Βρετανία: Αλλάζουν τα δεδομένα για το Brexit μετά το πλήγμα στη Μέι

Βρετανία: Αλλάζουν τα δεδομένα για το Brexit μετά το πλήγμα στη Μέι Facebook Twitter
0

Το πλήγμα που υπέστη η Τερέζα Μέι στις βουλευτικές εκλογές κινδυνεύει να αλλάξει τα δεδομένα στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, τις οποίες η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα ξεκινήσει σημαντικά αποδυναμωμένη.

 

Χάνοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, η επικεφαλής των Συντηρητικών δεν απέτυχε μόνο να ενισχύσει τη δύναμη του κόμματός της. Δυσχέρανε την ικανότητά της να επιβάλει τη γραμμή της στη διάρκεια των συζητήσεων με τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν σε δέκα ημέρες, εκτιμούν οι ειδικοί.

 

Υπέρμαχος ενός «σκληρού» Brexit, που περιλαμβάνει την αποχώρηση από την ενιαία αγορά, η Μέι προκήρυξε πρόωρες εκλογές με στόχο να εδραιώσει τη θέση της.

 

Αντίθετα «βρέθηκε σημαντικά αποδυναμωμένη», υπογραμμίζει ο Κέβιν Φέδερστοουν, ειδικός σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής στο London School of Economics.

 

«Το αποτέλεσμα σίγουρα δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο ούτε από τη (Γερμανίδα καγκελάριο) Άγγελα Μέρκελ, ούτε από τον (Γάλλο πρόεδρο) Εμανουέλ Μακρόν, ούτε από κανέναν. Αυτό αλλάζει τη δυναμική», επιμένει ο πολιτικός επιστήμονας Πολ Κέλι.

 

Το πρόβλημα της Μέι είναι διπλό: Σε διεθνές επίπεδο, η φήμη της δέχθηκε ένα πλήγμα. «Πλέον όταν υποβάλει τα αιτήματά της» στους Ευρωπαίους εταίρους της, «εκείνοι θα μπορούν να πουν: “πολύ καλά, αλλά θα δούμε”», επισημαίνει ο Κέλι.

 

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός θα αντιμετωπίσει δυσκολίες για να επιβληθεί και στο εσωτερικό των Συντηρητικών, ενώ κινδυνεύει να είναι πιο επιρρεπής στις πιέσεις των ευρωσκεπτικιστών του κόμματός της.

 

«Αν διέθετε ισχυρή εντολή, θα μπορούσε να διευθετεί θέματα όπως τα χρήματα που ζητούν οι Βρυξέλλες από το Λονδίνο. Όμως τώρα θα πρέπει πρώτα να λύνει τα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός της, όπου κάποιοι θα πουν ότι δεν πρέπει να δοθεί ούτε μία πένα στις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο Κέλι.

 

Ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην ηγέτης του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος UKIP, ανησυχεί. «Το Brexit κινδυνεύει», δηλώνει και μάλιστα εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην πολιτική.

 

«Έχουμε επικαλεστεί το άρθρο 50 και βρισκόμαστε καθ’ οδόν. Η Μέι έθεσε τα πάντα σε κίνδυνο. Ακόμη και ο (υπουργός αρμόδιος για το Brexit) Ντέιβιντ Ντέιβις έχει αρχίσει να κάνει υποχωρήσεις», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Οι αντίπαλοι του Brexit από την πλευρά τους θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το αποτέλεσμα για να ζητήσουν μια αλλαγή προς ένα πιο «ήπιο» Brexit.

 

«Οι όροι του Brexit πρέπει να διαπραγματευτούν με ριζικά διαφορετικό τρόπο», δήλωσε η Τζίνα Μίλερ, που διαχειρίζεται ένα ταμείο που συγκέντρωνε πόρους για όσους βουλευτές τάσσονται υπέρ της ΕΕ στο πλαίσιο της εκστρατείας Best for Britain.

 

«Οι Βρετανοί δεν ψήφισαν για ένα σκληρό Brexit, δεν ψήφισαν για να φύγουν από την ενιαία αγορά», καταγγέλλει.

 

«Δεν αμφισβητείται η αρχή του Brexit, όμως οι προτάσεις της κυβέρνησης, για να μην μιλήσουμε για το χρονοδιάγραμμα. Η διατήρηση στην ενιαία αγορά ενδέχεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εκτίμησε ο πρώην βουλευτής των Συντηρητικών Πολ Γκούντμαν.

 

Το θέμα του χρονοδιαγράμματος είναι αυτό που τίθεται άμεσα. Χωρίς να έχει διασφαλίσει την αυτοδυναμία, η Μέι θα πρέπει να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, κάτι που ενδέχεται να πάρει χρόνο και σίγουρα θα αποδειχθεί περίπλοκο.

 

Παράλληλα υπάρχουν ερωτήματα και για το μέλλον της Μέι στη Ντάουνινγκ Στριτ. «Ίσως να σημάνει το τέλος της πολιτικής της καριέρας», εκτιμά ο Μάικ Φιν, ερευνητής στο πανεπιστήμιο Warwick.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον στον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Διεθνή / Ο πρίγκιπας Άντριου δεν είχε κόψει επαφές με τον Τζέφρι Έπσταϊν: Του είπε «είμαστε μαζί σε αυτό» σε email του 2011

Ο πρίγκιπας Άντριου έστειλε email μετά την εμφάνιση της φωτογραφίας της Βιρτζίνια Τζουφρέ, αλλά αργότερα ισχυρίστηκε ότι είχε διακόψει την επικοινωνία του με τον Επστάιν το 2010.
LIFO NEWSROOM
ΛΕΚΟΡΝΙ ΓΑΛΛΙΑ

Διεθνή / Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση διορίστηκε για να προωθήσει έναν προϋπολογισμό «πριν από το τέλος της χρονιάς»

Αποτελείται από πολιτικούς και τεχνοκράτες- μάλλον άγνωστους στο ευρύ κοινό- «προερχόμενους από την κοινωνία των πολιτών», σε μια προσπάθεια να εξέλθει η Γαλλία από την πολιτική αστάθεια
LIFO NEWSROOM
ΟΜΗΡΟΙ ΧΑΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Διεθνή / Γάζα: Η Χαμάς απελευθέρωσε τους 20 ζωντανούς Ισραηλινούς ομήρους - Η λίστα με τα ονόματα

Ο κατάλογος που δημοσίευσε η Χαμάς πριν την απελευθέρωση, περιελάμβανε τους ίδιους 20 ομήρους των οποίων τα ονόματα είχαν ήδη δοθεί στο Ισραήλ νωρίτερα, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων
LIFO NEWSROOM
Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Διεθνή / Έκθεση-καμπανάκι: Αυξάνονται οι θάνατοι εφήβων και νέων από αυτοκτονίες, ουσίες και ασθένειες

Η έρευνα, που βασίστηκε σε πάνω από 300.000 πηγές δεδομένων, καταγράφει ανησυχητικές τάσεις: οι θάνατοι νέων αυξάνονται, ενώ οι χρόνιες παθήσεις και τα ψυχικά νοσήματα επιδεινώνονται
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα σχετικά με την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τις ΗΠΑ για αντίποινα μετά την απειλή του Τραμπ για δασμούς 100%

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμείνουν στον λάθος δρόμο, η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου
LIFO NEWSROOM
Ιαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Διεθνή / Ίαν Γουότκινς: Δύο συλλήψεις για τη δολοφονία του παιδεραστή πρώην τραγουδιστή των Lostrpophets στη φυλακή

Ο 48χρονος, ο οποίος εξέτιε πολυετή ποινή σε βρετανική φυλακή για σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος παιδιών, εντοπίστηκε με σοβαρά τραύματα και υπέκυψε επί τόπου
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

Διεθνή / ΗΠΑ: Πυροβολισμοί στη Νότια Καρολίνα - Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί και 20 τραυματίες

«Πολλοί τραυματίες και αυτόπτες μάρτυρες έτρεξαν προς κοντινές επιχειρήσεις και ιδιοκτησίες για να βρουν καταφύγιο από τους πυροβολισμούς», ανέφερε το Γραφείο του Σερίφη
LIFO NEWSROOM