Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα

Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα Facebook Twitter
Ο Jordi Casamitjana προσφεύγει στη Δικαιοσύνη υποστηρίζοντας πως απολύθηκε εξαιτίας των vegan πεποιθήσεών του
2

Ένας άνδρας που δηλώνει «ηθικός vegan» προσφεύγει στην Δικαιοσύνη στη Βρετανία, σε μία υπόθεση που μπορεί να κρίνει αν ο βεγκανισμός πρέπει να προστατεύεται διά νόμου. 

Ο Jordi Casamitjana υποστηρίζει ότι απολύθηκε από την Λίγκα Κατά των Βάναυσων Σπορ (League Against Cruel Sports) όταν αποκάλυψε ότι η φιλοζωική οργάνωση είχε επενδύσει αποθεματικά συντάξεων σε εταιρείες που κάνουν πειράματα σε ζώα. Ο ίδιος θεωρεί πως του φέρθηκαν άδικα και η απόφαση για την απόλυσή του ήταν απόρροια του βιγκανισμού του ενώ η Λίγκα υποστηρίζει ότι τον έδιωξε μετά από λάθος χειρισμούς και συμπεριφορά απέναντι στους εργοδότες του. 

Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα Facebook Twitter
Πρέπει ο βιγκανισμός να προστατεύεται διά νόμου; Μία υπόθεση «σταθμός» ίσως αλλάξει τα δεδομένα Facebook Twitter

Με τα πόδια στη δουλειά για χάρη των εντόμων

Σήμερα, ένα εργατικό δικαστήριο θα αποφανθεί αν ο βιγκανισμός είναι φιλοσοφική πεποίθηση παρόμοια και συγγενής ως προς την φύση του με τις θρησκείες. Αν η απόφαση είναι θετική, τότε βάσει ενός νόμου του 2010 θα πρέπει να προστατεύεται και θα θεωρηθεί παράνομη η όποια απόλυση συνδέεται με αυτή την στάση ζωής. Για να θεωρηθεί φιλοσοφική θέση ο βιγκανισμός θα πρέπει να κριθεί πως
-είναι ειλικρινής στάση ζωής
-έχει ειδικό βάρος στην ζωή και στην συμπεριφορά του ανθρώπου
-έχει «έναν βαθμό σοβαρότητας, συνοχής και σημασίας»
-είναι άξια σεβασμού σε μία δημοκρατική κοινωνία και όχι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ούτε σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα
-είναι μία πεποίθηση και όχι απλώς άποψη βασισμένη στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες

Ο Casamitjana αυτοχαρακτηρίζεται ηθικός vegan και επικοινωνεί τις απόψεις τους για να πείσει και άλλους. Άλλωστε η στάση της ζωής του δεν περιορίζεται μόνο στη διατροφή και, όπως μεταδίδει το BBC, ο άνδρας προτιμά να περπατά αντί να πάρει το λεωφορείο, ώστε να μην είναι έστω και έμμεσα συνυπεύθυνος για την πρόσκρουση εντόμων ή ακόμα και πουλιών πάνω στα τζάμια του λεωφορείου. 

Ο Casamitjana δούλευε καιρό για την φιλοζωική οργάνωση League Against Cruel Sports και λέει πως παρότι μίλησε στους προϊσταμένους του για τις επενδύσεις που είχαν κάνει, εκείνοι δεν φρόντισαν να αποσύρουν τα χρήματα από εταιρείες που επιτρέπουν τα πειράματα σε ζώα, οπότε αποφάσισε να ενημερώσει τους συναδέλφους του.

Οι εργοδότες του αποφάσισαν να τον απολύσουν και ο ίδιος διαμαρτύρεται για διάκριση σε βάρος του εξαιτίας των πεποιθήσεών του. Τόσο οι ηθικοί vegan όσο και οι χορτοφάγοι ακολουθούν διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά στα φρούτα και στα λαχανικά ενώ παράλληλα αγωνίζονται για τον τερματισμό κάθε μορφής εκμετάλλευσης των ζώων - όπως το εμπόριο γούνας, δέρματος και μαλλιού και τα πειράματα σε ζώα από εταιρείες καλλυντικών.  

Ανάλογα με τη σημερινή απόφαση, οι vegan της Βρετανίας που αισθάνονται ότι έχουν αδικηθεί σε παρόμοιες περιπτώσεις ή έχουν υποστεί διακρίσεις, θα μπορούσαν να έχουν στα χέρια τους ένα σοβαρό δεδικασμένο. Όπως λέει ο δικηγόρος του Casamitjana, Peter Daly, «ο ηθικός βιγκανισμός είναι φιλοσοφική θέση που μοιράζεται σημαντική μερίδα ανθρώπων όχι μόνο στην Βρετανία αλλά σε όλον τον κόσμο» και εκφράζει την αισιοδοξία του για την τελική απόφαση των δικαστών. 

Εκπρόσωπος της φιλοζωικής σχολίασε πως η η Λίγκα Κατά των Βίαιων Σπορ δεν είναι αντίθετη στην προστασία του βιγκανισμού, αποφεύγοντας να κάνει κάποιο επιπλέον σχόλιο. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Διεθνή / Βρετανοί στρατιώτες στις μάχες στην Ουκρανία, λέει γερμανικό ηχητικό - Σχεδιάζουν χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, λέει η Μόσχα

Παιχνίδια πολέμου ανάμεσα σε Λονδίνο, Μόσχα και Βερολίνο - Η διαρροή συνομιλίας Γερμανών στρατιωτικών για το σύστημα Taurus - Το χτύπημα στην γέφυρα Κερτς και η οργή των Βρετανών για τους Γερμανούς
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Σίγουρα ο βιγκανισμός δεν μπορεί να εξομοιωθεί με τις θρησκείες, αποτελεί όμως μια ηθικο-κοινωνικο-πολιτική στάση, η οποία, όταν αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ταυτότητας ενός ατόμου πληρεί όλα τα παρακάτω:-είναι ειλικρινής στάση ζωής -έχει ειδικό βάρος στην ζωή και στην συμπεριφορά του ανθρώπου -έχει «έναν βαθμό σοβαρότητας, συνοχής και σημασίας» -είναι άξια σεβασμού σε μία δημοκρατική κοινωνία και όχι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ούτε σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα -είναι μία πεποίθηση και όχι απλώς άποψη βασισμένη στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες Άρα, η απόλυση εμπίπτει, όχι μόνο στα περί διακρίσεων, αλλά και στα περί "καταγγελτών" (όρος γνωστότερος ως whistleblower ή lanceur d'alerte)
...Μα τι χαζομάρες. Η απόλυση -προφανώς- εμπίπτει στο whisleblowing, μια ενέργεια που ζημιώνει την οργάνωση κι όχι στην "vegan στάση ζωής" του εν λόγω προσώπατου. Καραχέστηκε η οργάνωση αν ο τύπος "προτιμά να περπατά αντί να πάρει το λεωφορείο, ώστε να μην είναι έστω και έμμεσα συνυπεύθυνος για την πρόσκρουση εντόμων ή ακόμα και πουλιών πάνω στα τζάμια του λεωφορείου".