Qatargate: Έλεγχος σε 7 ύποπτους τραπεζικούς λογαριασμούς- Των Τζόρτζι και Παντσέρι

Qatargate: Υποψίες των αρχών ότι μέρος των χρημάτων βρίσκεται στην Ιταλία και όχι στο Βέλγιο Facebook Twitter
Φωτ.: CorriereDellaSera
0

Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την συνέχιση των ερευνών του σκανδάλου Qatargate.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι δικαστικοί στο Μιλάνο συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι.

Η ΜΚΟ του Παντσέρι αν και επίσημα φέρεται να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, επί της ουσίας σύμφωνα με τους έως τώρα ισχυρισμούς, λειτουργούσε περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων του Ραμπάτ και της Ντόχα.

Ουσιαστικά, υπάρχει υποψία ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, πραγματοποιήθηκε έφοδος της οικονομικής αστυνομίας και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού της Ρώμης.

Το ιταλικό κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δε, αποφάσισε να παύσει -προσωρινά- από τα μέλη του, τον ευρωβουλευτή Αντρέα Κοτσολίνο, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην όλη έρευνα, αλλά δεν έχει λάβει δικαστική κλήση σε απολογία.

Βοηθός του, μετά την λήξη της θητείας του Αντόνιο Παντσέρι στο Ευρωκοινοβούλιο, ήταν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Ανάλογη απόφαση, προσωρινής παύσης μέχρι την ολοκλήρωση των δικαστικών ερευνών, είχε ληφθεί για τον Παντσέρι, από το αριστερό κόμμα Άρθρο Ένα, αμέσως μετά την σύλληψή του.

Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, δε, οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, προς το παρόν, ο δικαστικός που είναι υπεύθυνος για την ομάδα διεθνών υποθέσεων συνδράμει στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, οι οποίοι ζήτησαν να ακούσουν μάρτυρες, να αποκτήσουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και να εξακριβώσουν αν υπάρχουν άτομα που συνδέονται με τον Παντσέρι και τα οποία μπορεί να έχουν λάβει χρήματα από τη ΜΚΟ του,.

Η ΜΚΟ του Παντσέρι αν και επίσημα φέρεται να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα επί της ουσίας σύμφωνα με τους έως τώρα ισχυρισμούς, λειτουργούσε περισσότερο για την προστασία των συμφερόντων του Ραμπάτ και της Ντόχα. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, ερευνητικές πηγές από το Μιλάνο κάνουν λόγο για «σημαντικά» κεφάλαια που κατατέθηκαν στους πρώτους τρεχούμενους λογαριασμούς που ερευνώνται.

Για το ποσό των άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που εντοπίστηκαν στα σπίτια των Παντσέρι, Καϊλή και Τζόρτζι, οι αρχές εκτιμούν ότι τα φύλασσαν εκεί για μικρό χρονικό διάστημα. 

Ωστόσο οι αρχές εξακολουθούν να ερευνούν τον λόγο για τον οποίο είχε στο σπίτι της τα χρήματα η Εύα Καϊλή.

Από τη στιγμή που ως ευρωβουλευτής είχε ασυλία, εάν δεν την έπιαναν επ΄ αυτοφώρω οι αρχές, η χρονοβόρα διαδικασία που θα χρειαζόταν για την άρση της ασυλίας της θα εμπόδιζε τη σύλληψή της.

Το γεγονός ότι ο πατέρας της Καϊλή συνελήφθη έχοντας στην κατοχή του μία βαλίτσα γεμάτη μετρητά, επέτρεψε στις αρχές να ερευνήσουν το σπίτι της χωρίς να ζητήσουν άρση της βουλευτικής ασυλίας.

Σε όλους τους συλληφθέντες οι ανακριτικές αρχές ασκούν πίεση για να δώσουν στοιχεία που θα οδηγήσουν και σε άλλα πρόσωπα του κυκλώματος.

Με πληροφορίες του ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Στενά του Ορμούζ: Το Ιράν δεν μπορεί να εντοπίσει τις νάρκες που τοποθέτησε, λένε οι ΗΠΑ

Η Τεχεράνη έχει αφήσει έναν περιορισμένο διάδρομο διέλευσης για πλοία που καταβάλλουν διόδια, ενώ έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο σύγκρουσης με νάρκες
THE LIFO TEAM
CIA ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ 25Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

Διεθνή / Πρώην επικεφαλής της CIA ζητά την απομάκρυνση Τραμπ: «Είναι ξεκάθαρα εκτός ελέγχου»

Ο Τζον Μπρέναν επικαλέστηκε την 25η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ, η οποία προβλέπει τη δυνατότητα απομάκρυνσης του προέδρου, λέγοντας ότι «γράφτηκε για ανθρώπους σαν τον Τραμπ»
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ

Διεθνή / Ο Τραμπ ανακοίνωσε αποκλεισμό στα Στενά του Ορμούζ μετά το ναυάγιο συνομιλιών με το Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ θα ξεκινήσει άμεσα διαδικασία αποκλεισμού κάθε πλοίου που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM