Πολωνία: Οι «αφροδισιακοί» κάστορες είναι κατάλληλοι για τροφή - Το αστείο του υπουργού Γεωργίας που εξόργισε τους ακτιβιστές

Πολωνία: Οι «αφροδισιακοί» κάστορες είναι κατάλληλοι για τροφή - Το αστείο του υπουργού Γεωργίας που εξόργισε τους ακτιβιστές Facebook Twitter
Suzi Eszterhas
0

Με ένα ατυχές αστείο που εξόργισε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων ενημέρωσε ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας ότι οι κάστορες μπορεί να αποδειχθούν καλή πηγή τροφής.

 

Ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας, εξόργισε τους ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων καθώς «αστειεύτηκε» ότι οι αφροδισιακές ιδιότητες της ουράς των τρωκτικών θα πείσουν τους Πολωνούς να τους φάνε.


Ο Γιαν Αρντανόφσκι έκανε το αποτυχημένο αστείο του για τις ουρές τον Μάιο, όταν παρουσίασε τα σχέδια της κυβέρνησης να επιτρέψει την κατανάλωση κρέατος κάστορα και ευρωπαϊκού βίσονα ώστε να ενθαρρύνει το κυνήγι αυτών των ζώων για να ελεγχθεί ο πληθυσμός τους. Τα σχόλιά του έγιναν ευρέως γνωστά μόλις αυτήν την εβδομάδα αλλά, παρά την κατακραυγή, ο υπουργός επιμένει στις προτάσεις του.


«Αυτά τα ζώα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για γαστρονομικούς σκοπούς και δεν μου φαίνεται ότι αυτό θα ήταν κάτι εντελώς παράλογο», είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό TVN24.


Το κυβερνών κόμμα Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) έχει συγκρουστεί και στο παρελθόν με τους οικολόγους, κυρίως με την απόφασή του για την εξόντωση των αγριόχοιρων ή όταν επέτρεψε την υλοτομία στο αρχαίο δάσος Μπιαλοβιέζα. «Αυτό είναι άλλο ένα βήμα στη σταυροφορία (του Αρντανόφσκι) εναντίον της φύσης. Κατά την άποψή μας, είναι παντελώς ανεύθυνο», σχολίασε ο Κριστόφ Σίμπορ της Greenpeace.


Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι προστατευόμενο είδος στην Πολωνία και για πολλούς θεωρείται το σύμβολο της χώρας. Οι κάστορες προστατεύονται εν μέρει, κάτι που σημαίνει ότι επιτρέπεται το κυνήγι για τη μείωση του πληθυσμού τους. Όμως η κατανάλωση κρέατος κάστορα είναι κάτι το ανήκουστο.


Το δημόσιο πρακτορείο ειδήσεων PAP μετέδωσε σήμερα δηλώσεις του υπουργού, σύμφωνα με τις οποίες στην Πολωνία ζουν περίπου 100.000 κάστορες και προκαλούν πολλά προβλήματα στους αγρότες αλλά και ζημιές στους ποταμούς.
Η εκπρόσωπος της οργάνωσης WWF στην Πολωνία, Καταρίνα Κάρπα-Σβίντερεκ, σημείωσε ότι μπορεί ο Αρντανόφσκι να αστειευόταν, όμως η αναφορά του στις ουρές των καστόρων είναι επικίνδυνη.

«Έχουμε υπόψη μας πολλά παραδείγματα σε όλον τον κόσμο όπου οι άνθρωποι πιστεύουν ότι κάποιο μέρος του σώματος του ζώου διαθέτει μαγικές ή θεραπευτικές ιδιότητες και βλέπουμε ότι αυτά τα ζώα κινδυνεύουν με εξαφάνιση», τόνισε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ