Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του Κατάρ

Πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του Κατάρ- Θα διεξαχθούν στις 2 Οκτωβρίου Facebook Twitter
0

Άρχισε χθες στο Κατάρ η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στη χώρα, η διεξαγωγή των οποίων ορίστηκε για τις 2 Οκτωβρίου, έπειτα από αρκετές αναβολές. 

Η ανάδειξη του Μάτζλις ας Σούρα- «Συμβουλευτικού Συμβουλίου», του κοινοβουλίου- που θα έχει 45 έδρες, θα γίνει για πρώτη φορά με εκλογές. Αυτό προβλεπόταν από το Σύνταγμα του 2004, αλλά η ψηφοφορία είχε αναβληθεί επανειλημμένα. 

Μέχρι τώρα, τα μέλη του διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Από τις εκλογές θα αναδειχθούν τα 30 μέλη, ενώ οι υπόλοιποι 15 θα διοριστούν από τον εμίρη. 

Η διαδικασία κατάθεσης υποψηφιοτήτων θα διαρκέσει έως την Πέμπτη, ενώ η προεκλογική εκστρατεία αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο μήνα. Αρκετοί επίδοξοι υποψήφιοι έσπευσαν στο πανεπιστήμιο του Κατάρ, για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

«Περίμενα τις εκλογές αυτές χρόνια τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίνα Νάσερ αλ Ντάφα, πτυχιούχος νομικής, που κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς της.

Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν σε διεξοδική εξέταση από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να πληρούν σειρά κριτηρίων. Δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα έχουν μόνο απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930.

Επίσης εξαιρούνται υπουργοί, μέλη των ένοπλων δυνάμεων και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Υποψήφιοι δεν μπορούν να είναι ούτε τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ