Προφυλακίστηκαν 9 δημοσιογράφοι της Cumhuriyet στην Τουρκία

Προφυλακίστηκαν 9 δημοσιογράφοι της Cumhuriyet στην Τουρκία Facebook Twitter
EPA/SEDAT SUNA
1

Οι τουρκικές αρχές ζήτησαν σήμερα την προφυλάκιση εννέα δημοσιογράφων και στελεχών της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet που είχαν συλληφθεί τη Δευτέρα, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Το δικαστήριο στο οποίο παραπέμφθηκαν από τον εισαγγελέα οι εννέα από τους προσαχθέντες δημοσιογράφους αποφάσισε την προφυλάκισή τους, ενώ δύο άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Μεταξύ των προφυλακισμένων είναι και ο Γενικός Διευθυντής της εφημερίδας, Μurat Sabuncu. Η αστυνομία είχε συλλάβει τη Δευτέρα τον διευθυντή και 12 ακόμη στελέχη και δημοσιογράφους της Cumhuriyet με την κατηγορία ότι υποστήριξαν το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου. Αντιδρώντας στις συλλήψεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς είχε σχολιάσει ότι σηματοδοτούν το πέρασμα «άλλης μιας κόκκινης γραμμής» κατά της ελευθερίας της έκφρασης στην Τουρκία.

Δύο από τους συλληφθέντες, ο επικεφαλής λογιστηρίου της εφημερίδας και ο πρώην επικεφαλής λογιστηρίου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο άλλοι, οι Aydın Engin και Hikmet Çetinkaya αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από την χώρα, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan. Οι δυο δημοσιογράφοι πήγαν αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους, στους συναδέλφους τους που έχουν συγκεντρωθεί για συμπαράσταση μπροστά στην εφημερίδα, όπου τους υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα.


Ο αρθρογράφος Aydın Engin στην είσοδο της εφημερίδας δήλωσε τα εξής: «Εννέα συνάδελφοι μας είναι μέσα. Θα προφυλακιστούν. Εγώ είμαι σεσημασμένος υπόδικος δημοσιογράφος.(Ο Aydın Engin είχε συλληφθεί και καταδικαστεί σαν δημοσιογράφος και μετά το πραξικόπημα του 1980. Αναγκάστηκε να ζήσει για 12 χρόνια στο εξωτερικό ως πολιτικός πρόσφυγας και επεστρεψε στην Τουρκία το 1991 επωφελούμενος απο μερική αμνηστία εκτίωντας μικρής διάρκειας φυλάκιση πριν επιστρέψει στην δημοσιογραφία). Θα σας πω τι είπε ο Μurat Sabuncu. "Σκύβουμε με σεβασμό μπροστά στο λαό και τους αναγνώστες μας. Αλλά σε κανέναν άλλον". Κι έτσι έγινε».

Μετά τις συλλήψεις η Cumhuriyet δεσμεύθηκε να πολεμήσει «ως το τέλος», σε μια χώρα όπου ο Τύπος γίνεται συστηματικά στόχος των διώξεων που διεξάγονται μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Δεκαπέντε εφημερίδες, περιοδικά και πρακτορεία ειδήσεων, τα περισσότερα με έδρα στη νοτιοανατολική Τουρκία, έχουν κλείσει.

Ο προηγούμενος διευθυντής της Cumhuriyet, ο Τζαν Ντουντάρ, φυλακίστηκε πέρυσι, αφού κρίθηκε ένοχος για τη δημοσίευση κρατικών απορρήτων που αφορούσαν την υποστήριξη Σύρων ανταρτών από την Τουρκία. Η υπόθεση προκάλεσε επικρίσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δυτικές κυβερνήσεις που ανησυχούν για την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Διεθνή / Γιατί ο ζωτικής σημασίας πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στη νήσο Καργκ παραμένει άθικτος;

Παρά τη στρατηγική σημασία του, ο πετρελαϊκός κόμβος του Ιράν στο νησί παραμένει ανέπαφος, καθώς μια επίθεση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια αναταραχή στις αγορές πετρελαίου και σοβαρή κλιμάκωση της σύγκρουσης
THE LIFO TEAM
ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ

Διεθνή / Ζελένσκι σε Τραμπ: «Χρειαζόμαστε περισσότερη πίεση στη Ρωσία, όχι σε εμένα»

Ο ουκρανός πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη στο Politico, μιλώντας για την κατάσταση στη χώρα του, τους Ευρωπαίους συμμάχους του, αλλά και την ελπίδα που έχει πως οι Αμερικανοί θα τον βοηθήσουν να τερματιστεί ο πόλεμος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια