Qatargate: «Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση», προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης

Οι διαρροές θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση του Qatargate προειδοποιεί ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν υπόσχεται στο Politico να μην αφήσει «καμία πέτρα που να μην αναποδογυρίσει» στην έρευνα διαφθοράς που συγκλονίζει την ΕΕ. Ωστόσο προειδοποιεί ότι η επανειλημμένη διαρροή πληροφοριών από την έρευνα για το επονομαζόμενο Qatargate είναι «επικίνδυνη».

Ορισμένοι δικηγόροι των υπόπτων επικρίνουν υποστηρίζοντας ότι «υπήρξε τεράστιο πρόβλημα διαδικασίας» λόγω των διαρροών βασικών εγγράφων στα μέσα ενημέρωσης. Οι εφημερίδες έχουν όντως αλιεύσει λεπτομέρειες σχετικά με τις ανακαλύψεις κρυμμένων μετρητών και τις ομολογίες, οι οποίες υπερβαίνουν κατά πολύ τις επίσημες ανακοινώσεις.

Το πρόβλημα για τους Βέλγους ερευνητές είναι ότι η υπεράσπιση μπορεί να προσκολληθεί σε αυτές τις διαρροές για να ανοίξει διαδικαστικά κενά στην υπόθεση και να υποστηρίξει ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα στο επαγγελματικό απόρρητο και το δικαίωμα πρόσβασης σε σφραγισμένα έγγραφα.

Ο Βαν Κουίκενμπορν, μιλώντας σε συνέντευξη στο POLITICO, δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή εισαγγελία ξεκίνησε ποινική έρευνα για τέτοιου είδους διαρροές προκειμένου να διαφυλάξει την εμπιστοσύνη στη δικαστική διαδικασία.

«Η υπεράσπιση μπορεί φυσικά να το χρησιμοποιήσει αυτό, διότι το τεκμήριο αθωότητας είναι μια άλλη αρχή του κράτους δικαίου μας. Δεν είναι δουλειά του Τύπου να αρχίσει να καταδικάζει εκ των προτέρων ανθρώπους. Αυτό, βέβαια, είναι ευαίσθητο, αυτό είναι επικίνδυνο», δήλωσε, μιλώντας από ένα ασφαλές σπίτι όπου περνάει τα Χριστούγεννα λόγω απειλών εναντίον του από εγκληματικές ομάδες, όπως συμμορίες ναρκωτικών.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης φρόντισε να μην αποκαλύψει λεπτομέρειες της έρευνας, καθώς αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει την υπόθεση. Επιβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η βελγική κρατική ασφάλεια -σε συνεργασία με πολλές άλλες ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών- βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας, προσθέτοντας ότι η έρευνα ξεκίνησε ήδη από τον Μάρτιο του 2021. Τόνισε χαρακτηριστικά: «Η βελγική δικαιοσύνη συνεργάζεται πολύ καλά με την ιταλική δικαιοσύνη σε αυτόν τον φάκελο».

Όσον αφορά το θέμα των ελέγχων και των ισορροπιών, το Βέλγιο ελπίζει να συνεργαστεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στο μέλλον, δήλωσε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα.

«Εναπόκειται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να οργανώσει καλύτερους μηχανισμούς ελέγχου όσον αφορά τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επίσης να οργανώσει μεγαλύτερη διαφάνεια στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Το βελγικό δικαστικό σώμα θα ήθελε ευχαρίστως να συνεργαστεί ακόμη στενότερα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM
Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Διεθνή / Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: «Κωνσταντινούπολη, ο σεβντάς μας», το νέο σποτ του υποψηφίου Μουράτ Κουρούμ

Ο έμπιστος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δημοτικές εκλογές άρχισε να χρησιμοποιεί το σύνθημα «Θα έρθει ο Απρίλιος και τα πρόσωπα θα χαμογελάσουν»
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Διεθνή / Το Μπάκιγχαμ αναβαθμίζει την «εξαφανισμένη» Κέιτ Μίντλετον: Θα απονέμει τιμητικές διακρίσεις εκ μέρους του βασιλιά

Το βασιλικό πρωτόκολλο επιτρέπει μόνο στους εκ γενετής γαλαζοαίματους να απονέμουν τιμητικές διακρίσεις - Η αλλαγή που μελετά το παλάτι για τις εξ αγχιστείας γαλαζοαίματες, Κέιτ Μίντλετον και βασίλισσα Καμίλα
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ