Αν υποθέσουμε ότι η Δημοκρατία -παρά την εξαιρετικά ευάλωτη χθεσινή στιγμή της στην Αμερική- έχει μηχανισμούς να την προστατεύουν, ποιο είναι το πραγματικό κόστος που οι ΗΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν για τα χθεσινά έκτροπα; 

 

Τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών δεν διατρέχουν κίνδυνο, επιμένουν αναλυτές και συνταγματολόγοι. Το πολίτευμα και οι αξίες του είναι απείρως ισχυρότερα των ακροδεξιών γκρουπούσκουλων των social media επιμένουν οι ίδιοι. Αφού, λοιπόν, η Αμερική δεν κινδυνεύει στο εσωτερικό της από τη χθεσινή ντροπή, ποιο είναι το τίμημα που θα πληρώσει γι' αυτή τη μελανή σελίδα; Διότι τίμημα υπάρχει, αλλά δυστυχώς, ούτε αμέσως θα καταβληθεί ούτε εντός των πυλών θα μείνει. 

 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Atlantic δεν είναι οι Αμερικανοί αυτοί που θα υποφέρουν περισσότερο από τη χθεσινή ζημιά που κατάφερε ο Τραμπ και οι σύμβουλοι του στην εικόνα της αμερικανικής δημοκρατίας.

 

Είναι η φήμη των ΗΠΑ που στην παρούσα φάση ζημιώνεται περισσότερο, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο ακυρώνονται οι προσπάθειες ακτιβιστών σε απολυταρχικά καθεστώτα ανά τον κόσμο: από τη Μόσχα, έως το Πεκίνο, και από την Τεχεράνη έως το Καράκας, το Ριάντ και το Μινσκ οι αντιφρονούντες είναι εκείνοι που θα δουν τους αγώνες τους να συντρίβονται κάτω από ακόμη πιο απολυταρχικούς περιορισμούς των όποιων δικαιωμάτων τους. 

 

Όπως καταγράφεται στο σχετικό ρεπορτάζ, τα χθεσινά έκτροπα στο Καπιτώλιο ήταν ένα κλείσιμο του ματιού σε ηγέτες όπως ο Πούτιν, ο Σι Τζινπίνγκ, ο Ερντογάν και άλλοι ότι τελικά η δημοκρατία δεν είναι ακριβώς αδιαπραγμάτευτη και ότι υπάρχουν σοβαρά "παραθυράκια" που επιτρέπουν την διάβρωση και τελικώς την κατάλυσή της.

 

Το "σύνθημα" ότι οι δημοκρατίες παραβιάζονται σε ώρα κοινής ησυχίας από ένα μάτσο αμφιλεγόμενα γκρουπ είναι το απολύτως λάθος μήνυμα που μπορεί να περάσει σε τέτοιου είδους κυβερνήσεις αυτή τη στιγμή. 

 

Σε κάθε περίπτωση, οι ανά τον κόσμο εξεγερμένοι -τύπου Ναβάλνι- που έχουν θέσει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή για να προστατεύσουν συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες, από χθες κινδυνεύουν περισσότερο, καθώς δόθηκε το σύνθημα ότι εκκλήσεις για δημοκρατία μπορούν και να αντιμετωπίζονται με περιφρόνηση από τα πλέον περιθωριακά στοιχεία των κοινωνιών, πόσω μάλλον από τις ακραίες ηγεσίες τους. 

 

Η επόμενη ημέρα -κατά τους αναλυτές- δεν ξημερώνει με μία νίκη της δημοκρατίας επί των ακραίων στοιχείων των κοινωνιών.

 

Ξημερώνει με τη σιγουριά ότι η υπεράσπιση των θεσμών δεν πρέπει να αργήσει ούτε ώρα πια, καθώς μέσα σε ένα βράδυ, από ένα εξαιρετικά χυδαίο στοιχείο όπως ο Τραμπ, οι σύμβουλοι και η διακυβέρνησή του όλοι οι κόποι για τη Δημοκρατία από τον Β' Παγκόσμιο και μετά πετάχτηκαν στον κάλαθο των αχρήστων. Και πλέον, όχι, αυτός ο κίνδυνος δεν απειλεί μόνο την Αμερική. 

 

Με στοιχεία από το Atlantic