Πνευματικά δικαιώματα: Αντιδράσεις στην «παντοδυναμία» του Facebook

Πνευματικά δικαιώματα: Αντιδράσεις στην «παντοδυναμία» του Facebook Facebook Twitter
Pixabay
0

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας και το Facebook βρήκαν κοινό έδαφος για την πληρωμή ειδησεογραφικού περιεχομένου σε online πλατφόρμες. Θα λειτουργήσει αυτή η συμφωνία ως πρότυπο για την Ευρώπη;


«Στη σχέση τους η κατάσταση είναι περίπλοκη». Μόνο έτσι μπορεί να αξιολογηθούν οι σχέσεις της Αυστραλίας με το Facebook, μετά την εξαγγελία νόμου που προβλέπει την καταβολή αμοιβής σε εκδοτικές επιχειρήσεις για την αναδημοσίευση περιεχομένου σε online πλατφόρμες.

Το Facebook αρχικά διαμαρτυρήθηκε για τον περιορισμό της πλήρους ελευθερίας στο διαδίκτυο, η κυβέρνηση της Αυστραλίας απάντησε με επιτάχυνση της νομοθετικής διαδικασίας, το Facebook ανταπάντησε με πλήρη αποκλεισμό ειδησεογραφικού περιεχομένου για τις πλατφόρμες του στην Αυστραλία και τελικά οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό.


Η νέα νομοθεσία, η οποία σύμφωνα με τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σκοτ Μόρισον δεν απέχει πολύ από το αρχικό σχέδιο νόμου, εγκρίθηκε την Τετάρτη από τη Γερουσία και την Πέμπτη από το Κοινοβούλιο της Αυστραλίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπει τη συμμετοχή των εκδοτικών επιχειρήσεων σε διαφημιστικά έσοδα που σχετίζονται με την αναπαραγωγή ειδησεογραφικού περιεχομένου. Ένα νέο στοιχείο είναι η θέσπιση διαιτητικού μηχανισμού, που θα κρίνει με ευελιξία το ύψος της αμοιβής, αποτρέποντας τις δαπανηρές και χρονοβόρες προσφυγές στη δικαιοσύνη.

Νομοθετικές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά και η ΕΕ παρακολουθούσαν με ενδιαφέρον την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Καμπέρα και το Facebook. Ευρωπαϊκές εκδοτικές επιχειρήσεις θεωρούν ότι ο συμβιβασμός, στον οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές, θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για αντίστοιχες ρυθμίσεις και στην Ευρώπη.


Ρυθμίσεις και πρόστιμα δισεκατομμυρίων

Η γενικότερη τάση σην ΕΕ είναι να ρυθμιστεί η αγορά και να περιοριστεί η ισχύς που διαθέτουν οι μεγάλες πλατφόρμες, ακόμη και με πρόστιμα δισεκατομμυρίων, αν χρειαστεί. Σε αυτό συμβάλλουν η συζήτηση για πιθανή παραπληροφόρηση και υποκίνηση φυλετικού μίσους μέσω διαδικτύου, αλλά και η ανησυχία για αλλοίωση των κανόνων περί ανταγωνισμού.

Η νέα νομοθεσία για τις ψηφιακές αγορές (Digital Markets Act, DMA) επιχειρεί να αποτρέψει μία δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ενώ η νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες (Digital Services Act, DSA), εστιάζει περισσότερο σε κοινωνικά ζητήματα. 

Από την πλευρά του το Facebook επιμένει ότι σχετική υποχρέωση δεν προβλέπεται στην αντίστοιχη ευρωπαϊκή οδηγία, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα επενδύει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για συνεργασίες και αναδημοσίευση περιεχομένου σε όλον τον κόσμο.


Ο δρόμος της Google

Η Google έχει ήδη επιχειρήσει να συνάψει συμφωνίες για την αναπαραγωγή περιεχομένου με τις μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις. Με τη συμφωνία αυτή εξασφαλίζει το δικαίωμα να αναδημοσιεύει στον χώρο ειδησεογραφικού περιεχομένου της πλατφόρμας (Google News Showcase) όχι μόνο κάποια περιληπτικά αποτελέσματα αναζήτησης (snippets), αλλά και ολόκληρα άρθρα ή βίντεο. Κάτι αντίστοιχο επιχειρεί τώρα το Facebook με την υπηρεσία «Facebook News», η οποία όμως μέχρι στιγμής διατίθεται μόνο στις ΗΠΑ και στη Μ.Βρετανία.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΙΑ ΣΚ - Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Διεθνή / Τι σημαίνει η νέα πολιτική της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ για τη σβάστικα και τις θηλιές της Κου Κουξ Κλαν

Η ηγεσία της Ακτοφυλακής έχει δεσμευτεί ότι τα σύμβολα «παραμένουν αντίθετα με τις αξίες του σώματος», όμως το πώς θα εφαρμόζεται στην πράξη το νέο καθεστώς παραμένει ανοιχτό
LIFO NEWSROOM
G20 ΣΥΝΟΔΟΣ

Διεθνή / Χωρίς Τραμπ και Πούτιν η σύνοδος της G20: Έκκληση να τερματίσουν «τις συγκρούσεις που προκαλούν τόσο θάνατο»

Η κυβέρνηση Τραμπ μποϊκοτάρει τελείως τις συνομιλίες, καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής ότι καταπιέζει τους λευκούς γαιοκτήμονες
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Διεθνή / Βούτσιτς για τις καταγγελίες περί «σαφάρι ελεύθερων σκοπευτών» στο Σαράγεβο: «Δεν έχω σκοτώσει κανέναν»

Την ίδια ώρα, εισαγγελείς στο Μιλάνο έχουν ξεκινήσει έρευνα για Ιταλούς υπηκόους που ενδέχεται να συμμετείχαν σε αυτές τις δολοφονικές «εκδρομές»
LIFO NEWSROOM
Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι - «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Διεθνή / Στον Λευκό Οίκο ο Μαμντάνι: «Είχαμε μια υπέροχη συνάντηση», λέει ο Τραμπ

Απρόσμενα θετικό το κλίμα της συνάντησης - «Συμφωνήσαμε σε περισσότερα από όσα περιμέναμε», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος - Τι απάντησε για τον χαρακτηρισμό «φασίστας» που του αποδίδει ο Μαμντάνι
LIFO NEWSROOM