Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας;

Πώς σκέφτεται ένας εγκληματίας; Facebook Twitter
0

Μία βουτιά στον κόσμο της εγκληματολογίας: πλέον μπορεί κανείς με τη βοήθεια της τεχνολογίας να μπει στο ρόλο ενός διαρρήκτη ή να εμπλακεί εικονικά σε έναν καυγά σε μπαρ. 

Φαντάζει σκηνικό από βιντεοπαιχνίδι, ωστόσο για το τμήμα Εγκληματολογίας, Ασφάλειας και Δικαίου στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Φράιμπουργκ είναι απλά μία ακόμη μέρα στο γραφείο. Την περασμένη Παρασκευή εγκαινιάστηκε ένα νέο εργαστήριο και σύμφωνα με το ινστιτούτο, πρόκειται για το πρώτο ανεξάρτητο ερευνητικό εργαστήριο που χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας σε μελέτες και πειράματα.  

«Δημιουργούμε ρεαλιστικές σκηνές», λέει ο επικεφαλής του τμήματος Εγκληματολογίας στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ, στο Φράιμπουργκ, Ζαν-Λουί φαν Γκέλντερ.

Με τη βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, οι συμμετέχοντες στα πειράματα θα τοποθετoύνται εικονικά στον «τόπο του εγκλήματος». Μεταξύ άλλων, οι επιστήμονες θέλουν να παρατηρήσουν το ανθρώπινο μάτι και να αναλύσουν το μοτίβο των κινήσεών τους. Θέλουν να μελετήσουν το πώς λαμβάνουν τις αποφάσεις τους οι εγκληματίες και τι συμβαίνει μέσα στο κεφάλι τους ενώ διαπράττουν κάποιο έγκλημα. «Γνωρίζουμε πολλά για την εγκληματικότητα, αλλά ελάχιστα για την εγκληματική συμπεριφορά, καθώς τα περισσότερα εγκλήματα συμβαίνουν δίχως παρατηρητές», λέει ο φαν Γκέλντερ. Ο ίδιος θεωρεί, ότι σημασία έχει να κατανοήσουμε το έγκλημα και τους ίδιους τους δράστες.

Tι φοβούνται περισσότερο οι δράστες;

Τα αποτελέσματα της έρευνας πρόκειται στη συνέχεια να ενσωματωθούν στην εκπαίδευση των αστυνομικών σχολών και της σχολής Δικαστών, ώστε να συνεισφέρουν σε νέες στρατηγικές και νόμους. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανών Εγκληματολόγων, το εργαστήριο αυτό δεν είναι απλά ένα παιχνίδι – ωστόσο δεν είναι ακόμη σίγουρο τι ακριβώς θα συμβεί εκεί.

Η τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας έχει ήδη φανεί χρήσιμη σε άλλες περιπτώσεις, όπως στην αναπαράσταση σκηνών εγκλήματος.

Μια εικονική διάρρηξη ενός διαμερίσματος ενδέχεται έτσι να αναδείξει πώς λειτουργεί αυτό σε ένα πείραμα του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ. Οι συμμετέχοντες του πειράματος βρίσκονται ξαφνικά σε μια κατοικημένη περιοχή και την εξερευνούν σαν να ήθελαν να εισβάλουν σε διαμερίσματα εκεί αργά τη νύχτα. Ωστόσο αυτή η εικονική περιοχή είναι πυκνοκατοικημένη - τα σοκάκια είναι φωτισμένα, οι κάτοικοι βρίσκονται στα διαμερίσματα και κάνουν θόρυβο. Αποτρέπει κάτι τέτοιο τους διαρρήκτες; Φοβούνται περισσότερο οι δράστες; Πώς σχεδιάζουν το έγκλημά τους υπό αυτές τις συνθήκες; Τι μπορεί να αποτρέψει μία διάρρηξη;

Οι επιστήμονες ελπίζουν να καταφέρουν να δώσουν απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα.

Πηγή Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα Υόρκη Μαμντάνι Αστόρια

Διεθνή / Αφήνει την Αστόρια και μετακομίζει στην επίσημη δημαρχιακή κατοικία ο Μαμντάνι

Ο Μαμντάνι ανέφερε ότι θα του λείψει η καθημερινότητα στην Αστόρια, σημειώνοντας ωστόσο πως «ακόμη και όταν δεν θα ζω πλέον εκεί, η Αστόρια θα συνεχίσει να ζει μέσα μου και στο έργο μου»
LIFO NEWSROOM
Αυστρία: Ορειβάτισσα εγκαταλείφθηκε από τον σύντροφό της στην υψηλότερη κορφή και πέθανε από το κρύο

Διεθνή / Αυστρία: Εγκατέλειψε την ορειβάτιδα σύντροφό του στην υψηλότερη κορφή και εκείνη πέθανε από το κρύο

Οι κινήσεις που φάνηκαν ύποπτες στους εισαγγελείς - Ο 39χρονος φέρεται να «έβαλε το κινητό σε σίγαση» ενώ προσπαθούσαν να τον εντοπίσουν διασωστικές ομάδες
LIFO NEWSROOM