Η γαλλική αστυνομία κακοποιεί και θέτει υπό κράτηση τους μετανάστες προτού τους αποστείλει πίσω στην Ιταλία, καταγγέλλει σε έκθεσή της η Oxfam, όπως γράφει η ιστοσελίδα Politico.

 

Η καταγγελλόμενη συμπεριφορά αυτή αφορά σε ασυνόδευτα παιδιά, ακόμα και 12 ετών, τα οποία η γαλλική αστυνομία κατηγορείται ότι συλλαμβάνει και φορτώνει σε αμαξοστοιχίες προς την Ιταλία, αφού πρώτα παραποιήσει τα έγγραφά τους ώστε είτε να παρουσιάζονται μεγαλύτερα σε ηλικία είτε να φαίνεται ότι η επιστροφή στην Ιταλία ήταν δική τους απόφαση.

 

Η έκθεση της Oxfam καταγράφει λεπτομερώς παραβιάσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας από τις γαλλικές Αρχές: τα παιδιά αναφέρουν ότι κακοποιούνται σωματικά και λεκτικά, κρατούνται σε κέντρα υποδοχής χωρίς φαγητό, νερό ή σκεπάσματα και χωρίς πρόσβαση σε κάποιον επίσημο φύλακα.

 

«Το προσωπικό και οι συνεργάτες της Oxfam απαριθμούν περιπτώσεις όπου οι συνοριοφύλακες έχουν κόψει τις σόλες των παπουτσιών ανήλικων μεταναστών ή έχουν κλέψει τις κάρτες SIM των τηλεφώνων τους», αναφέρει η οργάνωση σε δελτίο Τύπου.

 

Και από την άλλη πλευρά, «σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη βασικών υπηρεσιών και πληροφοριών στο σύστημα υποδοχής της Ιταλίας φέρνει τους ανθρώπους σε επισφαλείς και επικίνδυνες καταστάσεις», δηλώνει η Elisa Bacciotti, υπεύθυνη εκστρατειών της Oxfam Italy.

 

Η Oxfam σημειώνει ότι 1 στους 4, από τους 16.500 πρόσφυγες/μετανάστες στην περιοχή του Roja Camp στη Ventimiglia είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

 

Η οργάνωση καταγγέλλει, επίσης, τις Αρχές για αδυναμία κάλυψης των «βασικών αναγκών», σημειώνοντας ότι πολλοί μετανάστες ζουν έξω από το κέντρο Roja, καθώς η έλλειψη σαφούς ενημέρωσης, η έντονη αστυνομική παρουσία στην είσοδο και η υποχρεωτική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων αποτρέπουν πολλούς από το να παραμείνουν εκεί.

 

Σύμφωνα με την έκθεση, πολλοί πρόσφυγες αναζητούν καταφύγιο κάτω από παρακείμενο αυτοκινητόδρομο, χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτες ή καθαρό νερό, σημειώνει η ιστοσελίδα Poilitico.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ