Αν ασχολείστε με τις μετοχές και αναρωτιέστε πώς μπορείτε να αυξήσετε την απόδοσή σας, η απάντηση ίσως κρύβεται (και) στη μουσική που ακούτε.

 

Αυτό υποστηρίζει ο  Alex Edmans, καθηγητής Οικονομικών στο London Business School, ο οποίος αναφέρει πως το είδος των τραγουδιών που ακούει ένας επενδυτής αντανακλάται στα κέρδη του μετοχικού χαρτοφυλακίου του, καθώς, όπως εξηγεί, υπάρχουν ενδείξεις συσχετισμού ανάμεσα στη διάθεση της μουσικής και στην απόδοση του.

 

Η παραδοσιακή οικονομική άποψη λέει ότι τα θεμελιώδη είναι αυτά που επηρεάζουν τις αγορές – ωστόσο, όπως αναφέρει ο Alex Edmans, σε συνέντευξή του στο Business Insider, οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ. Η διάθεσή τους επηρεάζει τις αποφάσεις τους και αυτό προεκτείνεται και στις επενδυτικές αποφάσεις που τελικά επηρεάζουν τις αγορές.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η ευεξία που νιώθουν οι άνθρωποι οφείλεται πολλές φορές στο είδος των τραγουδιών που επιλέγουν για να ακούσουν. Ως εκ τούτου οι εξελίξεις στις αγορές δεν μένουν ανεπηρέαστες καθώς υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση. «Στη διάρκεια των εβδομάδων που οι πολίτες μίας χώρας ακούν πιο ευχάριστη μουσική, η αγορά κινείται ανοδικά και στις εβδομάδες που ακούν λυπητερά τραγούδια η αγορά κινείται καθοδικά. Κατά συνέπεια, η μουσική που ακούς συνδέεται με τις αποδόσεις των μετοχών», εξηγεί ο Alex Edmans,

 

Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία από το Spotify, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες streaming μουσικής. Παρακολουθεί ποια τραγούδια παίζονται σε διάφορες χώρες, και τα αξιολογεί ανάλογα με τη θετική ή αρνητική ενέργεια που δημιουργούν. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα αποτελέσματα αυτά ως σημείο αναφοράς για να μετρήσουν τη διάθεση των πληθυσμών προτού τη συνδέσουν με γεγονότα της αγοράς.

 

Με πληροφορίες από Business Insider