Qatargate: «Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση», προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης

Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση του Qatargate προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν υπόσχεται στο Politico να μην αφήσει «καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσει» στην έρευνα διαφθοράς που συγκλονίζει την ΕΕ. Ωστόσο προειδοποιεί ότι η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών από την έρευνα για το επονομαζόμενο Qatargate είναι «επικίνδυνη».

Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω των διαρροών βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες έχουν όντως αλιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ανακαλύψεις κρυμμένων μετρητών και τις ομολογίες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το πρόβλημα για τους Βέλγους ερευνητές είναι ότι η υπεράσπιση μπορεί να προσκολληθεί σε αυτές τις διαρροές για να ανοίξει διαδικαστικά κενά στην υπόθεση και να υποστηρίξει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στο επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα.

Ο Βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας σε συνέντευξη στο POLITICO, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τέτοιου είδους διαρροές προκειμένου να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη δικαστική διαδικασία.

«Η υπεράσπιση μπορεί φυσικά να το χρησιμοποιήσει αυτό, διότι το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν είναι δουλειά του Τύπου να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων ανθρώπους. Αυτό, βέβαια, είναι ευαίσθητο, αυτό είναι επικίνδυνο», δήλωσε, μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνάει τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές ομάδες, όπως συμμορίες ναρκωτικών.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια -σε συνεργασία με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών- βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η βελγική δικαιοσύνη συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο».

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και των ισορροπιών, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα θα ήθελε ευχαρίστως να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΧΑΡΙ ΣΤΑΙΛΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ

Διεθνή / Χάρι Στάιλς: Απογοητευμένοι οι φαν με το κόστος των εισιτηρίων της περιοδείας - Το σχόλιο του Λίαμ Γκάλαχερ

Οι τιμές για το «Together, Together World Tour» που προκάλεσαν αντιδράσεις - «Με αυτές τις τιμές, περιμένω ο Χάρι Στάιλς να έρθει μέχρι τη θέση μου και να με φιλήσει»
THE LIFO TEAM
Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Διεθνή / Τα επτά πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν

Αν δεν επιτευχθεί τελευταία στιγμή συμφωνία με την Τεχεράνη και ο Ντόναλντ Τραμπ δώσει εντολή επίθεσης, οι εξελίξεις μπορεί να είναι απρόβλεπτες για τη Μέση Ανατολή αλλά και τον κόσμο
THE LIFO TEAM
Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

Διεθνή / Τροχαίο στη Ρουμανία: «Όλα τα θυμάμαι, δεν έχασα τις αισθήσεις μου» - Δύο από τους τραυματίες επιστρέφουν αύριο

«Άκουσα τις φωνές τους καθώς περνούσα με το καροτσάκι, τουλάχιστον ξέρω ότι είναι ζωντανοί» περιγράφει - Στο χειρουργείο ένας εκ των τραυματιών
THE LIFO TEAM
«Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Διεθνή / «Η διαμάχη για τη Γροιλανδία είναι καμπανάκι αφύπνισης για όλη την Ευρώπη», προειδοποιεί ο Μακρόν

Η διαμάχη για τη Γροιλανδία ωθεί τις ευρωπαϊκές χώρες να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δείξουν ότι μπορούν να υπερασπιστούν μόνες τους τα συμφέροντά τους, στον απόηχο των απειλών του Αμερικανού προέδρου
THE LIFO TEAM
Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Διεθνή / Νίκολα Πελτζ: Η σύζυγος του Μπρούκλιν Μπέκαμ παίρνει «χαρτζιλίκι» 1 εκατ. δολάρια τον μήνα από τον πατέρα της

Το ποσό αυτό ξεχωρίζει σε σχέση με την οικονομική υποστήριξη που φέρεται να λαμβάνει ο Μπρούκλιν από τους γονείς του, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλουν να τον ενθαρρύνουν να γίνει οικονομικά ανεξάρτητος
THE LIFO TEAM