ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες

ΠΟΥ: Η ινδική μετάλλαξη του κορωνοϊού έχει εντοπιστεί σε 44 χώρες Facebook Twitter
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην οποία, εν μέρει τουλάχιστον, οφείλεται η έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία έχει πλέον εντοπιστεί σε δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου.

Η παραλλαγή αυτή, η επιλεγόμενη B.1.617, η οποία ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Οκτώβριο, εντοπίστηκε σε γενετικές ακολουθίες καταχωρισμένες στη βάση δεδομένων GISAID «από 44 χώρες στο σύνολο των έξι περιφερειών του ΠΟΥ», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός, προσθέτοντας ότι έχει λάβει «ειδοποιήσεις για τον εντοπισμό (της) σε άλλες πέντε χώρες».

Πέραν της Ινδίας, ο μεγαλύτερος αριθμός μολύνσεων από την παραλλαγή B.1.617 έχει εντοπιστεί στη Βρετανία.

Η παραλλαγή αυτή χαρακτηρίστηκε αυτή την εβδομάδα από τον ΠΟΥ «πηγή ανησυχίας σε παγκόσμια κλίμακα». Θεωρείται ένας από τους λόγους - πάντως όχι ο μόνος - που εξηγούν την έκρηξη των κρουσμάτων στην Ινδία, χειρότερη εστία της πανδημίας στον κόσμο το τρέχον διάστημα.

Είναι η τέταρτη μετάλλαξη που χαρακτηρίζεται αιτία διεθνούς ανησυχίας, μετά από αυτές της Βρετανίας, της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής. Πρόκειται για παραλλαγμένα στελέχη πιο επικίνδυνα από την αρχική μορφή του SARS-CoV-2, καθώς φαίνεται να είναι πολύ πιο μολυσματικά, ανθεκτικά σε κάποια εμβόλια και πιθανώς πιο θανατηφόρα. 

Η παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία προστέθηκε στη λίστα επειδή είναι πιο μολυσματική.  «Υπάρχουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η B.1.617 είναι πιο μεταδοτική» αλλά επίσης και στοιχεία που αφήνουν να εννοηθεί ότι η παραλλαγή αυτή παρουσιάζει σε κάποιο βαθμό ανεκτικότητα απέναντι στα εμβόλια, ανέφερε η επικεφαλής της τεχνικής ομάδας αντιμετώπισης της Covid-19 του ΠΟΥ, Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβ. «Κατά συνέπεια, την κατηγοριοποιούμε ως στέλεχος ανησυχίας», τόνιζε η Βαν Κέρκοβ, πριν μερικά 24ωρα. 

Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, κάπου 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά εξαιτίας της COVID-19 το τρέχον διάστημα στην Ινδία, όπου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας θα ξεπεράσει σήμερα τους 250.000 νεκρούς.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM