Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο ΟΗΕ ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα

Ο ΟΗΕ ερευνά καταγγελίες για χρήση βομβών διασποράς και σεξουαλικά εγκλήματα κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία Facebook Twitter
Φωτ.: ΕΡΑ
0

Την έντονη ανησυχία του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP και Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ