Πουλήθηκε σε δημοπρασία η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για την απαγωγή του Άλντο Μόρο

Πουλήθηκε σε δημοπρασία η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για την απαγωγή του Άλντο Μόρο Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών με την ανάληψη της ευθύνης για την απαγωγή του Άλντο Μόρο, πουλήθηκε σε δημοπρασία παρά τις αντιδράσεις. 

Ο Μόρο, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, απήχθη το 1978 από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες και στη συνέχεια δολοφονήθηκε. Η προκήρυξη πουλήθηκε έναντι 26.000 ευρώ, σε δημοπρασία του οίκου Bertolami, στη Ρώμη. Η τιμή ήταν σημαντικά υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση, που ήταν 1.300-1.700 ευρώ. 

Τυπωμένο σε χαρτί με το σήμα της οργάνωσης, το έγγραφο ανέφερε ότι «ένοπλος πυρήνας των Ερυθρών Ταξιαρχιών απήγαγε και φυλάκισε τον Άλντο Μόρο, πρόεδρο των Χριστιανοδημοκρατών». 

Στη συνέχεια, κατηγορούσε τον πολιτικό για εμπλοκή σε «αντιεπαναστατικά προγράμματα επιθυμητά από την ιμπεριαλιστική μπουρζουαζία». 

Πουλήθηκε σε δημοπρασία η προκήρυξη των Ερυθρών Ταξιαρχιών για την απαγωγή του Άλντο Μόρο Facebook Twitter

Πολλοί στην Ιταλία είχαν καταδικάσει την πώληση του εγγράφου. Ο βουλευτής των Δημοκρατικών, Φίλιπο Σένσι, είχε χαρακτηρίσει «πολύ λυπηρή» τη δημοπράτηση ενός «τόσο οδυνηρού αρχείου». 

Η δημοπρασία είχε προκαλέσει και την αντίδραση του δημοσιογράφου Μάριο Καλαμπρέσι, ο πατέρας του οποίου δολοφονήθηκε από ακροαριστερούς το 1972, όταν ήταν αρχηγός της αστυνομίας του Μιλάνου. 

«Αυτές οι σελίδες στάζουν αίμα, δεν μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν, να γίνουν αντικείμενο συλλογής», είχε σχολιάσει. Η πιο κατάλληλη θέση για αυτά τα έγγραφα ήταν σε μουσείο «για να μας θυμίζουν τη βαρβαρότητα της τρομοκρατίας», είχε επισημάνει ακόμη. 

Από την άλλη ο Πάολο Περσιτσέτι, πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών, έχει υποστηρίξει ότι το έγγραφο δεν ήταν πρωτότυπο αλλά αντίγραφο, ένα από τα εκατοντάδες που υπάρχουν σε κρατικά αρχεία. 

Σε πρόσφατο blog έγραψε ότι υπάρχει «σαφής διαφορά» ανάμεσα στο πρωτότυπο που εστάλη από την οργάνωση και εκείνο που δημοπρατήθηκε. 

Ο Μόρο ήταν κυρίαρχη μορφή της πολιτικής σκηνής της Ιταλίας όταν του επιτέθηκαν μέλη των Ερυθρών Ταξιαρχιών, ενώ επέβαινε στο αυτοκίνητό του στη Ρώμη. Πέντε σωματοφύλακες δολοφονήθηκαν όταν απήχθη. Το άψυχο σώμα του βρέθηκε σε πορτμπαγκάζ παρκαρισμένου αυτοκινήτου στη Ρώμη, 55 μέρες μετά την απαγωγή του, γαζωμένο από σφαίρες. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ