Πολεμικά πλοία στέλνει η Τουρκία στον «Πορθητή» - Τις ενέργειές τους συντονίζουν Ελλάδα - Κύπρος

Πολεμικά πλοία στέλνει η Τουρκία στον «Πορθητή» - Τις ενέργειές τους συντονίζουν Ελλάδα - Κύπρος Facebook Twitter
1

Κλιμακώνει την ένταση η Τουρκία στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ στέλνοντας πολεμικά πλοία για το γεωτρύπανο «Πορθητής».

Όπως έγινε γνωστό, παρά τις αυστηρές επισημάνσεις χωρών της ΕΕ και από τις ΗΠΑ, η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα στείλει πολεμικά πλοία στην περιοχή που βρίσκεται το γεωτρύπανο «Πορθητής», με στόχο να αποτρέψουν τυχόν παρενοχλήσεις.


Στο ανακοινωθέν, τονίζεται ότι «οι κανόνες εμπλοκής θα εφαρμοστούν στο ακέραιο» προειδοποιώντας με άμεση απάντηση σε περίπτωση που «απειληθεί» το γεωτρύπανο από τρίτες δυνάμεις.


Παράλληλα, τις ενέργειές τους για τις τουρκικές προκλήσεις συντονίζουν Αθήνα και Λευκωσία με την επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εθνικής Άμυνας στην Κύπρο.

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, για να συμμετάσχει στο 5ο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Άμυνας Ελλάδας-Κύπρου, που διεξάγεται στη Λευκωσία.  

Στις 8:30 το πρωί της Τετάρτης, ο Ευάγγελος Αποστολάκης έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο Προεδρικό τον υποδέχθηκε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, με τον οποίο θα συναντηθεί στις 11:00.

 Την αμέριστη υποστήριξη της Γαλλίας προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Jean-Yves Le Drian στον Νίκο Χριστοδουλίδη, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών στο Παρίσι, την Τρίτη.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε ότι Τουρκία στέλνει και δεύτερο γεωτρύπανο στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, είπε, επίσης, ότι έχει τελειώσει η περίοδος των σεισμικών ερευνών και χαρακτήρισε «μπλόφα ή ρητορική» τα διεθνή εντάλματα σύλληψης του προσωπικού του Πορθητή, λέγοντας ότι δεν τα λαμβάνουν σοβαρά.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΙΜΟΡΗ

Διεθνή / Βαλτιμόρη: Διώξεις στην εταιρεία του πλοίου για την κατάρρευση της γέφυρας

Οι εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι η εταιρεία απέκρυψε κρίσιμες πληροφορίες από τους ερευνητές και δεν ενημέρωσε επαρκώς την αμερικανική ακτοφυλακή για τεχνικά προβλήματα και κινδύνους ασφαλείας στο πλοίο
THE LIFO TEAM
ΜΟΤΖΤΑΜΠΑ ΧΑΜΕΝΕΪ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ιράν: Ο ανώτατος ηγέτης του είναι άφαντος, τη στιγμή που οι διαπραγματευτές τον χρειάζονται περισσότερο

Η απουσία του σύμφωνα με δημοσίευμα της WSJ επηρεάζει τις εσωτερικές ισορροπίες στην Τεχεράνη, καθώς η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη ως προς τη στάση στις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια