Η κράτηση του Abu Bakr al-Baghdadi σε μια φυλακή στο Ιράκ το 2004 διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αναγνώριση του πτώματος του ηγέτη της Isis στο συγκρότημά του στο βορειοδυτικό Ιράκ σήμερα το πρωί.

Τότε γνωστός ως Ibrahim Awad Ibrahim al-Badry, συνελήφθη από αμερικανούς στρατιώτες σε ένα σπίτι στη Φαλούτζα δυτικά της Βαγδάτης στην επαρχία Anbar του Ιράκ. Ήταν ένας από τους περίπου 80.000 κρατούμενους που κρατήθηκαν σε τέσσερα συγκροτήματα φυλακών στο Ιράκ κατά τη διάρκεια της Σουνιτικής εξέγερσης που ξέσπασε μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003. Ορίστηκε ως πολιτικός κρατούμενος και οδηγήθηκε σε μια φυλακή γνωστή ως Στρατόπεδο Bucca, κοντά στα σύνορα με το Κουβέιτ.

 

Όπως και με όλους τους υπόπτους που συνελήφθησαν από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξέγερσης, ο al-Baghdadi φωτογραφήθηκε από διάφορες γωνίες λήψης και είχαν παρθεί τα δακτυλικά του αποτυπώματα και δείγμα DNA. Πέρασε επίσης έναν πλήρη βιομετρικό έλεγχο, συμπεριλαμβανομένου του ύψους, του βάρους και της καταμέτρησης των ουλών του.

 

Όλες οι λεπτομέρειες συγκεντρώθηκαν και καταχωρήθηκαν στο αρχείο με τους ύποπτους για τρομοκρατία.

 

Ο al-Baghdadi πέρασε δέκα μήνες στο στρατόπεδο Bucca μετά τη σύλληψή του τον Φεβρουάριο του 2004. Παραδόθηκε κατόπιν στα χέρια της ιρακινής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους επειδή θεωρήθηκε ως απειλή χαμηλού επιπέδου. Η κυβέρνηση της Βαγδάτης τον απελευθέρωσε.

 

Ήταν αυτά τα βιομετρικά στοιχεία και  το δείγμα του DNA του που χρησιμοποιήθηκαν τώρα, μετά την επιδρομή στην βάση του Μπαγκντάντι στο βορειοδυτικό Ιράκ.

 

Μετά τον θάνατό του, πυροδοτώντας ένα γιλέκο αυτοκτονίας, καθώς έτρεχε σε μια σήραγγα κάτω από το κρυσφήγετό του, οι  ειδικοί Αμερικανοί κομάντο κατάφεραν να ανακτήσουν υπολείματα του σώματός του που βρίσκονταν θαμένα κάτω από τα μπάζα της κατεστραμμένης σήραγγας.

 

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Trump στη συνέντευξη Τύπου του στο Λευκό Οίκο χθες, γνώριζε μέσα σε 15 λεπτά από το θάνατο του al-Baghdadi ότι αυτό ήταν το σώμα του ιδρυτή και ηγέτη του Isis, αφού τα δείγματα DNA ταίριαζαν με εκείνα που είχαν αποθηκευτεί στα κυβερνητικά κομπιούτερ.

 

Με στοιχεία από τους Times