Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους»

Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους» Facebook Twitter
Προκαλεί εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους Νότιο,-Ευρωπαίους»
0

«Καθόλου έξτρα χρήματα για τη Νότια Ευρώπη» αναφέρει στο εξώφυλλό του ολλανδικό περιοδικό, που παρουσιάζει τους νοτιο- Ευρωπαίους να απολαμβάνουν καφέ και τάβλι και τους Βόρειο- Ευρωπαίους να δουλεύουν σκληρά.

Το εξώφυλλο του Elsevier Weekblad, έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Απεικονίζει έναν άνδρα με μουστάκι και μία γυναίκα με μπικίνι να απολαμβάνουν καφέ, τάβλι και κρασί, εκπροσωπώντας τον Νότο, ενώ από πάνω ένα ζευγάρι κοστουμαρισμένων ξανθών Βόρειο- Ευρωπαίων φαίνεται να κοπιάζει και να εργάζεται σκληρά.

«Η Μέρκελ και ο Μακρόν θέλουν να δώσουν 500 δισ. ευρώ στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από την καραντίνα λόγω του κορωνοϊού, ιδίως στον Νότο. Τα γεγονότα δείχνουν ότι αυτό είναι παράλογο» αναφέρει το άρθρο.

«Ολλανδία, βοηθήστε μας» συνεχίζει. «Για παράδειγμα, η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung ανταποκρίθηκε στην πρόταση για ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αξίας 500 δισ. ευρώ, την οποία παρουσίασαν οι Μέρκελ και Μακρόν στις 18 Μαΐου.

Η Ολλανδία αντιπροσωπεύει περίπου τα 30 δισ. ευρώ. Το Αμοιβαίο Κεφάλαιο προορίζεται να αποτελέσει μια άνευ όρων δωρεά σε χώρες που πλήττονται περισσότερο οικονομικά από τον αποκλεισμό λόγω του κορωνοϊού.

Πρόκειται κυρίως για χώρες της Νότιας Ευρώπης. Η πρόταση της Γερμανίδας καγκελάριου και του Γάλλου προέδρου σημαίνει μεταφορά χρημάτων από τη Βόρεια στη Νότια Ευρώπη. Με αυτό η Γερμανία «διέβη τον Ρουβίκωνα».

Για πρώτη φορά, η Μέρκελ είναι πρόθυμη να μεταφέρει μετρητά στη Νότια Ευρώπη.

Αυτό είναι διεστραμμένο. Επειδή τα γεγονότα δείχνουν ότι οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν είναι καθόλου φτωχές και έχουν αρκετά χρήματα ή πρόσβαση σε χρήματα.

Μπορούν επίσης να βελτιώσουν εύκολα την κερδοφόρα δύναμη των οικονομιών τους, με μεταρρυθμίσεις όπως αυτές που έχουν ήδη εφαρμοστεί στο Βορρά.

Προκλητικό εξώφυλλο ολλανδικού περιοδικού: «Καθόλου έξτρα χρήματα για τους νότιο- Ευρωπαίους» Facebook Twitter

Πρώτον, πρέπει να αποκατασταθούν ορισμένοι μύθοι. Οι κύριες χώρες της Νότιας Ευρώπης, η Γαλλία και η Ιταλία, δεν είναι φτωχές.

Η ελβετική τράπεζα Credit Suisse εξετάζει ετησίως τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών. Αυτό δείχνει ότι εάν ολόκληρη η πρωτεύουσα στη Γαλλία αθροιστεί και διαιρεθεί με τον αριθμό των ενηλίκων κατοίκων, ο Γάλλος κατέχει κατά μέσο όρο 276.121 ευρώ.

Αντίστοιχα στην Ιταλία, ο μέσος όρος είναι 234.139 ευρώ. Για τους Ολλανδούς είναι 279.077 ευρώ, για τους Γερμανούς 216.654 ευρώ.

Κατά συνέπεια, οι Γερμανοί είναι κατά μέσο όρο φτωχότεροι από τους Γάλλους και τους Ιταλούς, οι Ολλανδοί είναι λίγο πιο πλούσιοι. Επίσης, τα χρέη στη Βόρεια Ευρώπη δεν ελιναι χαμηλότερα από ό,τι στη Νότια Ευρώπη.

Όλοι γνωρίζουν τον κανόνα του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα του ευρώ, που απαιτεί από τις χώρες να έχουν το μέγιστο 60% δημόσιο χρέος.

Λίγοι γνωρίζουν τη συμβουλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναφέρει ότι τα νοικοκυριά μπορεί να έχουν μέγιστο χρέος 133%. Το δημόσιο χρέος στη Βόρεια Ευρώπη είναι χαμηλότερο, αλλά το ιδιωτικό χρέος (των νοικοκυριών) είναι πολύ υψηλότερο.

Εάν προσθέσετε και καταχωρίσετε δημόσια και ιδιωτικά χρέη από τις 27 χώρες της ΕΕ (στοιχεία Eurostat 2018), θα λάβετε μια πιο ακριβή εικόνα για το ποιες χώρες είναι πραγματικά οφειλέτες.

Οι Ολλανδοί έχουν μεγάλα χρέη, οι Γάλλοι και οι Ιταλοί δεν έχουν, αναφέρει το ολλανδικό περιοδικό.

Η Γαλλία έχει εθνικό χρέος 100%, ενώ τα ιδιωτικά χρέη ανέρχονται στο 148% του εθνικού εισοδήματος. Μαζί είναι 248%.

Η Ιταλία έχει εθνικό χρέος 137% και ιδιωτικά χρέη 107%: 244%. Η Γερμανία έχει δημόσιο χρέος 62,6%, ιδιωτικό 102%: δηλαδή μαζί 164,6%.

Στην Ολλανδία το εθνικό χρέος είναι 59,4%, αλλά το ιδιωτικό χρέος είναι 241,6%. Σε συνδυασμό, δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, αυτό σημαίνει ότι το χρέος της Ολλανδίας ανέρχεται σε 301%.


Η Γερμανία μπορεί να έχει μικρότερο χρέος από τις δύο κύριες χώρες της Νότιας Ευρώπης, αλλά  η Ολλανδία έχει μεγαλύτερο χρέος.

Η Δανία και η Σουηδία έχουν λίγο μικρότερο χρέος από την Ολλανδία, αλλά και οι δύο είναι περίπου στο 250%, υψηλότερο από τη Γαλλία και την Ιταλία.» αναφέρει μεταξύ άλλων το άρθρο.

Με πληροφορίες του elsevierweekblad

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ

Διεθνή / Politico: Η Ταϊβάν είναι το βασικό «αγκάθι» στις συνομιλίες Τραμπ-Σι

Το ζήτημα της Ταϊβάν παραμένει ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς η Κίνα τη θεωρεί μέρος της επικράτειάς της, ενώ οι ΗΠΑ διατηρούν πολιτική «στρατηγικής ασάφειας», αναγνωρίζοντας την ξεχωριστή της υπόσταση
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΚΟΛΠΟΣ ΤΟΥ ΟΜΑΝ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ

Διεθνή / Ιρανικές δυνάμεις κατέλαβαν πλοίο-«πλωτό οπλοστάσιο» στον Κόλπο του Ομάν

Τέτοιου είδους πλοία δραστηριοποιούνται συνήθως στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Κόλπο του Άντεν και τον Κόλπο του Ομάν, λειτουργώντας ως σημεία ανεφοδιασμού για ένοπλες ομάδες ασφαλείας που συνοδεύουν εμπορικά πλοία σε επικίνδυνες θαλάσσιες διαδρομές.
THE LIFO TEAM
ΚΟΥΒΑ ΗΠΑ ΜΠΛΑΚΑΟΥΤ ΚΑΥΣΙΜΑ

Διεθνή / Η Κούβα ανακοίνωσε ότι εξαντλήθηκαν τα καύσιμα για ηλεκτροπαραγωγή - Έως και 22 ώρες χωρίς ρεύμα

Η κατάσταση προκάλεσε νέες διαδηλώσεις στην κουβανική πρωτεύουσα, με εκατοντάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα συνεχή μπλακ άουτ και τις ελλείψεις καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Ιρανικά μέσα αναφέρουν ότι η Τεχεράνη επέτρεψε τη διέλευση κινεζικών πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ

Ένα κινεζικό υπερδεξαμενόπλοιο που μετέφερε 2 εκατομμύρια βαρέλια ιρακινού αργού πετρελαίου διέσχισε τα Στενά χθες Τετάρτη, σύμφωνα με δεδομένα παρακολούθησης πλοίων
THE LIFO TEAM
Ο Pedro Pascal πέταξε economy για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των private jets

Διεθνή / Ο Πέδρο Πασκάλ πέταξε οικονομική θέση για τις Κάννες και οι πρώην πιλότοι ξεμπροστιάζουν τη χλιδή των ιδιωτικών τζετ

Πρώην πιλότοι και ακτιβιστές καλούν τους σταρ να σταματήσουν να φτάνουν στις Κάννες με ιδιωτικά αεροπλάνα, μετά από στοιχεία που δείχνουν ότι πέρυσι 750 τέτοιες πτήσεις προς το φεστιβάλ κατανάλωσαν περίπου 2 εκατομμύρια λίτρα κηροζίνης. Ως αντίπαλο παράδειγμα δείχνουν τον Πέδρο Πασκάλ, που είχε ταξιδέψει στην οικονομική θέση.
THE LIFO TEAM