε υπουργείο Woke»

Μια άνευ προηγουμένου συγκέντρωση στρατιωτικών ηγετών - Μίλησαν για «δεκαετίες παρακμής» που προκλήθηκαν από πολιτικές που προωθούν την ποικιλομορφία
LIFO NEWSROOM
«Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Διεθνή / «Φοβάμαι ότι εάν ο Diddy αφεθεί ελεύθερος θα έρθει να με εκδικηθεί», λέει η Κάσι Βεντούρα

Η πρώην σύντροφος του Diddy και βασική μάρτυρας κατηγορίας εις βάρος του για την κατ' εξακολούθηση κακοποίησή της εξέφρασε τους φόβους της στο ενδεχόμενο να αφεθεί ελεύθερος
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ απειλεί το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ με αποκλεισμό από ομοσπονδιακές επιχορηγήσεις

Η κυβέρνηση Τραμπ ξεκινά διαδικασία αποκλεισμού (debarment) κατά του Χάρβαρντ, θέτοντας σε κίνδυνο δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής χρηματοδότησης, με αφορμή καταγγελίες για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη
LIFO NEWSROOM
Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Διεθνή / Ο Daniel Ek αποχωρεί από τη θέση του CEO της Spotify μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες

Ο 42χρονος Ek, που ηγήθηκε της Spotify από το 2006, χαρακτήρισε τη μετάβαση ως «φυσικό βήμα», υπογραμμίζοντας ότι είναι «έτοιμος να περάσει από τον ρόλο του παίκτη σε εκείνον του προπονητή»
LIFO NEWSROOM
Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Διεθνή / Η οικογένεια Τραμπ χτίζει νέο Trump Plaza στη Σαουδική Αραβία αξίας $1 δισ. δολαρίων

Η οικογένεια Τραμπ επεκτείνει την παρουσία της στον Κόλπο με νέο Trump Plaza αξίας $1 δισ. στην Τζέντα, που περιλαμβάνει πολυτελή διαμερίσματα, γραφεία και πάρκο εμπνευσμένο από το Central Park
LIFO NEWSROOM
Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Διεθνή / Ινδονησία: Κατέρρευσε σχολείο γεμάτο μαθητές - Τουλάχιστον τρεις νεκροί, δεκάδες παγιδευμένοι

Tο διώροφο κτίριο είχε ασταθή θεμέλια και δεν μπορούσε να αντέξει το βάρος της προσθήκης δύο επιπλέον ορόφων, η οποία έγινε χωρίς η διοίκηση του σχολείου να λάβει την απαραίτητη άδεια
LIFO NEWSROOM
Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Διεθνή / Χαμάς: «Μεροληπτικό το σχέδιο Τραμπ για Γάζα» - Νετανιάχου: Δεν συμφώνησα σε δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους

Ο Νετανιάχου δηλώνει ότι οι IDF θα παραμείνουν στη Γάζα και απορρίπτει παλαιστινιακό κράτος - Η Χαμάς χαρακτηρίζει το σχέδιο Τραμπ «εντελώς μεροληπτικό υπέρ του Ισραήλ» και εξετάζει την απάντησή της
LIFO NEWSROOM