Πώς η Ισπανία ετοιμάζεται να «σκοτώσει» την Airbnb

Πώς η Ισπανία ετοιμάζεται να «σκοτώσει» την Airbnb Facebook Twitter
Φωτογραφία: Franco Ubaldo
4

Η Ισπανία μπορεί να είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, αλλά πλέον πολλοί άνθρωποι στις μεγαλύτερες πόλεις της έχουν εξεγερθεί με τις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Και τώρα, τα δημοτικά συμβούλια τους αναλαμβάνουν δράση.

Η Airbnb και άλλοι παρεμφερείς ιστότοποι μίσθωσης έχουν εδώ και χρόνια αναπτυχθεί πολύ μεταξύ των ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αλλά στην Ισπανία καταγγέλλονται ως προβληματικοί παράγοντες.

Άπληστοι ιδιοκτήτες εκτοπίζουν μακροχρόνιους μισθωτές για να εισπράξουν ευκαιριακά από την την τουριστική ροή και οι βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ωθούν σε τεράστια ύψη τις τιμές των ενοικίων.

Με την εισαγωγή πολλών νέων κανόνων, ο δήμος της Μαδρίτης σκοπεύει να καταστήσει αδύνατο για τις εταιρείες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης να μπορούν να ενοικιάσουν το 95% των διαμερισμάτων στην ισπανική πρωτεύουσα μέχρι το τέλος του έτους.

Για να λάβει κανείς μια άδεια ενοικίασης σε τέτοια διαδικτυακή πλατφόρμα, θα πρέπει να αποδείξει πως η ιδιοκτησία του έχει ξεχωριστή είσοδο από το υπόλοιπο του κτιρίου - μια κατάσταση που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατο να βρεθεί.

Οι ιδιοκτήτες που ενοικιάζουν την κύρια κατοικία τους για λιγότερο από τρεις μήνες το χρόνο θα απαλλάσσονται από αυτή την αυστηρή και πολύ περιοριστική προϋπόθεση.

«Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για μια πολύ περιοριστική προϋπόθεση και αυτή είναι η πρόθεσή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πόλης της Μαδρίτης για την αειφόρο αστική ανάπτυξη, Χοσέ Μανουέλ Κάλβο. Και αυτό δείχνει ξεκάθαρα τις διαθέσεις της πόλης εναντίον της Airbnb.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ορισμένες γειτονιές της Μαδρίτης έχουν φτάσει στο ίδιο επίπεδο κορεσμού με τη Βαρκελώνη, όπου η έκρηξη των ενοικιαζόμενων σπιτιών σε Airbnb έχει εξαντλήσει τη στεγαστική δυνατότητα της πόλης και εκτόξευσε τα ενοίκια, πυροδοτώντας αντιδράσεις και διαδηλώσεις εναντίον των τουριστών.

Υπάρχουν σήμερα περίπου 9.000 διαμερίσματα στη Μαδρίτη που ενοικιάζονται στους τουρίστες, έξι έως επτά φορές περισσότερα από ό, τι το 2013, δήλωσε ο Κάλβο. Από αυτά, περίπου 2.000 λειτουργούν χωρίς άδεια.

Σε ορισμένα κτίρια οι ιδιοκτήτες έχουν εκδιώξει όλους τους κατοίκους της περιοχής για να ενοικιάσουν τα διαμερίσματά τους στους τουρίστες για περισσότερα χρήματα.

«Οι συνέπειες είναι ότι αυτές οι γειτονιές τελικά εκκενώνονται σταδιακά και αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Υπάρχει ακόμα χρόνος», λέει η δημοτική αρχή.

Το Δημαρχείο της Μαδρίτης, τον Ιανουάριο, σταμάτησε να εκδίδει νέες άδειες για τουριστικά διαμερίσματα και μόνο σχεδιάζει θα ξαναρχίσει την έκδοση αδειών αφού τεθεί σε ισχύ το νέο σύστημα.

Άλλες πόλεις στην Ισπανία αντιμετωπίζουν επίσης αύξηση του αριθμού των βραχυπρόθεσμων ενοικίων που απειλούν τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Στο μεσογειακό λιμάνι της Βαλένθια, ο αριθμός των διαμερισμάτων που προσφέρονται, αυξήθηκε κατά 30% από το 2016.

Ενώ η κατάσταση δεν είναι τόσο κρίσιμη όσο στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, ο αριστερός δήμαρχος της πόλης θέλει να εγκριθούν μια σειρά νέων κανονισμών μέχρι τον Ιούλιο.

«Φαίνεται σημαντικό να έχουμε κανόνες που θα συμβάλουν στην ανάγκη των πόλεων να διατηρήσουν το πνεύμα των γειτονιών τους χωρίς να γίνουν θεματικά πάρκα», δήλωσε ο συντονιστής της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, Χούλιο Όλμος. 

Το σχέδιο είναι να εφαρμοστούν οι ίδιοι νόμοι που ρυθμίζουν και τα ξενοδοχεία. Στην πράξη, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, μόνο τα διαμερίσματα στο ισόγειο ή στον πρώτο όροφο θα μπορούν να νοικιάζονται νομίμως στους τουρίστες.

Στο παλαιό κέντρο της πόλης η νομοθεσία θα είναι ακόμη πιο αυστηρή. Εκεί, οι άδειες θα χορηγηθούν μόνο σε διαμερίσματα σε κτίρια ειδικά σχεδιασμένα για ενοικιάσεις διακοπών.

Για να διασφαλιστεί η τήρηση των κανόνων, η Μαδρίτη και η Βαλένθια σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το μοντέλο της Βαρκελώνης.

Η πόλη της Καταλονίας απασχολεί 40 άτομα που έχουν επιφορτιστεί με τη διεξαγωγή ελέγχων σε χώρους ενοικίασης διακοπών, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι ιδιοκτησίες διαθέτουν τις κατάλληλες άδειες.

Από τα μέσα του 2016 έως τα μέσα του 2017 το Δημαρχείο της Βαρκελώνης διέταξε το κλείσιμο περισσότερων από 2.300 ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων.

Λιγότερο από 750 έχουν τηρήσει την εντολή, ενώ έχουν ξεκινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον εκείνων που εξακολουθούν να αντιστέκονται.

Η Airbnb έχει, ωστόσο, αφαιρέσει 1.500 διαφημίσεις για διαμερίσματα χωρίς άδεια, συμβάλλοντας στην επιστροφή των ακινήτων στην κανονική αγορά ενοικίασης.

Η Πάλμα ντε Μαγιόρκα, πρωτεύουσα του μεσογειακού τουριστικού προορισμού των Βαλεαρίδων Νήσων, προχωράει ακόμη πιο αυστηρά και είναι έτοιμη να απαγορεύσει σχεδόν όλες τις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ιδιωτικών κατοικιών όπως αυτές της Airbnb.

Η έλλειψη διαμερισμάτων ανάγκασε ορισμένους ντόπιους και εποχικούς εργαζόμενους να ζουν σε φορτηγά και κάμπινγκ το καλοκαίρι επειδή δεν μπορούν να βρουν οικονομικά προσιτή στέγη.

Οι μονοκατοικίες θα είναι διαθέσιμες προς ενοικίαση για τουρίστες μόνο εάν βρίσκονται κοντά στο αεροδρόμιο, σε βιομηχανικές περιοχές ή σε κτίρια που δεν προορίζονται για οικιακή χρήση.

Με πληροφορίες από France24

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Στην Ευρώπη, αυτές οι νέες επιχειρήσεις της ψηφιακής οικονομίας αποτελούν τον Δούρειο Ιππο για το ξήλωμα ολόκληρου του κοινωνικού κράτους. Ενώ -πολύ συστά- οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία και πανσιόν είναι (ή οφείλουν να είναι) ασφαλισμένοι και να αμείβονται τουλάχιστον με τον κατώτατο μισθό, όλο το προσωπικό που εργάζεται για τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στις ψηφιακές πλατφόρμες (καθαριότητα, παραλαβή-παράδοση) είναι ανασφάλιστο και αμείβεται άθλια. Το ίδιο ισχύει και για την ασφάλιση (της διόλου συμπαθούς τάξης) των ταξιτζήδων τους οποίους ανταγωνίζεται η UBER.
Η AirBnB το παει πιο μακρια γιατι ουσιαστικα καταργει την ιδια την πολη ως ζωντανη κοινοτητα με μονιμους κατοικους. Στη θεση της απλα ενας τεραστιος χωρος μιας χρησης για τη διασκεδαση των τουριστων. Δε θελει και πολυ νιονιο να καταλαβει κανεις οτι το μοντελο δεν περπαταει μεσοπροθεσμα (χωρις μονιμους κατοικους αλλαζει ο ιδιος ο χαρακτηρας της πολης που την κανει θελκτικη στους τουριστες) αλλα κανενα αρπαχτικο ποτε δεν ενδιαφερθηκε για αυτο. Ωστοσο οι μεγαλοι ενοχοι ειναι οι πελατες που οντως θελουν να κανιβαλισουν τον προορισμο ιδανικα στο τζαμπα και -κακα τα ψεματα- δε δινουν πενταρα για την πολη που πηγαν μολις βγαλουν τις αναγκαιες σελφις. Γι' αυτο και η πιο σωστη αντιμετωπιση ειναι οπως των αρχων του Μαϊαμι που τους δινουν μεχρι τα χαραματα να ξεκουμπιστουν (αντι να κυνηγανε μονο τον ιδιοκτητη).
Ζω στην Ισπανία, σε μεγαλούπολη και μόνο αν το ζήσεις από κοντά μπορείς να καταλάβεις το μέγεθος του προβλήματος. Ναι οι ιδιοκτήτες είναι άπληστοι και δέχονται τον καθένα κι εγώ που νοικιάζω σπίτι έχω ζήσει από κοντά την υπερβολική αύξηση των ενοικίων που σε αναγκάζει είτε να συγκατοικείς είτε να ζήσεις μακριά απ' το κέντρο.Όμως οι τουρίστες δεν φταίνε. Πολλές ισπανικές πόλεις ζουν απ τον τουρισμό όμως έχουν τόσους τουρίστες που θα μπορούσαν να επιλέξουν και να δέχονται καλύτερης ποιότητας τουρίστες. Ένας ιδιοκτήτης δηλαδή που νοικιάζει ένα διαμέρισμα σε πολυκατοικία που μένουν οικογένειες. Και το νοικιάζει σε μια παρέα 10 20χρονων Άγγλων ενώ το σπίτι χώρα 5 άτομα. Και δεν τον νοιάζει για τον θόρυβο. Οι 20χρονοι θα κάνουν θόρυβο γιατί δεν τους νοιάζει, έχουν έρθει διακοπές και κατά πάσα πιθανότητα έχουν χρυσοπληρωσει το διαμέρισμα. Ο ιδιοκτήτης φταίει που τους το νοίκιασε. To airbnb σαν πλατφόρμα δεν είναι κακό. Ο ιδιοκτήτης επιλέγει σε ποιον νοικιάζει και μπορεί να βαθμολογήσει αρνητικά τους τουρίστες, ακόμα και να τους καταγγείλει στην πλατφόρμα για να κλείσει ο λογαριασμός τους. Οι μόνιμοι κάτοικοι λοιπόν δεν σέβονται την γειτονιά τους και θέλουν να ξεζουμισουν τους τουρίστες.Έχω χρησιμοποιήσει αρκετές φορές το Airbnb, συμφωνώ ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος όμως ας μην το αφοριζουμε. Φταίει η λάθος χρήση από τους ιδιοκτήτες και η έλλειψη ελέγχου όχι οι τουρίστες και η πλατφόρμα. Εγώ δηλαδή που πάντα σέβομαι τον χώρο και τους γείτονες γιατί να βράσω στο ίδιο καζάνι με τους άλλους;