Προφυλακίστηκαν 9 δημοσιογράφοι της Cumhuriyet στην Τουρκία

Προφυλακίστηκαν 9 δημοσιογράφοι της Cumhuriyet στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
1

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα την προφυλάκιση εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα οι εννέα από τους προσαχθέντες δημοσιογράφους αποφάσισε την προφυλάκισή τους, ενώ δύο άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας, Μurat Sabuncu. Η αστυνομία είχε συλλάβει τη Δευτέρα τον διευθυντή και 12 ακόμη στελέχη και δημοσιογράφους της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Αντιδρώντας στις συλλήψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε σχολιάσει ότι σηματοδοτούν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Δύο από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής λογιστηρίου της εφημερίδας και ο πρώην επικεφαλής λογιστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο άλλοι, οι Aydın Engin και Hikmet Çetinkaya αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. Οι δυο δημοσιογράφοι πήγαν αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα, όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.


Ο αρθρογράφος Aydın Engin στην είσοδο της εφημερίδας δήλωσε τα εξής: «Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος.(Ο Aydın Engin είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980. Αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επεστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος απο μερική αμνηστία εκτίωντας μικρής διάρκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία). Θα σας πω τι είπε ο Μurat Sabuncu. "Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον". Κι έτσι έγινε».

Μετά τις συλλήψεις η Cumhuriyet δεσμεύθηκε να πολεμήσει «ως το τέλος», σε μια χώρα όπου ο Τύπος γίνεται συστηματικά στόχος των διώξεων που διεξάγονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεκαπέντε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, τα περισσότερα με έδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν κλείσει.

Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Διεθνή / ΗΠΑ: Η ICE σχεδιάζει άμεσες απελάσεις μεταναστών σε τρίτες χώρες χωρίς εγγυήσεις ασφαλείας

Η νέα πολιτική των ΗΠΑ επιτρέπει την απέλαση μεταναστών σε τρίτες χώρες με μόλις 6 ώρες ειδοποίηση και χωρίς εγγυήσεις κατά των βασανιστηρίων. Τι προβλέπει το υπόμνημα της ICE
LIFO NEWSROOM
Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο σφίγγει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Διεθνή / Φαιντανύλη και Κίνα: Το Πεκίνο αυξάνει τα μέτρα – Αντιδρά στους δασμούς Τραμπ

Η Κίνα επεκτείνει τον έλεγχο σε προδρόμους της φαιντανύλης και δηλώνει ανοιχτή σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, παρά την ένταση που προκαλούν οι νέοι δασμοί του Τραμπ για τα οπιοειδή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια