Στην πλατεία Granary στο Λονδίνο εδώ και λίγες ημέρες έχουν στηθεί θόλοι από PVC, κάνοντας κατοίκους και ταξιδιώτες να κοντοστέκονται προκειμένου να καταλάβουν τι ακριβώς είναι.

 

Στην εποχή του κορωνοϊού, κάποιοι θα σκεφτούν ότι πρόκειται για μία από εκείνες τις ιδέες εστιατορίων και καφέ, όπου οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν τον χρόνο τους μέσα σε φούσκες, τρώγοντας και πίνοντας. Ωστόσο, η εγκατάσταση αυτή δεν θέλει να πει σε όλους κάτι άλλο, να στείλει ένα σοβαρό μήνυμα.

 

Οι πέντε φούσκες συνοψίζουν την καθημερινότητα πολιτών του κόσμου και τις περιβαλλοντικές συνθήκες που εκείνοι ζουν. Σύμφωνα με το Time Out οι φούσκες είναι αλληλένδετες, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δουν, να αισθανθούν, να μυρίσουν, ακόμη και να γευτούν αλλαγές στον αέρα, καθώς και να βιώσουν σε μια στιγμή το πώς είναι οι εξωτερικοί χώροι σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

 

 

Μέσα από φούσκες, ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει από το Λονδίνο στο Πεκίνο, το Σάο Πάολο, το Νέο Δελχί και την Tautra, μια απομακρυσμένη χερσόνησο κοντά στο Τρόντχαϊμ της Νορβηγίας. Spoiler: ο θόλος Tautra είναι ο μόνος που μπορεί να υπερηφανεύεται για «πραγματικά καθαρό αέρα», που δημιουργήθηκε με τη λήψη αέρα από το Λονδίνο και την απομάκρυνση όλων των δυνητικά επιβλαβών αερίων από αυτό.

 

Ο Michael Pinsky επιχείρησε να αναδημιουργήσει με ακρίβεια τα επίπεδα ρύπανσης σε πέντε διαφορετικές τοποθεσίες τριών ηπείρων. Οι θόλοι αποτελούν είναι ένα πείραμα για να δούμε αν η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κλιματική αλλαγή και, τελικά, τον τρόπο που ενεργούμε σε αυτήν.

 

Η πλατεία Granary είναι μόνο η πρώτη στάση στο ταξίδι των θόλων και θα βρίσκονται εκεί μέχρι τις 24 Οκτωβρίου. Επειτα, έχοντας ως προορισμό την Γλασκώβη και το συνέδριο COP26 για την κλιματική αλλαγή, θα κάνουν στάσεις και σε άλλες πόλεις.