Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η αντιμικροβιακή αντοχή εξίσου επικίνδυνη με την πανδημία

Προειδοποίηση ΠΟΥ: Η αντιμικροβιακή αντοχή εξίσου επικίνδυνη με την πανδημία Facebook Twitter
EPA/CIRO FUSCO
0

Το παγκόσμιο φαινόμενο της αντιμικροβιακής αντοχής, εξίσου επικίνδυνο με την πανδημία, απειλεί να ανατρέψει έναν αιώνα ιατρικής προόδου, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η μικροβιακή αντοχή επέρχεται όταν τα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα αντιστέκονται στις επιδράσεις των φαρμάκων, ανάμεσα τους τα αντιβιοτικά, καθιστώντας τις κοινές λοιμώξεις δυσκολότερες στη θεραπεία και αυξάνοντας τον κίνδυνο εξάπλωσης των ασθενειών, σοβαρών μορφών λοιμώξεων και θανάτων.

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα σωστής χρήσης των αντιμικροβιακών (18-24 Νοεμβρίου), ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας των Ζώων (OIE), συνέστησε σήμερα μια ομάδα υψηλού επιπέδου «αρμόδια για την καταπολέμηση της κρίσης που επιταχύνει την αντίσταση στα φάρμακα».

Οι δύο συμπρόεδροί της είναι η πρωθυπουργός του Μπανγκλαντές, Σέιχ Χασίνα και η ομόλογή της των Μπαρμπάντος, Μία Μότλεϊ.

Η ομάδα αυτή θα συγκεντρώσει αρχηγούς κρατών, υπουργούς και διευθυντικά στελέχη εταιριών και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

«Η αντιμικροβιακή αντίσταση μπορεί να μην φαίνεται τόσο επείγουσα όσο μια πανδημία, αλλά είναι εξίσου επικίνδυνη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Η αντιμικροβιακή αντοχή είναι «μία από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις της εποχής μας», η οποία «απειλεί να καταστρέψει έναν αιώνα ιατρικής προόδου και να μας αφήσει ανυπεράσπιστους απέναντι σε λοιμώξεις που σήμερα μπορούν να θεραπευτούν εύκολα», προειδοποίησε.

Σχεδόν 700.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο εξαιτίας αυτής της ανθεκτικότητας στα αντιμικροβιακά και «χωρίς ανάληψη ισχυρής δράσης για να διασφαλιστεί η κατάλληλη χρήση των υπαρχόντων αντιβιοτικών, καθώς και νέων και καλύτερων θεραπειών, ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί σε δέκα εκατομμύρια έως το 2050», σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιομηχανίας Φαρμάκου (IFPMA).

«Η αντιμικροβιακή αντίσταση είναι μια επικείμενη παγκόσμια κρίση που μπορεί να επισκιάσει την Covid-19 όσον αφορά τους θανάτους και τα οικονομικά κόστη», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής της IFMPA Τόμας Κούνι, χαιρετίζοντας τη συγκρότηση της ομάδας εργασίας.

Τα αντιμικροβιακά είναι βασικά όπλα για την καταπολέμηση των ασθενειών στους ανθρώπους, στα ζώα και τα φυτά. Περιλαμβάνουν τα αντιβιοτικά, τα αντιικά, τα αντιμυκητιασικά και τα αντιπαρασιτικά.

Πολλοί παράγοντες -μεταξύ των οποίων η υπερβολική χρήση φαρμάκων στον άνθρωπο, για τα ζώα και τη γεωργία, καθώς και η έλλειψη πρόσβασης στο πόσιμο νερό, στην αποχέτευση και την υγιεινή, ενίσχυσαν την απειλή που συνιστά η αντιμικροβιακή αντοχή παγκοσμίως, εκτιμά ο ΠΟΥ.

«Παρότι τα αντιβιοτικά είναι ένα βασικό στοιχείο, η αντιμικροβιακή αντοχή περιλαμβάνει επίσης την ανθεκτικότητα στα φάρμακα κατά του HIV, της ελονοσίας, των παραμελημένων τροπικών ασθενειών και άλλων», δήλωσε ο Τέντρος.

Εξέφρασε τη λύπη του επίσης για το γεγονός ότι ενώ σχεδόν το 90% των χωρών έχουν εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής, μόνο το 20% έχουν βρει πόρους για την εφαρμογή τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της αντιμικροβιακής αντοχής, ο ΠΟΥ ζήτησε τα τελευταία χρόνια την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών, αλλά αυτή η διαδικασία είναι περίπλοκη και δαπανηρή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Αγρότες υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM