ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ποινή φυλάκισης στον νομπελίστα Μουχάμαντ Γιουνούς

Ποινή φυλάκισης στο νομπελίστα οικονομολόγο, Μοχάμεντ Γιούνους Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Σε έξι μήνες φυλάκιση, καταδικάστηκε ο νομπελίστας Μουχάμαντ Γιουνούς, έπειτα από απόφαση δικαστηρίου στο Μπαγκλαντές.

Σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Μουχάμαντ Γιουνούς κατηγορείται για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι υπήρξε σφοδρός επικριτής της πρωθυπουργού της χώρας, Σεΐχ Χασίνα με τους υποστηρικτές του να επισημαίνουν ότι η υπόθεση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα.

Εκτός από τον Μουχάμαντ Γιουνούς, κρίθηκαν ένοχοι και τρεις συνάδελφοί του από την Grameen Telecom, μία από τις εταιρίες του, καθώς κατηγορούνται πως δεν δημιούργησαν ταμείο πρόνοιας για τους εργαζομένους τους. Και οι τέσσερις αρνούνται κάθε κατηγορία και έχουν αφεθεί ελεύθεροι με εγγύηση εν αναμονή της έφεσης.

«Όπως οι δικηγόροι μου υποστήριξαν έντονα στο δικαστήριο, αυτή η ετυμηγορία εναντίον μου είναι αντίθετη με κάθε νομικό προηγούμενο και λογική. Καλώ τον λαό του Μπαγκλαντές να μιλήσει με μια φωνή κατά της αδικίας και υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για κάθε έναν από τους πολίτες μας», ανέφερε σε δηλώσεις του ο γνωστός οικονομολόγος και νομπελίστας.

Ο 83χρονος Μουχάμαντ Γιουνούς, γνωστός και ως ο «τραπεζίτης των φτωχών», καθιέρωσε ένα πρωτοποριακό σύστημα δανείων μικροχρηματοδότησης που βοήθησε να βγουν εκατομμύρια άνθρωποι από τη φτώχεια. Εξαιτίας αυτού, τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης το 2006. Ένας από τους δικηγόρους του χαρακτήρισε την απόφαση «πρωτοφανή. Δεν ακολουθήθηκε καμία δέουσα νομική διαδικασία στην υπόθεση, που διεκπεραιώθηκε εσπευσμένα».

»Η όλη ιδέα είναι να πληγεί η διεθνής φήμη του. Θα ασκήσουμε έφεση κατά της απόφασης αυτής», ανέφερε, συμπληρώνοντας μαζί με τους υπόλοιπους δικηγόρους του, ότι αντιμετωπίζει περισσότερες από 100 άλλες κατηγορίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και φερόμενη δωροδοκία.

Η πρωθυπουργός της χώρας, χαρακτήρισε κάποτε τον καθηγητή ως «αιμοβόρο» των φτωχών και κατηγόρησε την Grameen Bank ότι χρεώνει υπέρογκα επιτόκια. Η πρώην επικεφαλής της οργάνωσης για τα δικαιώματα Διεθνής Αμνηστίας που εργάζεται ως ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ, ήταν παρούσα στην απόφαση. Μάλιστα, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι η καταδίκη ήταν μία «παρωδία της δικαιοσύνης».

Τον Αύγουστο, περισσότερες από 170 παγκόσμιες προσωπικότητες κάλεσαν την πρωθυπουργό της χώρας, Σεΐχ Χασίνα να σταματήσει τη «δίωξη» εναντίον του. Με επιστολή που υπέγραψαν, ανάμεσά τους και η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο ιδρυτής της Virgin Group Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο τραγουδιστής των U2 Μπόνο, ζητούσαν να σταματήσει η «συνεχής δικαστική παρενόχληση» του.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι οδήγησε στην μεταξύ τους ρήξη, ωστόσο οι υποστηρικτές του οικονομολόγου δήλωσαν ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να τον δυσφημίσει επειδή κάποτε σκέφτηκε να ιδρύσει πολιτικό κόμμα που θα ανταγωνιζόταν την κυβέρνηση.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ