Πόλεμος, σεισμός και πλημμύρα: Τα τρία χτυπήματα που έκαναν «πόλη φάντασμα» τη συριακή Αλ Τλουλ

Πόλεμος, σεισμός και πλημμύρα – Τα 3 χτυπήματα που μετέτρεψαν τη συριακή Αλ Τλουλ σε «πόλη φάντασμα» Facebook Twitter
0

Στην Αλ Τλουλ, οι κάτοικοι λένε ότι μετά τον φονικό σεισμό τούς άφησαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Η συριακή κωμόπολη βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, πάνω στον ποταμό Ορόντη.

Αφού γλίτωσε από τον 12ετή εμφύλιο πόλεμο, υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό της Δευτέρας και σήμερα πλημμύρισε, όταν έσπασε ένα φράγμα, αναγκάζοντας σχεδόν όλους τους κατοίκους να φύγουν προς αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου.

Τρεις κάτοικοι είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι από τον σεισμό σκοτώθηκαν 35-40 άνθρωποι. Τα περισσότερα κτίρια είτε γκρεμίστηκαν, είτε υπέστησαν ζημιές.

Μετά τον σεισμό, οι ντόπιοι ανακάλυψαν ρωγμές στο κοντινό φράγμα και προσπάθησαν να το ενισχύσουν, χρησιμοποιώντας σακιά με άμμο, είπε ο Αμπντελραχμέν αλ Τζάσιμ.

Όμως οι βροχές που έπεφταν όλη την εβδομάδα –και δυσχέραιναν και το έργο των σωστικών συνεργειών– φούσκωσαν τον ποταμό.

Τη στιγμή που ακουγόταν το κάλεσμα για την προσευχή, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το φράγμα υποχώρησε και τα νερά κάλυψαν τα χωράφια. Η λάσπη μέσα στα σπίτια που είχαν απομείνει όρθια έφτανε μέχρι το γόνατο.

«Γυναίκες και παιδιά τώρα μένουν κάτω από τις ελιές, χωρίς τίποτα. Και από ποιον να ζητήσεις βοήθεια; Όλοι έχουν καταστραφεί. Ο Θεός να μας βοηθήσει», είπε ο Τζάσιμ.

Από τον σεισμό έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 3.200 άνθρωποι στη Συρία – σχεδόν 2.000 στις βορειοδυτικές επαρχίες που ήδη ήταν αντιμέτωπες με σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Δεν έχει σταλεί σχεδόν καθόλου βοήθεια από το εξωτερικό, εκτός από ένα πρώτο κομβόι του ΟΗΕ, αποτελούμενο από έξι φορτηγά, το οποίο πέρασε στην περιοχή αυτήν σήμερα το πρωί.

Στην Αλ Τλουλ, οι κάτοικοι λένε ότι τους άφησαν να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους. Μετά τον σεισμό μόνο κάποιοι διασώστες έφτασαν για να βρουν επιζώντες και να ανασύρουν τους νεκρούς από τα χαλάσματα.

Ο Φιράς Αζίζ Χάουας είπε ότι περίπου 500 οικογένειες εκτοπίστηκαν λόγω της πλημμύρας.

«Το νερό είναι στα σπίτια τώρα, δεν έχει απομείνει κανείς στην πόλη. Δεν μπορείς πια να ζήσεις εκεί. Είναι τραγωδία».

Τουλάχιστον 2.030 οι νεκροί από τον σεισμό στις βορειοδυτικές επαρχίες της Συρίας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, τουλάχιστον 2.030 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία από τον μεγάλο σεισμό, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Συρίας.

Σε ανάρτησή της στο Twitter, η υπηρεσία πολιτικής προστασίας αναφέρει ότι ο απολογισμός των θυμάτων ανήλθε σε 2.030 νεκρούς και περισσότερους από 2.950 τραυματίες.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ