Politico: Πώς οι αδελφές Καϊλή έκαναν «οικογενειακή υπόθεση» το lobbying με την πολιτική

Πώς οι αδελφές Καϊλή έκαναν «οικογενειακή υπόθεση» το lobbying με την πολιτική Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

«Η πολιτική είναι οικογενειακή υπόθεση για τις αδελφές Καϊλή», γράφει το περιοδικό Politico, που αναδεικνύει την ευθεία σύνδεση στις δραστηριότητες της Εύας Καϊλή με εκείνες της αδελφής της, Μανταλένας στον χώρο της πολιτικής και των ΜΚΟ.

Όταν η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη για το Qatar Gate στις 9 Δεκεμβρίου, το πρώτο άτομο που την υπερασπίστηκε με πάθος ήταν η αδελφή της, Μανταλένα Καϊλή.

«Αυτό μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη από μόνο του, αλλά οι δεσμοί μεταξύ των δύο γυναικών φαίνεται να υπερβαίνουν εκείνες της απλής αδελφικής αφοσίωσης», σημειώνει το δημοσίευμα.

Η Made Group της Μανταλένας Καϊλή και οι παράλληλες πορείες

Την ώρα που η Εύα Καϊλή, έχτιζε καριέρα στο ευρωκοινοβούλιο, η Μανταλένα Καϊλή ίδρυσε μια οργάνωση πολλαπλών χρήσεων - ονόματι Made Group - που το έργο της συχνά συμπίπτει με την καριέρα της αδελφής της. Καθώς η πολιτική καριέρα της Καϊλή ανελισσόταν, η Made Group έβγαινε και αυτή στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς διασταυρώνoνται τα πολιτικά ενδιαφέροντα της Εύας Καϊλή με τη Made Group της αδελφής της, φαίνεται στην επιστήμη και στην τεχνολογία. Την ώρα που η Εύα Καϊλή έστρεφε την προσοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε θέματα όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το blockchain, η Made Group της Μανταλένα δημιούργησε το 2018 μια «μη κερδοσκοπική πρωτοβουλία» με την ονομασία ELONtech, η οποία επίσης επικεντρώθηκε σε αυτούς τους τομείς.

Οι προσπάθειες της Εύας Καϊλή ως «cheerleader» του blockchain θα κορυφωθούν με την επιτυχή παρουσίαση ενός ψηφίσματος για την σχετική τεχνολογία τον Οκτώβριο του 2018. Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το μέλλον της επιστήμης και της τεχνολογίας (STOA) - με πρόεδρο τότε την Εύα Καϊλή- εγκαινίασε το Κέντρο Τεχνητής Νοημοσύνης τον Δεκέμβριο του 2019.

Η ELONtech ήταν ένας χρήσιμος σύμμαχος για τέτοιους σκοπούς, με τις δύο αδελφές Καϊλή να έχουν πλήρη εμπλοκή- όπως και το ευρωκοινοβουλευτικό προσωπικό της Εύας Καϊλή. Η Μανταλένα Καϊλή ενεργούσε ως διευθύνουσα σύμβουλος της ELONtech και η Εύα Καϊλή ήταν σύμβουλος. 

Το 2020, η Εύα Καϊλή εγκαινίασε μια διεθνή συμβουλευτική επιτροπή για την STOA, η οποία τυγχάνει να είναι το συμβουλευτικό όργανο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις προτεραιότητες της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας. Το συμβούλιο περιλάμβανε έναν εκπρόσωπο της ELONTech και έναν από το Ίδρυμα του Κατάρ, τον αναπτυξιακό οργανισμό του εμιράτου με τις «βαθιές τσέπες» για την εκπαίδευση, την επιστήμη και τον πολιτισμό.

Οι δραστηριότητες της ELONtech είναι εξαιρετικά ασαφείς. Διοργανώνει εκδηλώσεις και αυτοπροσδιορίζεται ως «παρατηρητήριο» και «πλατφόρμα» για νομικά και τεχνολογικά θέματα. Σύμφωνα με την πλατφόρμα διαφάνειας LobbyFacts.eu, περιλαμβανόταν στο μητρώο των οργανισμών άσκησης πίεσης της ΕΕ από το 2020, εστιάζοντας κυρίως στην τεχνολογία blockchain- έκτοτε έχει εξαφανιστεί από το μητρώο.

Η μητρική της οργάνωση Made Group δεν έχει δημοσιεύσει τους λογαριασμούς της, αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ έχει λάβει μεγάλα ποσά χρηματοδότησης από την ΕΕ για τα έργα της, στα οποία η Εύα Καϊλή προσέφερε υποστήριξη, αναφέρει το Politico.

Η ιστοσελίδα της ELONtech τέθηκε εκτός λειτουργίας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας. Τη στιγμή που γράφτηκε το δημοσίευμα, είναι ξανά σε απευθείας σύνδεση, αλλά με τα ονόματα όλων των υπαλλήλων της να έχουν αφαιρεθεί.

Η πιο πρόσφατη εκδήλωση της ELONtech, που πραγματοποιήθηκε την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, ήταν το Athens Roundtable on AI, που φιλοξενήθηκε από την Εύα Καϊλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τώρα, ο διορισμός της συμβουλευτικής επιτροπής - μαζί με άλλες εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας της Εύας Καϊλή - εξετάζονται από το STOA για να βεβαιωθεί ότι όλα έγιναν νόμιμα, δήλωσε άτομο από το γραφείο ενός από τους ευρωβουλευτές που διενεργούν τον έλεγχο.

Ερωτηθείς από το Politico γιατί τα ονόματα των στελεχών και των συμβούλων είχαν αφαιρεθεί από την ιστοσελίδα της ELONtech, η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε ότι αυτό έγινε για να διαφυλαχθεί η «διακριτικότητα» των συμβούλων και των εθελοντών της οργάνωσης. Σε ερώτηση γιατί διέγραψε και το όνομά της, είπε ότι «δεν ήταν μυστικό» ότι διοικούσε την ELONtech.

#keep_calm & #vote_sister

Όταν η Εύα Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο βελγικής έρευνας για διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και εγκληματική οργάνωση, η Μανταλένα Καϊλή -της οποίας τα περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευτεί- δήλωσε ότι δεν μπορούσε να πιστέψει τις κατηγορίες, δεδομένου του «ήθους και της προσωπικότητας» της αδελφής της.

«Οι δύο αδελφές είναι στενά δεμένες και συχνά επευφημούσαν η μία την άλλη στα social media και έκαναν επικές βόλτες για ψώνια στην Αθήνα», γράφει το δημοσίευμα. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της Εύας Καϊλή για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, η Μανταλένα Καϊλή επινόησε το hashtag «#keep_calm & #vote_sister».

Τα τελευταία πέντε χρόνια, οι δύο αδερφές εθεάθησαν συχνά μαζί σε εκδηλώσεις τεχνολογίας και συμμετείχε η μία στα πρότζεκτ της άλλης. Η Industry Commons, της οποίας η Μανταλένα Καϊλή είναι στο διοικητικό συμβούλιο, την περιέγραψε ως «επικεφαλής σύμβουλο πολιτικής και στενή συνεργάτιδα στο γραφείο της αδελφής της, της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή», αν και αυτό δεν επιβεβαιώνεται στη σελίδα του κοινοβουλευτικού προφίλ της Εύας Καϊλή. Η περιγραφή αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα της Industry Commons την περασμένη εβδομάδα.

Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε ότι εργαζόταν για την αδερφή της «ως βοηθός με έδρα την Αθήνα» και ήταν εγγεγραμμένη στην Ελλάδα βάσει ειδικής σύμβασης που, όπως είπε, «επιτρέπεται για τους ευρωβουλευτές». Η Μανταλένα Καϊλή δήλωσε επίσης άγνοια για το γεγονός ότι το όνομά της δεν περιλαμβάνεται και δεν περιλαμβανόταν ποτέ, στον κατάλογο των συμβούλων της Εύας Καϊλή στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Εύα Καϊλή εξελέγη για πρώτη φορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2014, με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, και έγινε γρήγορα γνωστή ως νομοθέτης με επιρροή στα ψηφιακά αρχεία. Πτυχιούχος μηχανικός και αρχιτέκτονας, εντάχθηκε στην επιτροπή βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ITRE) τον Ιούλιο του 2014, και συνέχισε συμβάλλοντας στην αξιολόγηση του προγράμματος χρηματοδότησης έρευνας και ανάπτυξης της ΕΕ ύψους 80 δισ. ευρώ, Horizon 2020.

Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους, έγινε η πρώτη αντιπρόεδρος της STOA, ανεβαίνοντας στο ρόλο της προέδρου το 2017- ήταν η πρώτη γυναίκα που κατείχε τη θέση αυτή, στην οποία θα παρέμενε μέχρι τον Μάρτιο του 2022. 

Την ίδια στιγμή, πίσω στην Ελλάδα, η Μανταλένα Καϊλή - πτυχιούχος δικηγόρος - ετοιμαζόταν για τα δικά της εγχειρήματα. Τον Αύγουστο του 2017 ίδρυσε την Made Group, μια «μη κερδοσκοπική πλατφόρμα» με έδρα την Αθήνα. Από το 2021, η Μανταλένα Καϊλή αναφερόταν ως μοναδική διαχειρίστρια της εταιρείας και συνιδρύτρια μαζί με τη Ματίνα Κανάκη, σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών. Η Κανάκη αναφερόταν επίσης ως βοηθός της Εύας Καϊλή τον Φεβρουάριο του 2020.

Τον Νοέμβριο του 2022, η Κανάκη έγινε διαχειρίστρια της Estate Aria Properties, μιας επιχείρησης ακινήτων που είχε συσταθεί από την Εύα Καϊλή και τον σύντροφό της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Ο Τζιόρτζι, ο οποίος κατάγεται από την Ιταλία, εργάζεται ως βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή, του Ιταλού Αντρέα Κοτσολίνο. Ο Τζιόρτζι συνελήφθη επίσης στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγεται για το Qatar Gate.

Αμοιβαίες εξυπηρετήσεις

Κατά τη διάρκεια των ετών που ακολούθησαν την έναρξη λειτουργίας της το 2017, η Made Group θα συμμετείχε σε διάφορα ψηφιακά έργα που υποστηρίζονται από το Horizon 2020, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα καινοτομίας και έρευνας της ΕΕ - κυρίως στη διεθνή κοινοπραξία που ανέπτυξε το ChildRescue, μια εφαρμογή για την ανεύρεση εξαφανισμένων παιδιών μεταναστών. Η οργάνωση της Μανταλένας Καϊλή ήταν υπεύθυνη για την επικοινωνία, λαμβάνοντας 104.037,50 ευρώ σε χρηματοδότηση της ΕΕ μεταξύ 2018 και 2020. 

Το 2019, η Εύα Καϊλή φιλοξένησε εκπροσώπους της ChildRescue σε κοινοβουλευτική εκδήλωση που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της STOA και το 2021 μίλησε σε εργαστήριο της Made Group με ορισμένους από τους δημιουργούς του πρότζεκτ.

Η Made Group υποστήριξε επίσης τις επικοινωνίες για το Communications for Girls Coding, ένα πρότζεκτ του 2017 με στόχο τη διδασκαλία της ανάπτυξης λογισμικού σε νεαρές γυναίκες, για το οποίο η Εύα Καϊλή μίλησε σε εκδήλωση τον Οκτώβριο του 2017. Στο έργο συμμετείχε επίσης η Kean, μια ελληνική ΜΚΟ στην οποία συμμετείχε η συνιδρύτρια της Made Group Κανάκη, ως γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου.

Σε ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Kean, το 2018, είχαν αποδοθεί τα εύσημα στην Εύα Καϊλή για την ενεργοποίηση του Girls Coding μέσω πρότασης προς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), το οποίο χρηματοδότησε το έργο στο πλαίσιο του Horizon 2020.

«Λόγω κοινού ενδιαφέροντος για μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην τεχνολογία, η Εύα Καϊλή ήταν μεταξύ των υποστηρικτών για την ανάπτυξη των προγραμμάτων του Girls Coding» δήλωσε εκπρόσωπος του ΕΙΤ.

Το 2020, η Made Group επελέγη επίσης για τη λειτουργία ενός περιφερειακού κέντρου STARTS — στο πλαίσιο προγράμματος που δημιουργήθηκε για το Horizon 2020 με στόχο να ενσωματώσει την τέχνη και την τεχνολογία. Η έναρξη του έργου ήταν αποτέλεσμα μιας πιλοτικής πρότασης με τίτλο «τέχνη και ψηφιακά μέσα», η οποία υποβλήθηκε από την Εύα Καϊλή το 2018, δήλωσε στο Politico άτομο με γνώση των διαδικασιών χρηματοδότησης της ΕΕ. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι η Made Group έλαβε 105.172 ευρώ από την Επιτροπή για τη συμμετοχή της στο STARTS.

Μιλώντας στο Politico, η Μανταλένα Καϊλή ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε ταύτιση του έργου της Εύας Καϊλή με αυτά της Μade Group. «Είχαμε δραστηριότητες που δεν ακολουθούσαν ρητά την ατζέντα της Εύας», είπε.

Σε δελτίο τύπου σημείωσε ότι η Made Group «συμμετείχε σε διάφορα έργα, προγράμματα, μελέτες και εκδηλώσεις σε συνεργασία, κατά περίπτωση, με μια ευρεία ομάδα μη μόνιμων συνεργατών και εθελοντών». Στο δελτίο τύπου τονίζεται επίσης πως η ELONtech «δεν είναι νομικό πρόσωπο (δεν είναι εταιρεία) και σίγουρα δεν είναι ΜΚΟ και δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ χρηματοδότηση».

Με πληροφορίες από Politico

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να νοσηλευτεί σε πολυτελή σουίτα του νοσοκομείου

Διεθνή / Ισπανία: Η τέως βασίλισσα Σοφία αρνήθηκε να νοσηλευτεί σε πολυτελή σουίτα του νοσοκομείου

Η μεγαλύτερη αδελφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου νοσηλεύεται σε ένα από τα 108 «κανονικά» δωμάτια του ιδιωτικού νοσοκομείου - Την επισκέφθηκε υποβασταζόμενη η αδελφή της Ειρήνη
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Κέιτ Μίντλετον: Θα απονείμει ο βασιλιάς Κάρολος τίτλους ευγενείας στους γονείς της;

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Θα απονείμει ο βασιλιάς Κάρολος τίτλους ευγενείας στους γονείς της;

Σε παμπ το Σάββατο ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με την μητέρα της Κέιτ Μίντλετον - Η Κάρολ Μίντλετον είναι η μητρική φιγούρα για τον διάδοχο του θρόνου, που έχασε την μητέρα του σε ηλικία 15 ετών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ