Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε όλη τη χώρα- Πλήγματα σε κατοικίες και υποδομές ενέργειας

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πυραυλικές επιθέσεις σε ολόκληρη τη χώρα- Ρωσικά πυρά έπληξαν κατοικίες Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Πυραυλικές επιθέσεις εξαπέλυσαν οι ρωσικές δυνάμεις σε διάφορες πόλεις σε ολόκληρη την Ουκρανία, από το Χάρκοβο και το Κίεβο μέχρι το Ζιτομίρ και την Οδησσό.

Νέα έκρηξη ακούστηκε σήμερα το πρωί και στον δυτικό τομέα του Κιέβου, όπου κατά τις πρώτες πληροφορίες τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

«Κι άλλη έκρηξη στην πρωτεύουσα. Στην συνοικία Σιατόσιν. Οι υπηρεσίες άμεσης βοήθειας σπεύδουν επιτόπου. Οχήματα έχουν πάρει φωτιά στην αυλή κατοικίας», ανέφερε μέσω Telegram ο Βιτάλι Κλίτσκο, διευκρινίζοντας πως δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο.

Στο Χάρκοβο οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλήξει κτίρια κατοικιών ενώ σε αρκετές περιοχές έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση.

Μια από τις επιθέσεις με πυραύλους έπληξε μια υποδομή ενέργειας στην πόλη-λιμάνι της Οδησσού, προκαλώντας διακοπές ρεύματος, δήλωσε ο κυβερνήτης της Μαξίμ Μαρτσένκο. 

Πρόσθεσε ακόμα όταν υπήρξαν πλήγματα σε κατοικημένες περιοχές, αλλά δεν αναφέρθηκαν θύματα.

«Περίπου 15 χτυπήματα έπληξαν την πόλη και την περιοχή του Χαρκόβου, με στόχο εγκαταστάσεις υποδομής ζωτικής σημασίας και ένα κτίριο κατοικιών, δήλωσε ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεγκ Σινεγκούμποφ.

Πυραυλικές επιθέσεις έγιναν στη Βιννίτσια και τη Ρίβνε στα δυτικά της Ουκρανίας όπως και στο Ντνίπρο και την Πολτάβα.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «έναν τρομακτικό πόλεμο φθοράς»

Η Διευθύντρια Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χάινς, είπε χθες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να παρατείνει τον πόλεμο στην Ουκρανία για χρόνια. Σημείωσε όμως ότι η Ρωσία δεν είναι αρκετά ισχυρή για να εξαπολύσει μεγάλες νέες επιθέσεις φέτος.

Υπογράμμισε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μετατραπεί σε «έναν τρομακτικό πόλεμο φθοράς στον οποίο καμία πλευρά δεν έχει οριστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα».

»Δεν προβλέπουμε ότι ο ρωσικός στρατός θα ανακάμψει αρκετά φέτος ώστε να μπορέσει να καταλάβει περιοχές, αλλά ο Πούτιν πιθανότατα υπολογίζει ότι ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του και ότι η παράταση του πoλέμου, ενδεχομένως να είναι η καλύτερη εναπομείνασα τακτική, που θα μπορεί να διασφαλίσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Ρωσίας στην Ουκρανία, ακόμα κι αν χρειαστούν χρόνια», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι η Ρωσία μπορεί να στραφεί στην υπεράσπιση των εδαφών που κατέχει τώρα, προσθέτοντας ότι θα χρειαστεί πρόσθετη «υποχρεωτική κινητοποίηση και πηγές πυρομαχικών από τρίτους» για να διατηρήσει ακόμη και το επίπεδο των επιχειρήσεων της στην Ουκρανία.

Ο στρατός της Ουκρανίας από την πλευρά του υποστηρίζει ότι απώθησε ισχυρές ρωσικές επιθέσεις στην εμπόλεμη ανατολική πόλη Μπαχμούτ, παρά το γεγονός ότι οι ρωσικές δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έχουν αναλάβει τον έλεγχο στα ανατολικά.

Η Μόσχα προσπαθεί να καταλάβει τον Μπαχμούτ εδώ και μήνες, καθώς και οι δύο πλευρές υφίστανται μεγάλες απώλειες σε έναν πόλεμο φθοράς.

«Ο εχθρός συνέχισε τις επιθέσεις του και δεν έδειξε σημάδια εγκατάλειψης στην εισβολή στην πόλη Μπαχμούτ», δήλωσε το γενικό επιτελείο των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων. «Οι υπερασπιστές μας απέκρουσαν επιθέσεις στο Μπαχμούτ και στις γύρω κοινότητες».

Μεταξύ 20.000 και 30.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί στη μάχη που μαίνεται στο Μπαχμούτ από τότε που ξεκίνησε η πολιορκία της το περασμένο καλοκαίρι, λένε δυτικοί αξιωματούχοι. Ωστόσο, τα στοιχεία δεν μπορούν να επαληθευτούν ανεξάρτητα.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιήσεις Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, ενώ η Γάζα εξακολουθεί να μετρά νεκρούς

Διεθνή / Τελεσίγραφα Νετανιάχου και Τραμπ στη Χαμάς, την ώρα που οι νεκροί στη Γάζα αυξάνονται

«Η Χαμάς θα αφοπλιστεί είτε με τη διπλωματία, είτε στρατιωτικά» λέει ο Νετανιάχου - «Δεν θα δεχθώ καθυστερήσεις», προειδοποιεί ο Τραμπ - 57 ακόμη νεκροί στον θύλακα παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δηλώνει ικανοποιημένος με την παύση του πυρ από το Ισραήλ αλλά υπάρχουν αναφορές για 57 νεκρούς

Διεθνή / Γάζα: Αναφορές για 57 νεκρούς λίγο αφότου ο Τραμπ δήλωσε ικανοποιημένος με την παύση των ισραηλινών επιθέσεων

Η παλαιστινιακή υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας αναφέρει δεκάδες νεκρούς στον θύλακα, παρά την έκκληση του Αμερικανού προέδρου για παύση των βομβαρδισμών
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει την εκστρατεία αλλά συνεχίζει τους βομβαρδισμούς

Ενώ ετοιμάζονται για την πρώτη φάση του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, για τον τερματισμό του πολέμου και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, συνεχίζουν τα πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διέταξε τον στρατό να σταματήσει τις επιδρομές - Προετοιμάζονται για το πρώτο στάδιο του σχεδίου Τραμπ

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ σταματά τις επιδρομές - Εν αναμονή του πρώτου σταδίου του σχεδίου Τραμπ

Οι IDF δήλωσαν ότι έλαβαν εντολή να προετοιμαστούν για το πρώτο στάδιο του σχεδίου για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα, μετά τη συμφωνία της Χαμάς να απελευθερώσει ομήρους - Τι περιλαμβάνει το σχέδιο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Διεθνή / Γάζα: Αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη μεταφέρονται 137 ακτιβιστές του στολίσκου ελευθερίας

Η ισραηλινή οργάνωση που παρέχει νομική υποστήριξη στα μέλη του στολίσκου, Adalah, αναφέρει ότι σε αρκετούς ακτιβιστές αρνήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο, νερό και φάρμακα
LIFO NEWSROOM
Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Διεθνή / Ζιζέλ Πελικό: Eπιστρέφει στο δικαστήριο μετά τη δίκη που διέλυσε την οικογένειά της και την έκανε σύμβολο

Ο μοναδικός από τους 51 κατηγορουμένους για τους βιασμούς της, αμφισβήτησε την ποινή του - Τα βίντεο των βιασμών της θα προβληθούν ξανά στο δικαστήριο και η ίδια θα παραστεί ως μάρτυρας αυτή τη φορά
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Διεθνή / Γάζα: Η αβεβαιότητα και η καχυποψία συνεχίζονται μαζί με τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Παρά το κάλεσμα του Ντόναλντ Τραμπ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών και την εντολή που δόθηκε στους IDF για την πρώτη φάση του σχεδίου του Αμερικανού προέδρου, η Γάζα σφυροκοπάται
LIFO NEWSROOM