Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς

Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Σφοδρές μάχες στη Χαν Γιουνίς Facebook Twitter
Φωτ.: IDF
0

Το Ισραήλ διέταξε τους κατοίκους της Χαν Γιουνίς να εγκαταλείψουν το κέντρο της πόλης που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ συνέχισε το σφυροκόπημα του θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας. 

Από τη στιγμή που κατέρρευσε η εκεχειρία, το Ισραήλ επέκτεινε τη χερσαία επιχείρησή του στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ασκώντας πίεση στη Χαν Γιουνίς, όπου οι κάτοικοι μιλούν για σφοδρές μάχες. Αμφότερες οι πλευρές έχουν αναφέρει την εντατικοποίηση των μαχών και στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. 

Εκπρόσωπος των IDF ανάρτησε χθες έναν χάρτη στο X, που δείχνει έξι περιοχές της Χαν Γιουνίς που πρέπει να εκκενωθούν «επειγόντως». Κάποιοι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουγαν πλήγματα από τανκς και σφοδρές μάχες με όπλα, ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και τους ενόπλους της Χαμάς. Στο μεταξύ, συνεχίζονταν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί.  

Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έδωσαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. 

Το Ισραήλ λέει πως σημειώνει πρόοδο στον πόλεμο κατά της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας. Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλεια, Τζάτσι Χανέγκμπι, δήλωσε πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 7.000 ενόπλους της Χαμάς, δίχως να διευκρινίσει πώς προκύπτει αυτή η εκτίμηση. Από την άλλη, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου, στρατηγός Χερτσί Χαλέβι, έκανε λόγο για «κατάρρευση» του δικτύου της Χαμάς και τόνισε ότι οι IDF πρέπει να εντείνουν την πίεση. 

Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασαν τους 17.700, σύμφωνα με τον απολογισμό που ανακοίνωσε το Σάββατο το υπουργείο Υγείας του θύλακα, που ελέγχεται από τη Χαμάς. Χιλιάδες αγνοούνται και θεωρείται ότι είναι νεκροί, κάτω από τα συντρίμμια. Το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπά τη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία ένοπλοι σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν 240 ομήρους. 

Περίπου 137 όμηροι παραμένουν αιχμάλωτοι στη Γάζα και χιλιάδες Ισραηλινοί έκαναν πορεία στο Τελ Αβίβ το Σάββατο, απαιτώντας την απελευθέρωσή τους. Στο μεταξύ, τα ξημερώματα της Κυριακής οι IDF ανακοίνωσαν πως στρατιώτης που υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ενώ άλλοι τέσσερις σκοτώθηκαν στη νότια Γάζα. 

Οι περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια κατοίκους της Γάζας έχουν αναγκαστεί να μετακινηθούν, συχνά αρκετές φορές, κατά τη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Καθώς οι μάχες μαίνονται σε όλο τον θύλακα, κάτοικοι και υπηρεσίες του ΟΗΕ επισημαίνουν πως ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους

Από την πλευρά τους οι ισραηλινές δυνάμεις λένε πως περιορίζουν τις απώλειες αμάχων, παρέχοντας χάρτες που δείχνουν τις ασφαλείς περιοχές, ενώ κατηγορούν τη Χαμάς πως κρύβεται ανάμεσά τους. 

Αμπάς: Οι ΗΠΑ υπεύθυνες για την αιματοχυσία στη Γάζα

Οι ΗΠΑ είναι «υπεύθυνες για την αιματοχυσία» στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, μετά το βέτο της Ουάσινγκτον στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας που ζητούσε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός. 

Ο Αμπάς χαρακτήρισε «ανήθικη» τη θέση της Ουάσινγκτον και συμπλήρωσε πως αυτή την καθιστά «υπεύθυνη για την αιματοχυσία με θύματα παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένους», εξαιτίας της δράσης των «δυνάμεων κατοχής» του Ισραήλ.

Οι ΗΠΑ είναι «εταίροι του Ισραήλ στα εγκλήματα της γενοκτονίας και της εθνοκάθαρσης» που διαπράττονται στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ, ανέφερε σε ανακοίνωσή του. «Αυτή η πολιτική αποτελεί κίνδυνο για τον κόσμο και απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», συμπλήρωσε ο Αμπάς. 

Πλήγμα σε θέση του ΟΗΕ στον Λίβανο

Χθες χτυπήθηκε θέση της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. 

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως προσπαθούν να εξακριβώσουν ποιοι άνοιξαν πυρ εναντίον των κυανόκρανων. Από τη πλήγμα στην ειρηνευτική δύναμη UNIFIL προκλήθηκε ζημιά σε πύργο παρατήρησης. 

«Ισραηλινό τεθωρακισμένο Μερκάβα έβαλε στο στόχαστρο θέση της UNIFIL κοντά στα σύνορα, απέναντι στη Μετούλα, στο βόρειο Ισραήλ», ανέφερε το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου, NNA. «Δεν βάλαμε στο στόχαστρο τη UNIFIL, δεν πλήξαμε θέση της», απάντησε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος του Ισραήλ με τη Χαμάς, στα σύνορα με τον Λίβανο γίνονται όλο και πιο συχνά ανταλλαγές πυρών μεταξύ των IDF και της Χεζμπολάχ. Από τον Οκτώβριο, περισσότεροι από 120 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί επί εδάφους του Λιβάνου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι περισσότεροι ήταν μέλη της Χεζμπολάχ, αλλά ανάμεσα στους νεκρούς ήταν περισσότεροι από 10 άμαχοι, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι. 

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Διεθνή / Νότια Κορέα: Ο στρατιωτικός νόμος επέστρεψε μετά από 45 χρόνια για να ανατραπεί σε 3 ώρες - Τι ακολουθεί

Η απόσυρση του στρατιωτικού νόμου από τον Γιουν Σουκ Γέολ μπορεί να έδωσε προσωρινά τέλος στο πρωτοφανές πολιτικό θρίλερ, όμως οι συνέπειες αυτής της κίνησης μόλις αρχίζουν να διαφαίνονται
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Διεθνή / Χάος στη Νότια Κορέα: Ούτε ο πρωθυπουργός γνώριζε για τον στρατιωτικό νόμο που εφάρμοσε ο Γιουν Σοκ Γιολ

Ο υπουργός Άμυνας, Κιμ Γιονγκ Χιουν, φέρεται να παρέκαμψε τόσο το υπουργικό συμβούλιο όσο και τον πρωθυπουργό, προτείνοντας απευθείας στον πρόεδρο την κήρυξη στρατιωτικού νόμου
LIFO NEWSROOM
Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Διεθνή / Στρατιωτικός νόμος στη Νότια Κορέα: Ποιος είναι ο πρόεδρος Γιουν Σουκ-Γιολ

Ηταν εισαγγελέας για 27 χρόνια - Εξελέγη με πολύ μικρή διαφορά πρόεδρος το 2022 - Σταματά ανεξάρτητες έρευνες για σκάνδαλα όπου εμπλέκεται η σύζυγός του και κορυφαίοι αξιωματούχοι
ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ