Τα νέα μέτρα του lockdown που έχουν επιβληθεί στην Ευρώπη μπορούν να αποφευχθούν δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη.

 

Ο Hans Kluge δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι τα lockdown μπορούν να αποφευχθούν, «επιμένω ότι είναι το τελευταίο μέτρο. Εάν η χρήση μάσκας έφτανε το 95%, δεν θα χρειαζόταν lockdown.»

 

Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά σχολεία τόνισε ότι θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά.

 

«Τα παιδιά και οι έφηβοι δεν οδηγούν στη διάδοση του νέου κορωνοϊού που είναι γνωστός ως SARS-CoV-2» είπε χαρακτηριστικά.

 

Τόνισε δε ότι «το κλείσιμο των σχολείων δεν είναι "αποτελεσματικό"».

 

Ο Kluge παράλληλα σημείωσε ότι τα lockdown θα πρέπει να αίρονται με ασφάλεια και σταδιακά, προειδοποιώντας για τις αρνητικές επιπτώσεις της «πολύ γρήγορης χαλάρωσης».

 

Επισήμανε δε, ότι κάποια συστήματα υγείας χωρών της Ευρώπης βρίσκονται στα όριά τους λόγω των πολλών ασθενών με κορωνοϊό, ενώ περισσότεροι από 29.000 θάνατοι από covid-19 καταγράφηκαν στην ήπειρο μόνο την προηγούμενη εβδομάδα.

 

«Η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο της πανδημίας, μαζί με τις ΗΠΑ. Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ, αλλά οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι δύσκολοι», προειδοποίησε.

 

Παρά τα ενθαρρυντικά νέα της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τα εμβόλια δεν θα είναι «ένα μαγικό ραβδί, διότι γνωρίζουμε ότι τα αποθέματα θα είναι περιορισμένα, κυρίως στην αρχή» πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες του Reuters