Πιέσεις από Βρυξέλλες και Γερμανία για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις του Brexit

Πιέσεις από Βρυξέλλες και Γερμανία για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις του Brexit Facebook Twitter
0

Πιέσεις προς τη Βρετανία για να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit, ασκούν Βρυξέλλες και Γερμανία, λίγες μόλις ώρες μετά τις βρετανικές εκλογές και πριν σχηματιστεί κυβέρνηση. 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, απηύθυνε προειδοποίηση ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

«Δεν ξέρουμε πότε οι συζητήσεις για το Brexit θα ξεκινήσουν. Ξέρουμε όμως πότε πρέπει να ολοκληρωθούν. Κάντε ό,τι καλύτερο για να αποφύγετε τη "μη συμφωνία" ως αποτέλεσμα των μη διαπραγματεύσεων», έγραψε συγκεκριμένα ο πρόεδρος Τουσκ στο Twitter.

Την ελπίδα να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην εκκίνηση των διαπραγματεύσεων, εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Ελπίζω ότι η Βρετανία θα είναι έτοιμη να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι έτοιμη να ξεκινήσει, ακόμα και αύριο το πρωί», είπε.


«Ελπίζω να μην έχουμε κι άλλη καθυστέρηση. Θα πρέπει πρώτα να συμφωνηθεί το διαζύγιο και οι λεπτομέρειες της εξόδου της Βρετανίας και μετά θα πρέπει να σχεδιαστεί μια νέα αρχιτεκτονική για τς μελλοντικές σχέσεις της με την ΕΕ», σημείωσε, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Επιτροπή αναμένει «απελπισμένα» να ξεκινήσουν.

Ερωτηθείς αν, σε περίπτωση που δεν ξεκινήσουν στην ώρα τους, θα δοθεί παράταση της διετίας για την ολοκλήρωσή τους, ο Γιούνκερ απάντησε: «Πρώτα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και μετά να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα».

Σε αντίστοιχο τόνο ήταν και οι δηλώσεις άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι «έχασε το στοίχημα» που είχε βάλει προκηρύσσοντας πρόωρες βουλευτικές εκλογές, καθώς το κόμμα της έχασε την αυτοδυναμία του, εκτίμησε νωρίτερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.

Ο ευρωπαίος επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας, Γκίντερ Έτινγκερ, δήλωσε ότι αναμένει περισσότερη αβεβαιότητα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, μετά το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών. Επεσήμανε ότι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit μπορούν να ξεκινήσουν στην ώρα τους, δηλαδή στις 19 Ιουνίου, ενώ πρόσθεσε ότι ένας αδύναμος διαπραγματευτικά εταίρος από την πλευρά της Βρετανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκτίμησε πως οι εκλογές στη Βρετανία κατέληξαν σε μια αποδοκιμασία για την Τερέζα Μέι και τη θέση της υπέρ ενός «σκληρού» Brexit.

«Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είχε καταστήσει αυτές τις εκλογές σχεδόν μια ψήφο υπέρ του Brexit"» δήλωσε ο Γκάμπριελ, προσθέτοντας: «βρίσκω πως το μήνυμα αυτών των εκλογών είναι "διεξαγάγετε δίκαιες διαπραγματεύσεις και σκεφτείτε αν είναι πραγματικά καλό για τη Βρετανία να εξέλθει με αυτό τον τρόπο από την Ευρωπαϊκή Ένωση"». «Δεν μπορώ παρά να ελπίζω ότι θα υπάρξει γρήγορη κατάληξη στην οικοδόμηση μιας κυβέρνησης με την οποία να μπορούμε να διαπραγματευθούμε σοβαρά», είπε ο Γκάμπριελ.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολούθησε στενά τις βρετανικές εκλογές, αλλά «από ευγένεια και σεβασμό» δεν θα σχολιάσει το αποτέλεσμά τους την ώρα που η Βρετανία επιχειρεί να σχηματίσει νέα κυβέρνηση.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit και υπάρχουν οδηγίες και χρονοδιάγραμμα γι' αυτές. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει σε σχέση με αυτό... Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε οι διαπραγματεύσεις να μπορέσουν να ξεκινήσουν γρήγορα γιατί η περίοδος των δύο ετών ήδη έχει ξεκινήσει και μπορεί να παραταθεί μόνο ομόφωνα», πρόσθεσε.

Η Μέι που είχε πλειοψηφία 17 εδρών στο απερχόμενο Κοινοβούλιο, είχε προκηρύξει τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές με την ελπίδα ότι θα ενίσχυε τη διαπραγματευτική ισχύ της για να διαπραγματευθεί ένα «σκληρό» Brexit με τους «27» από τις 19 Ιουνίου, έναν χρόνο μετά το δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ. Όμως τελικά έχασε την αυτοδυναμία μετά τις εκλογές.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ιράν: Ριψοκίνδυνες οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Ιράν: Οικονομικές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού της οργής των πολιτών

Σύμφωνα με στοιχεία μίας οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο αριθμός των νεκρών στις διαδηλώσεις έχει ξεπεράσει τους 35, ενώ περισσότεροι από 1.200 έχουν συλληφθεί
THE LIFO TEAM
Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Διεθνή / Η Βενεζουέλα «παραδίδει» πετρέλαιο αξίας 2 δισ. δολαρίων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Τραμπ

Η συμφωνία δείχνει ότι η κυβέρνηση της Βενεζουέλας ανταποκρίνεται στο αίτημα του Τραμπ να ανοίξει τις αγορές της στις αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, διαφορετικά θα διακινδυνεύσει περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ

Διεθνή / Βρετανία και Γαλλία έτοιμες να αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία μετά από ειρηνευτική συμφωνία

«Μετά την κατάπαυση του πυρός, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία θα δημιουργήσουν στρατιωτικούς κόμβους σε όλη την Ουκρανία», δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ
THE LIFO TEAM
ΦΑΝΑΡΙ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Διεθνή / Θεοφάνεια στο Φανάρι: Μήνυμα εκκλησιαστικής ενότητας για την Ουκρανία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη

Σε πανηγυρικό κλίμα η Θεία Λειτουργία - Παρευρέθηκαν Κυριάκος Πιερρακάκης, Νίκος Ανδρουλάκης και Σοφία Ζαχαράκη αλλά και ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας κ.κ. Επιφάνιος
THE LIFO TEAM
ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΗΠΑ ΣΤΙΒΕΝ ΜΙΛΕΡ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Κανείς δεν θα μας πολεμήσει για τη Γροιλανδία»: Προκαλούν εκ νέου οι δηλώσεις του Στίβεν Μίλερ

«Tο πραγματικό ερώτημα είναι με ποιο δικαίωμα η Δανία ισχυρίζεται ότι ελέγχει τη Γροιλανδία» δήλωσε ο Μίλερ, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο
THE LIFO TEAM