Πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στις Βρυξέλλες καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά

Πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στις Βρυξέλλες καταδικάστηκε σε φυλάκιση για διαφθορά Facebook Twitter
Η Αμάλ Αλ Τζαράρι (φωτ.: Libyan Observer)
0

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη εισαγγελία της Λιβύης, μια πρώην πρεσβευτής της Λιβύης στις Βρυξέλλες καταδικάστηκε να εκτίσει επτά χρόνια κάθειρξης για διαφθορά κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Δικαστήριο της Τρίπολης καταδίκασε την πρώην διπλωμάτη Άμαλ Τζεράρι για «ενέργειες» με σκοπό «την εξασφάλιση παράνομων προνομίων», την «κατάχρηση δημοσίων κεφαλαίων» και διότι έβλαψε «το δημόσιο συμφέρον», εξήγησε η εισαγγελία μέσω Facebook.

Ακόμη, της επιβλήθηκε «πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ποσών που καταχράστηκε», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η κυρία Τζεράρι καθαιρέθηκε με απόφαση της κυβέρνησης όταν ξέσπασε σκάνδαλο λόγω διαρροής ενοχοποιητικού ηχογραφημένου μηνύματος σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Τέθηκε υπό κράτηση τον Οκτώβριο από την εισαγγελία και ανακρίθηκε για τις «καταχρήσεις», διοικητικές και οικονομικές, που της αποδίδονταν.

Το σκάνδαλο ξέσπασε όταν ήρθε στο φως μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης ηχητικό μήνυμα αποδιδόμενο στην Άμαλ Τζεράρι προς συνεργάτη της, στο οποίο η πρεσβευτής έλεγε πως θα χρειαζόταν «εικονικό τιμολόγιο» αξίας 200.000 ευρώ και πλέον για να καλυφθούν κόστη θεραπείας καρκινοπαθούς, ο οποίος... δεν υπήρχε.

Το πρόσωπο στο οποίο απευθυνόταν το μήνυμα επιβεβαίωσε την αυθεντικότητά του σε λιβυκά ΜΜΕ.

Η κάλυψη των ιατρικών εξόδων Λίβυων στο εξωτερικό είναι συνηθισμένη πρακτική σε λιβυκές διπλωματικές αντιπροσωπείες. Ωστόσο αξιωματούχοι καταγγέλλουν συχνά παρατυπίες.

Σύμφωνα με έρευνα της βελγικής εφημερίδας Le Soir που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο, η Άμαλ Τζεράρι φέρεται να προέβη σε «ύποπτες» μεταβιβάσεις λιβυκού δημόσιου χρήματος, ποσών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, σε εταιρεία που ανήκει σε γιο της.

Με πληροφορίες από AFP

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΧΩΡΑ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ

Διεθνή / «Θέλω να κάνω τον εαυτό μου περιττό»: Ένας βουλευτής μάχεται για την αυτοκυβέρνηση της Γροιλανδίας

Ο νεοεκλεγμένος βουλευτής Qarsoq Høegh-Dam, φιλοδοξεί να κάνει τον ρόλο του «περιττό», μεταφέροντας σταδιακά την εξουσία από την Κοπεγχάγη στη Γροιλανδία και προωθώντας την πλήρη αυτοκυβέρνηση του νησιού
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Διεθνή / Έρευνα: Σε ποια χώρα της Ευρώπης βρίσκονται οι πιο αγχωμένοι εργαζόμενοι - Τι ισχύει για την Ελλάδα

Μια νέα μελέτη που καλύπτει 160 χώρες συγκρίνει τα επίπεδα άγχους στην Ευρώπη με αυτά του υπόλοιπου κόσμου, καταλήγοντας σε ένα μείγμα καλών και κακών ειδήσεων για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες της γηραιάς ηπείρου
THE LIFO TEAM
Η δημοπρασία που φέρνει το design στο πιο ακριβό του σημείο

Διεθνή / Όλα όσα κρύβει η πώληση της συλλογής Γκούντσμπουργκ, η δημοπρασία design που μπορεί να γράψει ιστορία

Καθρέφτες της Κλοντ Λαλάν, έπιπλα του Ρουλμάν και του Ζαν Ρουαγιέρ, αλλά και έργα των Ρόθκο, Πικάσο και Πωλ Κλέε, συνθέτουν μια συλλογή που φέρνει ξανά στο προσκήνιο το κύρος και τη δύναμη του design.
THE LIFO TEAM
ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΧΑΜΕΝΕΕΙ

Διεθνή / Από το τελεσίγραφο στην εκεχειρία: Το παρασκήνιο της συμφωνίας Χαμενεΐ-Τραμπ

Λίγο πριν η Μέση Ανατολή βρεθεί στο χείλος μιας καταστροφικής σύγκρουσης, μια αιφνιδιαστική διπλωματική στροφή και ένα παρασκηνιακό θρίλερ επαφών, οδήγησαν σε μια εύθραυστη εκεχειρία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
THE LIFO TEAM