Η Φλόριντα κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ κρουσμάτων, εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα που καλπάζει, μία ημέρα μετά το μπλοκάρισμα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία, απόφαση του κυβερνήτη που προκάλεσε την αντίδραση των ειδικών. 

 

Συνολικά 21.683 νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη Φλόριντα το Σάββατο, ο μεγαλύτερος ημερήσιος απολογισμός στην πολιτεία από την αρχή της πανδημίας. Μία ημέρα νωρίτερα ο κυβερνήτης Ρον ΝτεΣάντις υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει στις διευθύνσεις εκπαίδευσης να απαιτούν τη χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους μαθητές. Την Κυριακή η Φλόριντα κατέγραψε και ρεκόρ νοσηλειών. 

 

Ο ΝτεΣάντις είναι στενός σύμμαχος του Τραμπ και πιθανός διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές του 2024. 

 

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέει σε γονείς ότι προκειμένου να πάνε τα παιδιά στο σχολείο πρέπει να αναγκάζονται να φορούν μάσκα όλη την ημέρα, κάθε ημέρα», υποστήριξε ο κυβερνήτης της Φλόριντα. 

 

Ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διαφώνησε δημοσίως μαζί του. 

 

Η χρήση μάσκας για την καταπολέμηση του κορωνοϊού είναι μία «ευθύνη προς την κοινωνία», δήλωσε ο κορυφαίος Αμερικανός λοιμωξιολόγος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι τα δεδομένα από τα  Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη ασθενειών (CDC), όπως και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, υποστηρίζουν τη χρήση μάσκας στο σχολείο.

 

«Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι αισθάνονται πως έχουν το ατομικό δικαίωμα να αποφασίζουν οι ίδιοι και το σέβομαι αυτό. Αλλά το θέμα είναι αν πρόκειται να είσαι μέρος της αλυσίδας μετάδοσης σε κάποιον άλλον, τότε η απόφασή σου έχει αντίκτυπο σε κάποιον άλλον», υπογράμμισε ο Φάουτσι μιλώντας στο CBS. 

 

«Δεν έχει αντίκτυπο μόνο σε εσένα, πρέπει να σκεφτείς ότι είσαι μέλος της κοινωνίας και έχεις μία ευθύνη», συμπλήρωσε. Οι εμβολιασμένοι μπορούν να φέρουν τον ιό και να τον μεταδίδουν στους ανεμβολίαστους, κάτι που έκανε το CDC να τροποποιήσει την οδηγία για τις μάσκες. Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε σύσταση για χρήση της μάσκας από εμβολιασμένους σε κλειστούς χώρους, σε περιοχές που είναι στο «κόκκινο». 

 

«Ξέρουμε ότι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όταν μολυνθούν, παρότι εκείνοι έχουν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα», δήλωσε ο Φάουτσι αναφερόμενος στους εμβολιασμένους. «Ξέρουμε ότι μπορούν να το κάνουν. Οπότε θες να σιγουρευτείς ότι δεν θα μολυνθούν. Αυτή είναι η θεμελιώδης βάση για την τροποποίηση της οδηγίας», εξήγησε. 

 

Προβληματισμό για την απόφαση της Φλόριντα εξέφρασε και ο δρ. Φράνσις Κόλινς, διευθυντής των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ. «Δεν κατανοώ την απαγόρευση», δήλωσε στο CNN. 

 

«Ξέρουμε ότι τα παιδιά μπορούν να αρρωστήσουν αρκετά, έχουμε χάσει περίπου 400 παιδιά που έχουν πεθάνει και τα παιδιά επίσης έχουν μακρά Covid, που σημαίνει ότι καταλήγουν μήνες μετά με δυσκολίες και κόπωση», συμπλήρωσε. Παράλληλα επεσήμανε ότι τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν στο σπίτι τους τον ιό «προκαλώντας άσχημα αποτελέσματα». 

 

Με την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα η Φλόριντα έχει γίνει το νέο επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ, καθώς εκεί εντοπίζεται περίπου το ένα πέμπτο των νέων κρουσμάτων. Παράλληλα, τα νοσοκομεία έχουν κατακλυστεί από τις νέες εισαγωγές, κυρίως νέων ανεμβολίαστων ανθρώπων. Το 48,8% των κατοίκων της Φλόριντα άνω των 12 έχουν εμβολιαστεί πλήρως και το 57,7% έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση.  

 

Με πληροφορίες από Guardian