Ένα Μέσο Ενημέρωσης αποκλειστικά από γυναίκες στη Σομαλία, κόντρα στις ανισότητες

Tο πρώτο γυναικείο ΜΜΕ στη Σομαλία είναι γεγονός Facebook Twitter
H Νασρίν Μοχάμεντ Αχμέντ παίρνει συνέντευξη για λογαριασμό του Bilan. «Οι άνδρες νομίζουν ότι πρέπει να ερχόμαστε, να διαβάζουμε τα νέα και μετά να πηγαίνουμε στο σπίτι μας», λέει για τους άνδρες συναδέλφους της σε σομαλικά ΜΜΕ (Φωτ.: Bilan)
0

Το πρώτο καθολικά γυναικείο μέσο ενημέρωσης στη Σομαλία έχει εκκινήσει τις εργασίες του, δίνοντας μία, σπάνια, ευκαιρία σε δημοσιογράφους της χώρας να γράψουν πραγματικά όλα όσα επιθυμούν. 

Το Bilan (σ.σ. σημαίνει λαμπερός και καθαρός στα σομαλικά) έχει έδρα την πρωτεύουσα, Μογκαντίσου. Επικεφαλής είναι μία από τις - ελάχιστες - παραγωγούς ειδήσεων στη χώρα και η ομάδα της αποτελείται από συνολικά έξι άτομα, που θα αναλάβουν την παραγωγή περιεχομένου για τηλεόραση, ραδιόφωνο και διαδικτυακά μέσα.

Μία από τις εργαζόμενες θα αφήσει την οικογένειά της και την επαρχία για να εγκατασταθεί στο Μογκαντίσου, ενώ μία δεύτερη είναι πρόσφυγας από την Κένυα, η οποία έχει μεγαλώσει σε προσφυγικό καταυλισμό. 

Θέματα που απασχολούν την ομάδα είναι φυλετικά εγκλήματα, η εκπροσώπηση γυναικών στην πολιτική σκηνή αλλά και επιχειρηματικά εγχειρήματα γυναικών. Οι δημοσιογράφοι απολαμβάνουν πλήρη αυτονομία στις αποφάσεις για το περιεχόμενο. 

«Θέλουμε να καλύψουμε αυτά τα θέματα και να αμφισβητήσουμε τις κοινωνικές πεποιθήσεις ότι οι γυναίκες πρέπει να μένουν στο σπίτι» επεσήμανε η αρχισυντάκτρια, Νασρίν Μοχάμεντ Αχμέντ, η οποία έχει 12ετή εμπειρία στον χώρο και είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Somali Women Journalist.

Οι γυναίκες που εργάζονται στα ΜΜΕ στη Σομαλία αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις: από το ότι αγνοούνται τα δικαιώματά τους μέχρι το ότι δεν μπορούν να πάρουν προαγωγές, ενώ συχνές είναι και οι περιπτώσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων. 

«Οι άνδρες θεωρούν πως πρέπει να έρχονται, να διαβάζουν τα νέα και να πηγαίνουν σπίτι» είπε η 27χρονη Αχμέντ. 

Η βοηθός αρχισυντάκτριας, Φάθι Μοχάμεντ Αχμέντ επεσήμανε πως οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις είναι συχνότατες και η ίδια αναγκάστηκε να αναπτύξει δεξιότητες ώστε να αντιμετωπίζει τέτοιες καταστάσεις. 

 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στη Σομαλία είναι η κακοποίηση, ειδικά από άνδρες δημοσιογράφους» είπε και συμπλήρωσε: «Προσφέρονται να σε βοηθήσουν, αλλά μόνο αν τους δώσεις κάτι σε αντάλλαγμα».

 

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM