Το λεγόμενο «σχέδιο του αιώνα» για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή παρουσιάζει ο Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως για το λεπτομερές σχέδιο των 80 σελίδων που προβλέπει «ρεαλιστική λύση δύο κρατών» έχει ήδη συμφωνήσει το Ισραήλ.

 

«Σήμερα το Ισραήλ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ειρήνη» τόνισε ο Τραμπ, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, στον Λευκό Οίκο, προσθέτοντας «δεν εξελέγην για να κάνω μικρά πράγματα ή να αποφεύγω τα μεγάλα προβλήματα». «Οι Παλαιστίνιοι ζουν στη φτώχεια και τη βία. Τους εκμεταλλεύονται εκείνοι που τους χρησιμοποιούν ως πιόνια για να προάγουν την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό. Αξίζουν μία μακράν καλύτερη ζωή» πρόσθεσε.

 

Σύμφωνα με τον Guardian (που χαρακτηρίζει κάποια από τα σημεία «αντικρουόμενα») το σχέδιο προβλέπει:

 

-Την Ιερουσαλήμ ως την «αδιαίρετη πρωτεύουσα» του Ισραήλ, αλλά δυνητικά και παλαιστινιακή πρωτεύουσα στους ανατολικούς τομείς της πόλης.

-Πορεία προς μία παλαιστινιακή κρατική υπόσταση που θα «διπλασιάζει τα παλαιστινιακά εδάφη» - χωρίς να διευκρινίζει σε ποια εδάφη αναφέρεται.

-Δημιουργία «ενός εκατομμυρίου» νέων θέσεων εργασίας για τους Παλαιστινίους

-Την αναγνώριση των ισραηλινών οικισμών στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

 

Από την παρουσίαση του σχεδίου έλειπαν, ωστόσο, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες και αξιωματούχοι, που προ πολλού έχουν αποκηρύξει τον Τραμπ ως προκατειλημμένο εναντίον τους, απορρίπτοντας προκαταβολικά την αμερικανική πρόταση.

 

Με πληροφορίες από Guardian/BBC