Πούτιν για Ουκρανία: «Αν σταματήσει η εξωτερική βοήθεια σε μια εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει»

Πούτιν για Ουκρανία: «Αν σταματήσει η εξωτερική βοήθεια σε μια εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει» Facebook Twitter
Φωτ: EPA
0

Ανησυχητικές αναφορές περιελάμβανε σημερινή ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν όπου μεταξύ άλλων αρνήθηκε πως η Ρωσία ξεκίνησε τον πόλεμο στην Ουκρανία, αν και όπως δήλωσε δεν βλέπει την ανάγκη να χρησιμοποιήσει η χώρα του πυρηνικά όπλα. 

Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι για τα εδάφη, αλλά για μια θεμελιωδώς νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η Ρωσία δεν άρχισε τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά ξεκίνησε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» όπως την αποκαλεί για να προσπαθήσει να τον τελειώσει. Δήλωσε ακόμα πεπεισμένος ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ουκρανία.

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η σύγκρουση αφορούσε την παγκόσμια τάξη

Στην ετήσια ομιλία του στη λέσχη συζητήσεων «Βαλντάι», που πραγματοποιείται στο Σότσι, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία, η μεγαλύτερη χώρα του κόσμου σε έκταση, δεν έχει ανάγκη να πάρει εδάφη από την Ουκρανία. Είπε ότι η σύγκρουση δεν ήταν επομένως ιμπεριαλιστική ή εδαφική, αλλά αφορούσε την παγκόσμια τάξη και ότι η Δύση, η οποία είχε χάσει την ηγεμονική της δύναμη και χρειαζόταν πάντα έναν εχθρό, είχε χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Επιπλέον είπε ότι κανένας λογικός άνθρωπος στον κόσμο δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εναντίον της Ρωσίας και ότι οι πιθανοί εχθροί γνωρίζουν για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πούτιν είπε ότι δεν είναι έτοιμος να δηλώσει αν η Ρωσία χρειάζεται ή όχι να επαναλάβει τις δοκιμές πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι «θεωρητικά θα μπορούσαμε να ανακαλέσουμε την επικύρωση» της διεθνούς συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών.

Ανέφερε επίσης ότι η Ρωσία είχε σχεδόν ολοκληρώσει τις εργασίες για το σύστημα διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων Sarmat και είχε δοκιμάσει με επιτυχία τον στρατηγικό πύραυλο κρουζ, Burevestnik. Και οι δύο πύραυλοι φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

O Bλαντιμίρ Πούτιν για το Συμβούλιο Ασφαλείας και τους Ουκρανούς 

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στον ΟΗΕ είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, αλλά μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα συμφωνηθούν με συναίνεση. Παράλληλα δήλωσε ότι η Ινδία, η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, ειδικότερα, αξίζουν μεγαλύτερη εκπροσώπηση.

Αναφερόμενος στις απώλειες των Ουκρανών, εκτίμησε ότι στον πόλεμο της Ουκρανίας, σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 Ουκρανοί στρατιώτες από τότε που ξεκίνησε η αντεπίθεση στις αρχές Ιουνίου, και πως το Κίεβο έχασε επίσης 557 άρματα μάχης και 1.900 τεθωρακισμένα οχήματα.

Είπε επίσης ότι η συνεργασία της Ρωσίας με την Κίνα δεν στρέφεται εναντίον κανενός και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη νέων οδών εφοδιασμού με την Κίνα. Ο Ρώσος πρόεδρος υποστήριξε ότι η Ευρώπη αποκλείει τη Ρωσία με ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, και πως οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας για την Ουκρανία έβλαψαν την ευρωπαϊκή οικονομία, ενώ οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ασίας έγιναν πιο ανταγωνιστικές.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ο Πούτιν είπε ότι η Αρμενία δεν άκουσε τις προτάσεις της Ρωσίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ δήλωσε επίσης ότι η πολιτικοποίηση της Ομάδας των 20 μεγάλων οικονομιών (G20) είναι ένας ασφαλής τρόπος για να εξασφαλιστεί η καταστροφή της. Επαίνεσε την Ινδία, για τη μεσολάβηση της στην διατύπωση του τελικού ανακοινωθέντος, το οποίο δεν καταδίκασε τη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με την Ιαπωνία σχετικά με την άρση των κυρώσεων, αλλά ότι το Τόκιο θα πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για να συμβεί αυτό.

Αναφερόμενος στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία ήταν πάντα κατά της ένταξης της στο ΝΑΤΟ, επειδή απειλεί την ασφάλεια της. Είπε επίσης πως αν σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό η Ουκρανία δεν θα μπορέσει να υπάρξει και μετά από μία εβδομάδα όλα θα έχουν τελειώσει.

Μιλώντας για την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η Ρωσία δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της στην ΕΕ , λέγοντας ειρωνικά ότι αν είναι έτοιμοι να δεχθούν μια τέτοια οικονομία ας το κάνουν.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM
Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Διεθνή / Σκιώδης στόλος: Ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να μολύνουν τις ευρωπαϊκές θάλασσες παρά τις κυρώσεις

Παρά τις κυρώσεις, τα ρωσικά δεξαμενόπλοια συνεχίζουν να διαρρέουν πετρέλαιο στα ευρωπαϊκά ύδατα, υπογραμμίζοντας την αδυναμία των δυτικών κυβερνήσεων να περιορίσουν τον επικίνδυνο «σκιά στόλο» της Μόσχας και τους κινδύνους για το περιβάλλον
LIFO NEWSROOM
ΕΡΙΚ ΑΝΤΑΜΣ ΑΛΒΑΝΙΑ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Διεθνή / Έρικ Άνταμς: Μυστήριο και αντιδράσεις για το ταξίδι του δημάρχου Νέας Υόρκης στην Αλβανία

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς, ταξιδεύει στην Αλβανία στις τελευταίες εβδομάδες της δημαρχίας του, προκαλώντας συζητήσεις για την εστίασή του στην κληρονομιά της πόλης έναντι των προσωπικών ταξιδιωτικών ενδιαφερόντων
LIFO NEWSROOM
Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Διεθνή / Bob Ross: Σε δημοπρασία πίνακές του για την οικονομική ενίσχυση δημόσιων τηλεοπτικών σταθμών

Ο οίκος Bonhams στο Λος Άντζελες θα δημοπρατήσει τρεις από τους πίνακες του Ross στις 11 Νοεμβρίου, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες δημοπρασίες στο Λονδίνο, τη Νέα Υόρκη, τη Βοστώνη και διαδικτυακά
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Διεθνή / Τραμπ: Απειλεί με στρατό στους δρόμους των ΗΠΑ βάσει νόμου του 1807

Ο Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επικαλεστεί τον Νόμο περί Εξέγερσης του 1807 για να αναπτύξει στρατεύματα σε αμερικανικές πόλεις, προκαλώντας έντονη πολιτική αντιπαράθεση με δημοκρατικά καθοδηγούμενες πολιτείες που αντιδρούν στη στρατιωτικοποίηση του εσωτερικού των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM