Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο επέλεξε να εμφανιστεί ξανά χωρίς μάσκα, σε μοτοπορεία υποστηρικτών του στο Σάο Πάολο, κίνηση που οδήγησε σε νέο πρόστιμο.

 

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος ήταν επικεφαλής της μοτοπορείας που πραγματοποίησαν περίπου 12.000 υποστηρικτές του, οι περισσότεροι από τους οποίους φορούσαν κράνος, αλλά όχι μάσκα.

 

Αργότερα, ο Μπολσονάρο μίλησε στους υποστηρικτές του, εκφράζοντας ξανά την άποψη ότι δεν πρέπει να φορούν μάσκες όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί για τον κορωνοϊό.

 

«Όσοι είναι ενάντια σε αυτή την πρόταση είναι επειδή δεν πιστεύουν στην επιστήμη. Γιατί αν έχουν εμβολιαστεί, δεν υπάρχει τρόπος να μεταδοθεί ο ιός», υποστήριξε ο Βραζιλιάνος πρόεδρος.

 

Το γραφείο Τύπου της τοπικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι θα επιβληθεί πρόστιμο 108 δολαρίων στον Μπολσονάρο, επειδή παραβίασε το μέτρο που είναι σε ισχύ στο Σάο Πάολο από τον Μάιο του 2020, για την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους. Τον προηγούμενο μήνα και στην πολιτεία Μαρανιάο επιβλήθηκε πρόστιμο στον Μπολσονάρο, επειδή εμφανίστηκε χωρίς μάσκα σε συγκέντρωση υποστηρικτών του. Οι κυβερνήτες τόσο του Μαρανιάο όσο και του Σάο Πάολο είναι σε κόντρα με τον Βραζιλιάνο πρόεδρο για τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει.

 

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (CDC), δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς ο κίνδυνος μόλυνσης των πλήρως εμβολιασμένων, καθώς συνεχίζεται η μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

 

Στη Βραζιλία, κάτω του 12% των κατοίκων έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Επιστήμονες της χώρας λένε ότι οι μάσκες δεν μπορούν να βγουν παρά μόνο όταν θα έχει εμβολιαστεί η πλειοψηφία.

 

 

Με πληροφορίες από AP