Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο σε διάταγμα που θα ανάγκαζε τράπεζες να ενημερώνουν για λογαριασμούς άνω των 50.000 ευρώ

Πορτογαλία: Προεδρικό βέτο σε διάταγμα που θα ανάγκαζε τράπεζες να ενημερώνουν για λογαριασμούς άνω των 50.000 ευρώ Facebook Twitter
1

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, άσκησε βέτο σήμερα σε ένα διάταγμα με το οποίο θα υποχρεώνονταν οι τράπεζες να ενημερώσουν τις φορολογικές αρχές για τα υπόλοιπα όλων των τραπεζικών λογαριασμών που ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.


Η επικύρωση του διατάγματος αυτού θα ήταν "ένας αρνητικός ή ακόμη και αντιπαραγωγικός παράγοντας για την οικονομική κατάσταση και την οικονομία" της Πορτογαλίας και θα έθετε σε κίνδυνο "την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών", ανέφερε σε ανακοίνωση η πορτογαλική προεδρία. Θα ήταν επίσης "πολιτικά άκαιρη" η εφαρμογή αυτού του διατάγματος σε μια περίοδο που ο τραπεζικός τομέας της Πορτογαλίας περνά μια "πολύ ευαίσθητη" περίοδο, εκτιμά ο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. "Η εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών είναι βασικής σημασίας για τη δύσκολη επανεκκίνηση των επενδύσεων, χωρίς τις οποίες δεν θα υπάρξει ούτε ανάπτυξη και εργασία, ούτε οικονομική σταθερότητα", προειδοποίησε.


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση εκτιμά ότι το διάταγμα αυτό, στόχος του οποίου ήταν να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα εναρμόνιζε την πορτογαλική νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και τις συμφωνίες για την αυτόματη ανταλλαγή τραπεζικών πληροφοριών με τις ΗΠΑ. Με τις συμφωνίες αυτές οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκτήσουν πληροφορίες για τους υπηκόους τους που διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό προκειμένου να φοροδιαφύγουν.

Όμως η κυβέρνηση κατηγορείται ότι επέδειξε ιδιαίτερο ζήλο, προσπαθώντας να επιβάλει στις τράπεζες να δώσουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς όλων των κατοίκων της χώρας, Πορτογάλων και αλλοδαπών, αν και περιόρισε την πρόσβαση της εφορίας μόνο σε εκείνους που έχουν υπόλοιπο άνω των 50.000 ευρώ.


Η Επιτροπή για την προστασία των προσωπικών δεδομένων της Πορτογαλίας έκρινε ότι το διάταγμα ήταν αντισυνταγματικό και οι ενώσεις των καταναλωτών κατήγγειλαν "το τέλος του τραπεζικού απορρήτου".


Ορισμένοι οικονομολόγοι προέβλεψαν ότι θα γινόταν "φυγή κεφαλαίων" αν επικυρωνόταν το διάταγμα, σε μια περίοδο που οι πορτογαλικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα ευπαθείς και αγωνίζονται να επανακάμψουν μετά την κρίση χρέους.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χιλή εκλογές Τραμπ

Διεθνή / Εκλογές στη Χιλή: Ο «Χιλιανός Τραμπ» προηγείται ενόψει δεύτερου γύρου

Γιος πρώην μέλους του ναζιστικού κόμματος και δηλωμένος θαυμαστής του δικτάτορα Αουγκούστο Πινοτσέτ, ο Καστ είναι γνωστός για τις θέσεις του κατά των αμβλώσεων και του γάμου ομοφύλων
THE LIFO TEAM
«Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Διεθνή / «Απλώς προσπαθούν να πλουτίσουν»: Η «επόμενη ημέρα» στη Γάζα και τα συμφέροντα που τη διεκδικούν

Το κόστος ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 δισ. δολάρια, γεγονός που καθιστά τη μεταπολεμική φάση ένα εξαιρετικά ελκυστικό πεδίο για ορισμένες εταιρείες
THE LIFO TEAM
Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Διεθνή / Το μεγαλύτερο φιλοδημοκρατικό κόμμα του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε τη διάλυσή του υπό πολιτική πίεση

Η απόφαση αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, τη σταδιακή συρρίκνωση των πολιτικών ελευθεριών που είχαν υποσχεθεί στο Χονγκ Κονγκ κατά την επιστροφή του στην κινεζική κυριαρχία το 1997
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Απογοητευμένη η οικογένεια της Τζιουφρέ – Οι Αρχές δεν ερευνούν τους ισχυρισμούς εναντίον του

Οι συγγενείς της Βιρτζίνια Τζιούφρε δηλώνουν έκπληκτοι που οι βρετανικές Αρχές προχώρησαν σε αυτή την απόφαση λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
TΤο να θελει Κυβερνηση να επιβαλλει μετρο το οποιο θα οδηγουσε αμεσα σε bank run και να το εμποδιζει ο Προεδρος της χωρας ειναι,μαλλον,παγκοσμια πρωτη ! Διοτι ο αμεσα θιγομενος απο κατι τετοιο θα ηταν η κυβερνηση,οχι ο Προεδρος.Και,φυσικα,το τραπεζικο συστημα και η οικονομια της χωρας.Τελικα οπως απεδειξε και παλιοτερα η περιπτωση της Ισλανδιας ακομη και στις πρωθυπουργοκεντρικες χωρες οι Προεδροι ειναι "διακοσμητικοι" μονον οταν το θελουν οι ιδιοι.Οπως στην Ελλαδα,πραδειγματος χαριν.