Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές

Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές Facebook Twitter
0

Στο Μπεσλάν της Βόρειας Οσετίας έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έλληνα δάσκαλου, Γιάννη Κανίδη, ο οποίος δολοφονήθηκε μέσα στο σχολείο του τον Σεπτέμβριο του 2004 αρνούμενος να εγκαταλείψει τους μαθητές του που είχαν πιαστεί όμηροι ισλαμιστών τρομοκρατών.

Ήταν δέκα το πρωί τοπική ώρα όταν, ένοπλοι Τσετσένοι ισλαμιστές εισέβαλαν  στο σχολικό συγκρότημα και αφού συγκέντρωσαν στο γυμναστήριο μαθητές  δασκάλους και κάποιους γονείς που βρίσκονταν στο σχολείο έζωσαν με εκρηκτικά το κτίριο και απειλούσαν όταν θα σκοτώσουν τους ομήρους αν η κυβέρνηση στη Μόσχα δεν υλοποιήσει σειρά αιτημάτων τους.  

Πρότειναν στον Ιβάν Κανίδη να αποχωρήσει λόγω  του προχωρημένου της ηλικίας του, αλλά εκείνος αρνήθηκε και παρότι από την πρώτη μέρα της ομηρείας υπέστη καρδιακή προσβολή συνέχιζε να ενθαρρύνει  τους άλλους ομήρους. Με την έναρξη της επιχείρησης  απελευθέρωσης  των ομήρων από τις δυνάμεις ασφαλείας ο Κανίδης έγινε ασπίδα για τα παιδιά, όταν ένας από τους τρομοκράτες  ετοιμαζόταν να τα πυροβολήσει και  ακολούθως προσπάθησε να τον αφοπλίσει.

Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές Facebook Twitter
Η προτομή του Γιάννη της γλύπτριας Ειρήνη Μακάροβα.

Από τη μάχη σώμα με σώμα –προτού πέσει νεκρός– κέρδισε πολύτιμα λεπτά ώστε τα παιδιά να φύγουν πηδώντας από τα παράθυρα του σχολείου που είχε ήδη τυλιχθεί στις φλόγες. Συνολικά 186 μαθητές, 111 γονείς και συγγενείς τους, 17 εκπαιδευτικοί και 9 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σκοτώθηκαν στην τρομοκρατική αυτή ενέργεια που προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση.

Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές Facebook Twitter
Η φωτογραφία του Γιάννη Κανίδη που βρίσκεται στο Μουσείο το Σχολείου.

Το Νέο Σχολείο -δωρεά της Ελλάδας και της Νορβηγίας- λειτουργεί από τις 6 Σεπτεμβρίου το 2010,  έξι χρόνια μετά την τρομακτική επίθεση και σήμερα διευθυντής του είναι ο γιος του, Κώστας.

«Στο νέο μας σχολείο  φοιτούν όλα τα παιδιά του Μπεσλάν, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Είναι ολοήμερο, δημοτικό και γυμνάσιο μαζί», λέει ο Κώστας Κανίδης. «Έχουμε 300 μαθητές αλλά τα ελληνόπουλα είναι λίγα, γιατί ελάχιστες οικογένειες Ελλήνων Ποντίων μένουν πλέον στο Μπεσλάν», πρόσθεσε.

Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές Facebook Twitter
στιγμιότυπο από την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής, μπροστά στο σχολείο του Μπεσλάν.

Το Μπεσλάν είναι μια  μικρή πόλη με το μεγαλύτερο στον κόσμο νεκροταφείο- μνημείο για παιδιά- θύματα της τρομοκρατίας. Είναι μοναδικό νεκροταφείο στο Βόρειο Καύκασο, όπου Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι «αναπαύονται» μαζί εν ειρήνη.

Προτομή για τον Έλληνα δάσκαλο που θυσιάστηκε στη σφαγή του Μπεσλάν- Αρνήθηκε να αφήσει τους μαθητές Facebook Twitter
Ο διευθυντής του σχολείου και γιος του ήρωα Κώστα Κανίδη δίπλα στην προτομή του πατέρα του. 

Την προτομή του Γιάννη Κανίδη φιλοτέχνησε η γνωστή Ρωσίδα γλύπτρια από τη Μόσχα, Ειρήνη Μακάροβα.«Ήταν δύσκολα να κάνεις πρόσωπο χαμογελαστό με σκληρό υλικό, όπως είναι ο μπρούντζος, αλλά γνωρίζοντας την ιστορία του δασκάλου και ανθρώπου, γεμάτο καλοσύνη και θυσία, δέχτηκα τη φωτογραφία πού με πρότεινε ο γιος του», ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM
ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ ΕΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΧΩΡΙΣ ΑΜΕΡΙΚΗ

Διεθνή / Η Ευρώπη «αποφασίζει» για τα Στενά του Ορμούζ χωρίς τους Αμερικανούς: Τι προτείνουν Μακρόν και Στάρμερ

Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ αποτελεί άμεση προτεραιότητα, κυρίως με δεδομένες τις παγκόσμιες οικονομικές επιπτώσεις που ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM