Καθώς σε μεγάλο μέρος του Βερολίνου είχε απαγορευθεί η ρίψη βεγγαλικών, ορισμένοι κάτοικοι προσπάθησαν να τα εκτοξεύσουν από τα σπίτια τους την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με αποτέλεσμα δεκάδες πυρκαγιές να ξεσπάσουν σε όλη τη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Μέσα σε μόλις έξι λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, η πυροσβεστική υπηρεσία του Βερολίνου είχε κληθεί να συνδράμει για 18 πυρκαγιές, ενώ ακολούθησαν πολλές ακόμη μέχρι το ξημέρωμα, αν και δεν αναφέρθηκε κανείς σοβαρά τραυματισμένος.

 

Οι κάτοικοι συνήθως βγαίνουν στους δρόμους για να φωτίσουν τον ουρανό με πυροτεχνήματα την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς, αλλά οι αρχές απαγόρευαν τη χρήση τους σε περισσότερες από 50 ζώνες στην πρωτεύουσα για να αποθαρρύνουν τον συνωστισμό.

 

Βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο YouTube, δείχνουν πως σε αρκετές γειτονιές, κυρίως νεαροί, βγήκαν στο δρόμο και έριξαν πολλές κροτίδες.

 

 

 

Η πώληση πυροτεχνημάτων και κροτίδων απαγορεύτηκε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στη Γερμανία, η οποία είναι σε καθεστώς lockdown και ανοιχτά είναι μόνο καταστήματα με απαραίτητα είδη.

 

Η αστυνομία στο Βερολίνο είχε δημιουργήσει 56 ζώνες απαγόρευσης πυροτεχνημάτων. H πιο αυστηρή επιτήρηση ήταν στην πλατεία Alexanderplatz όπου η αστυνομία απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή περιμετρικά. Μια μικρή ομάδα νεαρών προσπάθησε να πάει εκεί αργά το βράδυ, αλλά ήρθε αντιμέτωπη με αστυνομικούς που εξασφάλισαν ότι η πλατεία θα παρέμενε ήσυχη.

 

Πρωτοχρονιάτικος πανικός με φωτιές στο Βερολίνο - Έριξαν βεγγαλικά και κροτίδες παρά την απαγόρευση

 

Σύμφωνα με το berlinspectator.com η αστυνομία χρησιμοποίησε για τις περιπολίες της και δύο ελικόπτερα και στους δρόμους και τις πλατείες του Βερολίνου, υπήρχαν συνολικά 2.900 αξιωματικοί.

 

Υπήρχαν πολύ λιγότερα πυροτεχνήματα και κροτίδες από το συνηθισμένο, λόγω της απαγόρευσης πώλησης που είχε τεθεί σε ισχύ, αλλά αρκετοί φαίνεται πως είχαν προμηθευτεί και άναψαν αυτά τα προϊόντα. Όμως, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, αυτή ήταν ίσως η πιο ήσυχη παραμονή της Πρωτοχρονιάς εδώ και δεκαετίες, στα περισσότερα μέρη του Βερολίνου.

 

Ωστόσο, η πυροσβεστική ήταν και φέτος απασχολημένη. Ο αριθμός των επιχειρήσεων ήταν λίγο μεγαλύτερος από το ήμισυ, σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Από τις 7:00 μ.μ. και 7:00 π.μ., οι πυροσβέστες έλαβαν 862 κλήσεις για 211 πυρκαγιές και έπρεπε να στείλουν ασθενοφόρα 556 φορές. Πριν από ένα χρόνο, υπήρξαν συνολικά 1.523 επιχειρήσεις.