Πορνοστάρ που έγινε κατάσκοπος προσποιούνταν τον τζιχαντιστή στο διαδίκτυο επειδή βαριόταν - και καταδικάστηκε

Πορνοστάρ που έγινε κατάσκοπος προσποιούνταν τον τζιχαντιστή στο διαδίκτυο επειδή βαριόταν - και καταδικάστηκε Facebook Twitter
0

Ένας πρώην πράκτορας της γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών, ο οποίος ήταν στο παρελθόν και γκέι πορνοστάρ, καταδικάστηκε σε ποινή 12 μηνών με αναστολή, επειδή επιχείρησε να μοιραστεί κρατικά μυστικά προσποιούμενος τον τζιχαντιστή στο διαδίκτυο.

Ο 52χρονος, που κατονομάζεται ως Roque M, είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο έρευνας για ισλαμιστή διπλό πράκτορα στην εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας.

Αφέθηκε ελεύθερος τον Ιούλιο, αφότου οι εισαγγελείς απέσυραν το μεγαλύτερο μέρος των κατηγοριών, καθώς δεν βρήκαν αποδείξεις για κάποιο σχέδιο επίθεσης ή για διασυνδέσεις με ακραίες ισλαμιστικές ομάδες.

Ο ίδιος είπε στο δικαστήριο ότι προσποιούνταν σε online chatrooms πως ήταν τζιχαντιστής που σχεδιάζει επίθεση, επειδή βαριόταν. «Ποτέ δεν συναντήθηκα με κανέναν ισλαμιστή. Δεν θα το έκανα ποτέ. Όλο αυτό ήταν σαν ένα παιχνίδι», δήλωσε κατά την αρχή της δίκης του, στην πόλη του Ντίσελντορφ.

Πρώην τραπεζίτης και πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο Roque M ανέφερε στο δικαστήριο ότι παρακολουθούσε την «ισλαμιστική σκηνή» στο πλαίσιο της δουλειάς του για το «Γραφείο Προστασίας του Συντάγματος» (BfV - υπηρεσία πληροφοριών), έναν ρόλο που περιέγραψε ως «πολύ διασκεδαστικό».

Πρόσθεσε ότι επειδή βαριόταν τα Σαββατοκύριακα, όταν ήταν στο σπίτι του με τον ανάπηρο γιο του, έμπαινε στο online κόσμο των ακραίων ισλαμιστών, προσποιούμενος ότι ήταν και εκείνος ένας από αυτούς. Ήταν «μια απόδραση από την πραγματικότητα», είπε στο δικαστήριο.

Ο Roque M. έφτασε μέχρι το σημείο να κανονίσει μία συνάντηση με έναν ύποπτο ισλαμιστή σε ένα γυμναστήριο, ωστόσο επέμεινε ότι ποτέ δεν είχε πρόθεση να πάει.

Συνελήφθη όταν προσφέρθηκε να μοιραστεί απόρρητες πληροφορίες σχετικά με τις επιχειρήσεις της BfV, με κάποιον που αποδείχθηκε ότι ήταν συνεργάτης του και είχε αποκρύψει την αληθινή του ταυτότητα.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει οργή όταν αποκαλύφθηκε, με την εγχώρια υπηρεσία κατασκοπείας της Γερμανίας να απορρίπτει τις εκκλήσεις για πλήρη αναθεώρηση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, επειδή επέτρεψε σε έναν «ισλαμιστή» να διεισδύσει στην ομάδα της αφότου είχε περάσει πολλούς ελέγχους. Επίσης, το παρελθόν του πράκτορα ως γκέι πορνοστάρ, συζητήθηκε αρκετά.

Καθώς δεν προέκυψαν αποδεικτικά στοιχεία για κάποιο σχέδιο ακραίων ισλαμιστών, οι εισαγγελείς κράτησαν μόνο την κατηγορία της απόπειρας κοινοποίησης κρατικών μυστικών, σε βάρος του Roque M.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Διεθνή / Κίνα: Απαντά με στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν στον απόηχο της ορκωμοσίας του νέου προέδρου

Το Πεκίνο παρουσιάζει τις ασκήσεις ως «αυστηρή τιμωρία» του Λάι Τσινγκ-Τε - Θεώρησαν πως ο λόγος που εκφώνησε στην ορκωμοσία του ισοδυναμούσε με αναγγελία της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν
NEWSROOM