Σε μια κίνηση που το πιθανότερο είναι ότι έχει σχέση και με την αραβική άνοιξη, ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα ανακοίνωσε ότι δίνει στις γυναίκες το δικαίωμα να ψηφίζουν και να ψηφίζονται στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Ανακοίνωσε επίσης την απόφαση του να συμμετέχουν οι γυναίκες στο συμβούλιο Shura ως πλήρη μέλη.

 

Η ιστορική αυτή απόφαση, θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν σε τέσσερα χρόνια και όχι από τις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη Πέμπτη με 5.000 άνδρες υποψηφίους να διεκδικούν τα μισά από τα 285 δημοτικά συμβούλια του βασιλείου, αφού τα υπόλοιπα στελεχώνονται από την κυβέρνηση.

 

«Επειδή αρνούμαστε να περιθωριοποιήσουμε τις γυναίκες στην κοινωνία σε όλους τους ρόλους που συνάδουν με την σαρία, αποφασίσαμε, μετά από συζήτηση με τους ανώτατους ουλεμάδες και άλλους...να περιλαμβάνουμε γυναίκες στο Συμβούλιο Σούρα ως μέλη, αρχής γενομένης από την επόμενη θητεία», είπε ο Βασιλιάς μάλλον προκαλώντας μειδιάματα για το πως εννοεί τον όρο “περιθωριοποίηση”. Οι γυναίκες πάλεψαν πολύ για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα ψήφου σε μια υπερσυντηρητική σουνιτική χώρα όπου τους απαγορεύεται να οδηγούν, να ταξιδεύουν χωρίς συνοδεία άνδρα και να χειρουργούνται χωρίς την συγκατάθεση ανδρών συγγενών.

Ψήφος για τις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία

Η κυβέρνηση Αμπντάλα προσπαθεί με την απόφαση της να προλάβει τα χειρότερα που συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή αφού περισσότεροι από 60 Σαουδάραβες διανοούμενοι και ακτιβιστές έχουν ζητήσει το μποϊκοτάζ της ψηφοφορίας για τον αποκλεισμό των γυναικών.

 

 

Τον περασμένο Ιούνιο μια γυναίκα από τη Σαουδική Αραβία με το όνομα Μανάλ Αλ Σαρίφ, ανέβασε στο Youtube βίντεο που την δείχνει να οδηγά σε δρόμο της πατρίδας της, σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνει συμπατριώτισσες της να πιάσουν το τιμόνι, σπάζοντας την απαγόρευση.

 

Στη Σαουδική Αραβία ακόμη και για ένα μικρό θέλημα αλλά και για μια περίπτωση έκτακτης ανάγκης η γυναίκα θα πρέπει να περιμένει έναν άνδρα για να οδηγήσει το αυτοκίνητο. Αυτός είναι συνήθως κάποιο αρσενικό μέλος της οικογένειας ή ένας νοικιασμένος άνδρας οδηγός.