Πώς ένας στρατολογητής του ISIS προσπάθησε να πείσει έναν ρεπόρτερ του BBC να επιτεθεί στο Λονδίνο

Πώς ένας στρατολογητής του ISIS προσπάθησε να πείσει έναν ρεπόρτερ του BBC να επιτεθεί στο Λονδίνο Facebook Twitter
1

Ένα μέλος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS) προσπάθησε να πείσει έναν ρεπόρτερ, που διεξήγαγε μυστική έρευνα αποκρύπτοντας την ταυτότητά του, να πραγματοποιήσει επίθεση στη Γέφυρα του Λονδίνου, όπως αποκαλύπτει το BBC. Η επικοινωνία αυτή έγινε σχεδόν έναν χρόνο πριν την αιματηρή επίθεση στο συγκεκριμένο σημείο, που στοίχισε τη ζωή σε οχτώ άτομα, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.

Η εκπομπή «BBC Inside Out London» μετέδωσε πως δημοσιογράφοι της παρίσταναν επί δύο χρόνια ότι ήταν άτομα προσηλωμένα στον «τζιχάντ» και βρίσκονταν σε επικοινωνία με ανώτερα στελέχη του ISIS, μέσω μυστικών ιστοσελίδων ανταλλαγής μηνυμάτων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το 2016, η δημοσιογραφική ομάδα διαπίστωσε πως το ISIS χρησιμοποιούσε τα social media για να προωθήσει επιθέσεις σε συγκεκριμένα σημεία του Λονδίνου. Όπως αναφέρει ένας ρεπόρτερ, κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με έναν στρατολογητή, ο οποίος αυτοαποκαλούνταν «μάνατζερ».

Ο ρεπόρτερ παρουσιάστηκε ως ένας 17χρονος που έμενε με τους γονείς του, οι οποίοι ήταν μουσουλμάνοι. Ύστερα από ανταλλαγή αρκετών μηνυμάτων, έγινε σαφές ότι ο εκπρόσωπος του ISIS προσπαθούσε να τον πείσει να πραγματοποιήσει επίθεση σε βρετανικό έδαφος. Του μίλησε συγκεκριμένα και για το Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο, επισημαίνοντας ότι είναι καλός στόχος επειδή το σημείο είναι πάντα γεμάτο «άπιστους και πολίτες».

Ένας εκπρόσωπος του ISIS είχε πει στον δημοσιογράφο ότι θα τον βοηθήσει να μάθει να φτιάχνει βόμβες στο σπίτι του. Όταν ο τζιχαντιστής αυτός σκοτώθηκε σε μία επίθεση αμερικανικού drone στη Συρία, ο επόμενος που πήρε τη θέση του, παρουσίασε στον ρεπόρτερ ένα σχέδιο για τη δολοφονία αστυνομικού, δίνοντάς του πληροφορίες για το πώς να προμηθευτεί όπλα και σφαίρες.

Στη συνέχεια, έδωσε πρόσβαση στον ρεπόρτερ σε ένα «εγχειρίδιο τρομοκρατίας» που βρισκόταν στο Σκοτεινό Διαδίκτυο (dark web). Σε αυτό περιλαμβάνονταν οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιήσει κάποιος ένα όχημα ως όπλο, καθώς και ποια μέρη του σώματος πρέπει να έχει ως στόχο σε μια επίθεση με μαχαίρι.

Οι οδηγίες αυτές αντικατοπτρίζουν τον τρόπο της επίθεσης στο Ουεστμίνστερ, που σημειώθηκε μόλις οχτώ μήνες αργότερα. Οι δράστες έπεσαν με το αυτοκίνητό τους πάνω σε πεζούς στη Γέφυρα του Λονδίνου και στη συνέχεια πραγματοποίησαν επιθέσεις με μαχαίρι.

Το BBC επισημαίνει πως οι αρχές είχαν ενημερωθεί πλήρως για την επικοινωνία του δημοσιογράφου με τη τζιχαντιστική οργάνωση.

Με πληροφορίες από BBC και Guardian

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Διεθνή / Από τη στήριξη στην αμφισβήτηση: Η μεταστροφή του Πιρς Μόργκαν για το Ισραήλ και τη Γάζα

Η επεισοδιακή συνέντευξη με την πρέσβειρα του Ισραήλ στο Ηνωμένο Βασίλειο - Ο Βρετανός δημοσιογράφος σήμερα μιλά για υπέρμετρη ισραηλινή απάντηση και έλλειψη διαφάνειας στους θανάτους αμάχων Παλαιστινίων
LIFO NEWSROOM
Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για «δεύτερη Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Διεθνή / Η Αίγυπτος κλείνει τη Μονή Σινά - Για νέα «Άλωση» μιλά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

ΥΠΕΞ για Όρος Σινά: Κανένα περιθώριο να αποκλίνουμε από την κοινή κατανόηση Ελλάδας και Αιγύπτου - Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι υποστηρίζουν πως οι δημεύσεις εμπίπτουν στους νόμους περί αρχαιοτήτων και πως η απόφαση αυτή είναι προς όφελος της Μονής
LIFO NEWSROOM
Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Διεθνή / Κωπηλάτης από τη Γαλλία συνελήφθη στα ρωσοεσθονικά σύνορα - Πέρασε στην Εσθονία κάνοντας κουπί

Το προξενείο της χώρας στην Αγία Πετρούπολη επικοινώνησε με τις ρωσικές αρχές ώστε να διασφαλίσει ότι ο άνδρας αυτός θα λάβει προξενική βοήθεια, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Βιέννης
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό – Απειλές περικοπής ομοσπονδιακής χρηματοδότησης

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει το Χάρβαρντ και άλλα πανεπιστήμια για αντισημιτισμό

Η κυβέρνηση Τραμπ προχωρά σε αυστηρά μέτρα κατά κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων, κατηγορώντας τα για αντισημιτισμό και απειλώντας να κόψει δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση
LIFO NEWSROOM