Πόσο άρρωστη είναι τελικά η Μέρκελ; - Οι Γερμανοί θέλουν να μάθουν γιατί τρέμει

Πόσο άρρωστη είναι τελικά η Μέρκελ; - Οι Γερμανοί θέλουν να μάθουν γιατί τρέμει Facebook Twitter
Adam Berry/Getty Images/ Ideal Image
0

Εντείνεται η ανησυχία για την πραγματική κατάσταση της υγείας της Γερμανίδας καγκελαρίου. Την Τετάρτη η Άνγκελα Μέρκελ εθεάθη για τρίτη φορά να τρέμει σε δημόσια εμφάνισή της.

Το νέο περιστατικό σημειώθηκε την ώρα της ανάκρουσης των εθνικών ύμνων κατά την υποδοχή του Φινλανδού πρωθυπουργού Άντι Ρίνε στο Βερολίνο. Αυτό είναι και το κοινό στοιχείο με τα δυο πρώτα περιστατικά: το τρέμουλο καταγράφεται κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων όταν πρέπει να μείνει για λίγα λεπτά όρθια και ακίνητη στη θέση της.

Προκειμένου να αποφευχθεί, πιθανότατα, νέο περιστατικό,  κατά την επίσημη υποδοχή της Δανής πρωθυπουργού Φρέντερικσεν στην καγκελαρία, η ανάκρουση των εθνικών ύμνων έγινε με τις δυο πολιτικούς καθήμενες.

Το τελευταίο συμβάν πάντως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από το προηγούμενο επαναφέρει το ερώτημα πόσο άρρωστη είναι τελικά η Μέρκελ. Η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος γνωρίζει ότι το ζήτημα της υγείας της κάνει το γύρο του κόσμου. «Οι ισχυροί άνδρες του κόσμου, όπως ο αμερικανός πρόεδρος Τραμπ και ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν, καταγράφουν επακριβώς τα περιστατικά. Το να δείχνεις δημοσίως αδυναμία μπορεί να εξελιχθεί σε βαριά υποθήκη όταν κληθείς να διαπραγματευτείς σκληρά στην παγκόσμια πολιτική σκηνή», αναφέρει μακροσκελής ανάλυση του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων.

Μέρκελ: Είμαι καλά

Γι΄ αυτό το λόγο, όπως σημειώνεται, αρκετοί προκάτοχοί της αποσιώπησαν ή και απέκρυψαν συνειδητά ασθένειές τους. Η ίδια πάντως διαβεβαιώνει ότι είναι καλά στην υγεία της, αν και οι δηλώσεις της αφήνουν αρκετά περιθώρια εικασιών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου η καγκελάριος είπε χθες ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια «φάση επεξεργασίας» του πρώτου περιστατικού προ τριών εβδομάδων, το οποίο η ίδια είχε αποδώσει σε αφυδάτωση. «Προφανώς η φάση αυτή», είπε, «δεν έχει ολοκληρωθεί τελείως. Υπάρχει όμως πρόοδος. Και καταρχήν πρέπει να ζήσω με αυτό», είπε χαρακτηριστικά, σαν να προδικάζει και νέο περιστατικό.

Σε επισήμανση δημοσιογράφου ότι η κοινή γνώμη έχει το δικαίωμα να γνωρίζει την κατάσταση της υγείας της, η Άγκελα Μέρκελ απάντησε με μάλλον ασυνήθιστο τρόπο. «Πιστεύω ότι είπα αρκετά σήμερα επ΄ αυτού. Και νομίζω ότι η δήλωσή μου ότι είμαι καλά μπορεί να γίνει αποδεκτή». Και συμπλήρωσε πως πιστεύει ότι «έτσι όπως ήρθε (το τρέμουλο), έτσι θα φύγει κάποια μέρα». Επιχειρώντας την ίδια ώρα να διαλύσει και την παραμικρή αμφιβολία για το αν είναι σε θέση να ασκήσει απρόσκοπτα τα καθήκοντά της, η καγκελάριος πρόσθεσε ότι «κατά τα λοιπά είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι μπορώ να αποδώσω πλήρως».

Μακροχρόνια υπερκόπωση;

Μια εβδομάδα πριν τα 65α γενέθλια της όμως (17 Ιουλίου) εντείνεται στη Γερμανία η φημολογία για τα πραγματικά αίτια του τρέμουλου. Η Άγκελα Μέρκελ διετέλεσε πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης για 18 συναπτά έτη ενώ συμπληρώνει σχεδόν 14 χρόνια στην καγκελαρία. Το μεγάλο αυτό χρονικό διάστημα απείχε σπανίως από τα καθήκοντά της λόγω ασθένειας. Σε διαπραγματευτικούς μαραθώνιους στις Βρυξέλλες, κυρίως κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης, η Μέρκελ εντυπωσίαζε συχνά τους ευρωπαίους εταίρους με τις αντοχές της.

Το ερώτημα που θέτουν πλέον ανοιχτά Γερμανοί αναλυτές είναι εάν η καγκελάριος θα μπορέσει -όπως πάντα υποστήριζε ότι σχεδίαζε- να επιλέξει αυτοβούλως την κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική δράση. Η ίδια είχε πει προ 20ετίας σε φωτογράφο ότι ελπίζει να μην εγκαταλείψει την πολιτική σαν «μισοτελειωμένο ερείπιο». Η περίεργη ασθένειά της όμως γεννά το εύλογο ερώτημα εάν τελικά τα τελευταία χρόνια ήταν πολύ πιο κοπιαστικά απ΄ όσο παραδέχεται.

Πάντως, όπως σημειώνει το dpa, το τελευταίο περιστατικό δεν ήταν η τρίτη, αλλά η συνολικά τέταρτη φορά που η καγκελάριος εθεάθη να τρέμει στο πλαίσιο δημόσιας εμφάνισής της. Η πρώτη ήταν το 2017 κατά τη διάρκεια υποδοχής της στην Πόλη του Μεξικού από τον τότε πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: 7 πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Διεθνή / Η νέα Δεξιά της Βρετανίας: Επτά πολιτικές «copy-paste» από το MAGA του Τραμπ

Οι Βρετανοί Συντηρητικοί αντιγράφουν τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, από τις μαζικές απελάσεις μέχρι την απόρριψη διεθνών συμφωνιών. Η Κέμι Μπάντενοκ φέρνει το “Make America Great Again” στο Ηνωμένο Βασίλειο, προκαλώντας πολιτικό σεισμό ενόψει εκλογών
LIFO NEWSROOM
Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Διεθνή / Κάριν Ίμεργκουτ: Η δικαστής του Όρεγκον που σταμάτησε τον Τραμπ και τον στρατό του

Η δικαστής Κάριν Ίμεργκουτ, διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ, μπλόκαρε δύο φορές τα σχέδιά του για στρατιωτική επέμβαση στο Πόρτλαντ. Ποια είναι η γυναίκα που βρέθηκε απέναντι σε δύο προέδρους και γιατί η ιστορία της συγκλονίζει ξανά την Ουάσινγκτον
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

Διεθνή / Νόμπελ Χημείας 2025: Βραβεύτηκαν τρεις επιστήμονες για την «ανάπτυξη μεταλλο-οργανικών πλαισίων»

«Μέσω της ανάπτυξης μεταλλικών-οργανικών πλαισίων, οι βραβευθέντες έχουν προσφέρει στους χημικούς νέες ευκαιρίες για την επίλυση ορισμένων από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», ανέφερε ο φορέας απονομής του βραβείου
LIFO NEWSROOM
Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Η 17χρονη κόρη της δημάρχου Ιρίς Στάλτσερ βασική ύποπτη της δολοφονίας

Διεθνή / Επίθεση με μαχαίρι στη Γερμανία: Σε κρίσιμη κατάσταση η δήμαρχος - Η 17χρονη κόρη της βασική ύποπτη

Η Γερμανίδα δήμαρχος Ιρίς Στάλτσερ βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση με 13 μαχαιριές στο σπίτι της - Η 17χρονη κόρη της είναι βασική ύποπτη, ενώ οι αρχές εξετάζουν οικογενειακά κίνητρα πίσω από το έγκλημα
LIFO NEWSROOM
Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Διεθνή / Νέες συνομιλίες για τη Γάζα: Τζάρεντ Κούσνερ, Στιβ Γουίτκοφ, Κατάρ και Τουρκία στο τραπέζι

Ο Τζάρεντ Κούσνερ και ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ συμμετέχουν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα - Ο ρόλος του Κατάρ, οι όροι της Χαμάς και το ειρηνευτικό σχέδιο Τραμπ που μπορεί να αλλάξει τη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου και Τραμπ: Η σκληρή διαπραγμάτευση για το σχέδιο ειρήνης στη Γάζα

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ «στρίμωξε» τον Νετανιάχου στην υπογραφή ειρήνης στη Γάζα

Δύο χρόνια μετά την επίθεση της Χαμάς που πυροδότησε τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση από τον Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί ένα σχέδιο ειρήνης που προβλέπει παλαιστινιακό κράτος, αμνηστία για τη Χαμάς και διεθνή εποπτεία
LIFO NEWSROOM
Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Διεθνή / Η ΕΕ περιορίζει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών λόγω δολιοφθορών

Η ΕΕ αποφάσισε να περιορίσει τις μετακινήσεις Ρώσων διπλωματών μετά από αύξηση περιστατικών κατασκοπείας και δολιοφθοράς. Το μέτρο, που προωθήθηκε από την Τσεχία, αποτελεί μέρος νέου πακέτου κυρώσεων κατά της Ρωσίας
LIFO NEWSROOM
ΙΡΑΝ ΚΙΝΑ ΗΠΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Διεθνή / Κίνα – Ιράν: Το μυστικό σύστημα πληρωμών που παρακάμπτει τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Κίνα φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα μυστικό χρηματοδοτικό δίκτυο που επιτρέπει στο Πεκίνο να πληρώνει το Ιράν για πετρέλαιο, παρακάμπτοντας τις αμερικανικές κυρώσεις - Το σύστημα «πετρέλαιο αντί για υποδομές» ενισχύει τους δεσμούς Πεκίνου–Τεχεράνης και προκαλεί ανησυχία στη Δύση
THE LIFO TEAM
Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Διεθνή / Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας μιμούνται Τραμπ και Φάρατζ για να κερδίσουν ψηφοφόρους

Οι Συντηρητικοί της Βρετανίας σκληραίνουν τη στάση τους σε μετανάστευση και Net Zero, μιμούμενοι την πολιτική Τραμπ και Φάρατζ, με στόχο να ανακτήσουν ψηφοφόρους και να επικεντρωθούν στην οικονομία και την εσωτερική πολιτική
LIFO NEWSROOM